Ηλεία

Πύργος: Συλλαλητήριο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ για τα εργασιακά

Ακούστε το άρθρο

Το δικό τους μήνυμα ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργασιακές κατακτήσεις και τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα, έδωσαν χθες το απόγευμα μέσω του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία ΟΤΕ από σωματεία και συλλόγους που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Καταστήματα του Ν. Ηλείας, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου και περιχώρων και άλλα πολλά. Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, που ανέφερε πως ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους ως αγροτικό κίνημα που συντονίζεται με την πανελλαδική των μπλόκων είναι και η δωρεάν ασφάλιση και υγεία, εστιάζοντας στο γεγονός πως οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες είναι εντελώς ανασφάλιστοι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως το νέο ασφαλιστικό απαιτεί από ένα ζευγάρι αγροτών 2900 ετησίως για εισφορές.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως Μπάμπης Καλαντζής, που αρχικά σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την επίθεση με το νέο ασφαλιστικό που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή. Ο νόμος Κατρούγκαλου τέθηκε για ακόμα μια φορά στο μικροσκόπιο, αφού όχι μόνο δεν τον κατήργησε αλλά με διάφορες αλχημείες και κοπτοραπτική κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, ειδικά τις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης που ζουν όλων των ειδών τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Όσον αφορά το ζήτημα των αυξήσεων που συντηρεί ο υπουργός τόνισε πως είναι κάλπικη κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ δε δίστασε να επαναλάβει ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό που δε θα μειώσει συντάξεις αλλά θα έχει αυξήσεις και ότι θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητά του.

Ο κ. Καλαντζής όμως δε σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε αναφέροντας όλα όσα αναμένεται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο. «Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει και να ενσωματώσει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Το νέο ασφαλιστικό Βρούτση αφήνει ανέγγιχτα τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου από τα 4.500 έως τα 9000 ένσημα, δηλαδή την πλειονότητα των ασφαλισμένων που είναι και η πιο κακοπληρωμένη εργασία. Για τους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά παραμένει σε ισχύ και ροκανίζει την όποια αύξηση προκύψει από την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης αλλά και αυξήσεις που θα δοθούν μετά το 2023», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως οι βασικές παράμετροι δεν αλλάζουν. «Με το νέο νόμο διατηρούνται τα όρια ηλικίας στα 67 έτη ή στα 52 για 40 χρόνια δουλειά για άνδρες και γυναίκες. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. Προχωρά η ενοποίηση του ΕΤΕΑΠ με τον ΕΦΚΑ, με στόχο τη λεηλασία των αποθεματικών του. Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά από τα ταμεία και η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειωθεί κι άλλο το 2021», είπε κλείνοντας.

Την ομιλία ακολούθησε η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Όλη η επικαιρότητα