Ηλεία Περιβάλλον Πολιτική

Πύργος: Συνάντηση με Τσιρώνη για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της πρώην λίμνης Μουριάς

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων πραγματοποίησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στον Πύργο, ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την περιβαλλοντική αποκατάσταση (επαναπλημμυρισμό) της πρώην λίμνης Μουριάς.

Ο κ. Τσιρώνης ανέπτυξε την πορεία – οδικό χάρτη των ενεργειών που πρέπει να γίνουν ώστε το έργο να αρχίσει να σχηματοποιείται. Στον βηματισμό αυτό τόσο τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης) όσο και ο Δήμος Πύργου πρέπει να συνεργαστούν ώστε σε άμεσο χρονικό διάστημα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, η πολιτική συγκυρία είναι ιδανική καθώς οι συναρμόδιοι φορείς στο σύνολό τους τάσσονται υπέρ και χωρίς αστερίσκους στο ενδεχόμενο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία από την αποκατάσταση της πρώην λίμνης, μια λίμνη που ποτέ δεν έπαψε να είναι ζωντανή, να αναβλύζει νερό και που μπορεί ακόμα και σήμερα να αναζωογονήσει περιβαλλοντικά – κοινωνικά- οικονομικά περιοχές που έως τώρα είναι υποβαθμισμένες…

«Ως συμμετέχοντες στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς που δεν έχει εικόνες από τη λίμνη και ίσως δεν είχε ακούσει γι’  αυτή νιώθουμε ότι έχουμε δίπλα μας έναν σύμμαχο. Άμεσες κινήσεις όσων συμμετέχουμε στην επιτροπή ενημέρωσης και συντονισμού είναι η επαγρύπνηση και συνεχής “ενόχληση” όσων έχουν την πολιτική ευθύνη για να πάει η υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα. Η συνάντηση με τον υπουργό έγινε σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια γι’ αυτό ως επιτροπή ζητάμε συγνώμη από όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη  συζήτηση. Είναι σίγουρο όμως ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ευρύτερο διάλογο»… τόνισαν οι εκπρόσωποι της (άτυπης) επιτροπής.

Τα μέλη της επιτροπής που συναντήθηκαν με τον κ. Τσιρώνη (και στελέχη του των Οικολόγων Πράσινων που τον συνόδευαν), ήταν οι Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, Θοδωρής Χριστόπουλος (μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου φίλων λίμνης Μουριάς και ποταμού Αλφειού), Νίκος Φάμελλος (πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας), Άλκης Κωνσταντόπουλος (πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Ποϊραζίδης (επιστημονικός συνεργάτης WWF –Ελλάς), Γιώργος Γουβιάς, Κώστας Παπακωνσταντίνου και Νίκος Σακκούλης (μέλη των Οικολόγων Πρασίνων).

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση ήταν παρών και ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Όλη η επικαιρότητα