Ηλεία

Πύργος: Συνάντηση των κυνηγών στο Δασαρχείο για τα αγριογούρουνα

Συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί η τροποποίηση των ορίων του καταφυγίου που βρίσκεται στην περιοχή Ορεινής Ηλείας και στη Λαμπεία, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην περιοχή αυτή από αγριογούρουνα.

Στη συνάντηση με το Δασάρχη Πύργου συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ Πελοποννήσου Παναγιώτης Γραμματσούλιας, ο επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ ΚΟΠ Πελοποννήσου Δημήτρης Δόγκανος, οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Αρέστης και ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τα αγριογούρουνα σε καλλιέργειες εντός της περιοχής του καταφυγίου είναι μεγάλες, με τις μελέτες να έχουν ξεκινήσει ήδη προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση που θα προστατεύσει τις καλλιέργειες των ορεινών αγροτών, αλλά ταυτόχρονα θα διαφυλάξει την πανίδα της περιοχής στον ίδιο αριθμό με το υπάρχον καταφύγιο και σύμφωνα με όσα απαιτεί ο νόμος. Από την Γ’  ΚΟΠ Πελοποννήσου υπήρξε η δέσμευση πως θα εξεταστεί το ζήτημα εκτεταμένα ώστε να δοθεί η καλύτερη επιστημονική πρόταση προς τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, γίνεται από κοινού μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει η χρυσή τομή που θα λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει και θα ικανοποιήσει και τους πολίτες αλλά και θα συνεχιστεί η προστασία της πανίδας. Χαρακτήρισε το θέμα αρκετά σοβαρό, καθώς τα καταφύγια συνεισφέρουν πολύ στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας περιοχής και στην προστασία της άγρια ζωής. Τέλος, εκτίμησε πως σε λίγες μέρες θα υπάρχει σημείο συμφωνίας που θα ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές, ενώ όπως υποστήριξε γίνεται προσεκτική μελέτη του θέματος έτσι ώστε το κομμάτι που θα αφαιρεθεί από το καταφύγιο να αναπληρωθεί με παρακείμενη έκταση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί πως διαδικασίες αλλαγής ορίων ενός καταφυγίου έχουν κάποιο χρονικό ορίζοντα και δεν είναι άμεσες, αλλά όπως τονίστηκε από τους υπεύθυνους θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση στο ταχύτερο χρονικό διάστημα.

 Διατηρούνται τα υγειονομικά μέτρα

Το διάστημα της πανδημίας, οι άνθρωποι της υπηρεσίας βρισκόταν συνεχώς έξω και λειτουργούσαν με το ίδιο σθένος που λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Μοναδική αλλαγή που παρατηρήθηκε ήταν η επικοινωνία με τους πολίτες, η οποία πλέον γινόταν ηλεκτρονικά ή με ραντεβού σε περιπτώσεις με σοβαρό πρόβλημα. Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Λάττα, θα διατηρηθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας όπως απολυμάνσεις και καθαριότητα, ενώ θέλησε να ευχαριστήσει και το δήμο Πύργου για την πρωτοβουλία να στείλει συνεργείο απολύμανσης δυο φορές προκειμένου να καθαριστούν οι χώροι της υπηρεσίας και τα αυτοκίνητά της. Επιπλέον, ζήτησε από τους πολίτες να επικοινωνούν με την υπηρεσία ώστε να μην χρειάζεται να έρχονται στην υπηρεσία όταν δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ τόνισε πως υπάρχει συνεχώς προσωπικό έξω και μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταλθεί κάποιος στο σπίτι τους ή σε δασονομία της υπηρεσίας για να τους εξυπηρετήσει. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού μιας και ο χώρος της υπηρεσίας είναι μεγάλος και τηρούνται οι αποστάσεις.

Όλη η επικαιρότητα