Ηλεία

Πύργος: Συνέντευξη Τύπου στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο για τον κορωναιό

Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενής πρόληψη και σωστή ενημέρωση το αντίδοτο

Σημαντικό να επικοινωνούν τηλεφωνικά οι πολίτες με το γιατρό τους

Στο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την εμφάνιση του κορωνοιού ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο που συγκάλεσε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος με την συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «Ερμής».

Ως πιο σημαντική αναφέρθηκε η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής που έχουν ανακοινωθεί και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα (αφού πρώτα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον γιατρό τους),  καθώς και το ότι δεν χρειάζεται κανένας πανικός…

Στην συνέντευξη Τύπου (που δόθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, πριν ανακοινωθούν τα νέα κρούσματα που προέρχονται από την Ηλεία), οι συμμετέχοντες επισήμαναν επίσης ότι πρέπει να αποδεχθούμε πως ο ιός κυκλοφορεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και τις κατάλληλες οδηγίες και όσοι εμφανίζουν συμπτώματα να μην πανικοβάλλονται και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ή το δεκαψήφιο αριθμό τηλεφώνου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που είπε πως «Σήμερα (σ.σ. χθες), συμμετείχα σε σύσκεψη της Περιφέρειας, στην Πάτρα, υπό τον Περιφερειάρχη, του κ. Παναγιωτακόπουλου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και των δημάρχων Ηλείας και Αχαΐας. Είχαμε ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου μετά την ανακάλυψη του κρούσματος στην Ηλεία και μετά τις εξετάσεις δειγμάτων αίματος που έγιναν σε συνταξιδιώτες θα καθοριστεί και η συμπεριφορά μας.

Πρέπει να τηρήσουμε αυστηρή υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα αυτή την ώρα αφού στην Αγορά δεν υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, υλικά που προφυλάσσουν προσωπικά τον καθ` ένα. Επίσης οι συγγενείς όλων όσοι είχαν ταξιδέψει στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους και είναι υγιείς θα πρέπει να περιορίσουν τις κινήσεις τους γιατί είναι εύκολη η μεταδοτικότητα. Σαν δήμος έχουμε προμηθεύσει όλες τις σχολικές μονάδες, από την προηγούμενη εβδομάδα, με 1000 τεμάχια αντισηπτικού. Κλείσαμε και απολυμάναμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Η απολύμανση προσφέρει σε μικρό βαθμό αλλά χρειάζεται».

«Επίσης όσον αφορά το θέμα με το κρουαζιερόπλοιο κι επειδή ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή χώρα όπου τα θέματα Δημόσιας Υγείας δεν τα χειρίζονται ούτε οι Πολιτικοί, ούτε κάποιοι άλλοι, αλλά η Επιστημονική Κοινότητα δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων που έχει οριστεί από την Κυβέρνηση κι έχει πιστοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κινούμαστε βάση των οδηγιών τους. Εκφράσαμε εγγράφως στον υπουργό Υγείας τις επιφυλάξεις μας αν θα πρέπει να έρθει στο Κατάκολο αφού το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι ο μόνοι φορείς που μπορούν να απαγορεύσουν κατάπλου πλοίου. Πλοίο που δεν μπήκε σε καραντίνα τελικά και συνεχίζει να ταξιδεύει. Και το λέω αυτό για τους ξερόλες που γράφουν και λένε… το ζήτημα είναι να πατάμε στο έδαφος και να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις, το ρεαλισμό και ψυχραιμία. Πρέπει να προστατέψουμε συνολικά την κοινωνία, με όλες τις δραστηριότητες της, με ρεαλισμό», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Η τρομολαγνεία δεν έχει βάση!»

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Πύρου τόνισε πως «Μηδενικός περιορισμός της νόσου δεν είναι δυνατό να υπάρξει. Έχει θνησιμότητα 2-3% και αφορά σε άτομα που πάσχουν κι από άλλα νοσήματα. Άρα δεν σημαίνει ότι όποιος είναι φορέας του ιού θα πεθάνει. Η τρομολαγνεία που έχει δημιουργηθεί δεν έχει βάση! Να είμαστε ρεαλιστές, υπεύθυνοι, αποφυγή συγχρωτισμών, να περιορίσουμε στις άκρως απαραίτητες τις κινήσεις μας και να ακούμε την Επιστημονική Κοινότητα. Μια σημαντική παράμετρος είναι η πρωτογενής πρόληψη και η σωστή ενημέρωση του κόσμου.

Προτείνω την ερχόμενη Δευτέρα –και ανάλογα πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο- να γίνει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και για να προστατεύουν τον εαυτό τους οι εργαζόμενοι σε αυτήν και γενικότερα. Όπως προείπα δεν υπάρχουν και τα μέσα προφύλαξης και αποφασίσαμε να μην δουλέψει το “Βοήθεια στο σπίτι” και το ΚΕΠ και γενικότερα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στη κατεύθυνση πρόληψης, σωστής ενημέρωσης, έγκαιρης ανίχνευσης περιστατικών, της οδηγίας για αυτοπεριορισμό αυτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δε σημαίνει ότι όποιος έχει μια απλή γρίπη θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για κορονοϊό. Γιατί το 80% το περνά στο πόδι, πολύς κόσμος έχει περάσει και δεν το έχει καταλάβει, από το υπόλοιπο 20% υπάρχει διαβάθμιση, ένα 20% είναι πιο σοβαρό μέχρι που φτάνει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό που φτάνει στο νοσοκομείο και θα διαγνωστούν. Προτείνω ψυχραιμία, και αυτοσυγκράτηση. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, χρειάζεται υπεύθυνη προσωπική συμπεριφορά και να λειτουργούμε ως μέλη Κοινότητας γιατί η Δημόσια υγεία είναι θέμα της κοινότητας. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίσουν την κινητικότητα τους»…

«Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης»…

Ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Νίκος Κατσαρός δήλωσε πως «Είναι μια στιγμή που δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός. Καμιά απόφαση κανενός υπουργείου και ΕΟΔΥ δε θα λύσει το πρόβλημα εάν οι πολίτες δεν συμμετάσχουν υπεύθυνα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή έχουμε φαινόμενα κρουσμάτων στο νομό και πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης και για να γίνει αυτό η κοινωνία πρέπει να ακούσει την επιστημονική κοινότητα. Άρα δε χρειάζεται πανικός αλλά χρειάζεται οι άνθρωποι να είναι ενήμεροι αλλά χωρίς να φοβούνται. Που σημαίνει αν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης, κρυολογήματος ή ακόμα και πιο σοβαρά, θα απευθυνθεί στο γιατρό του, δε χρειάζεται από τον πανικό τους να καταλήξουν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου. Γιατί αν όλοι όσοι έχουν σύμπτωμα γρίπης καταλήξουν στα ΤΕΠ έχουμε χάσει το παιχνίδι. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες θα απευθυνθούν στο γιατρό τους που θα κρίνει αν πρέπει να ασχοληθεί και αν πρέπει να τον στείλει παραπέρα το περιστατικό μέσω του ΕΟΔΥ, ή να το καθησυχάσει ότι δεν έχει κάτι σοβαρό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το στοιχείο γιατί νομίζω ότι θα καταρρεύσουν και οι δομές υγείας αν αρχίσουν οι πολίτες αδικαιολόγητα ή με το παραμικρό σύμπτωμα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο».

Ο κ. Κατσαρός πρόσθεσε πως «Ως δεύτερο στοιχείο αναφέρουμε την προσωπική υγιεινή, να πλένουμε χέρια, να φοράμε μάσκες αν είμαστε άρρωστοι για να μην μεταδώσουμε τον όποιο ιό έχουμε, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Θα είμαστε σε επαφή με τον κόσμο και για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο σύλλογο. Δε χρειάζεται πανικός, να αδειάσουμε σουπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, κάτι που εν μέρει έχει γίνει διότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να απευθύνονται στο γιατρό τους και να τηρούν κανόνες προσωπικής υγιεινής».

«Πρώτα τηλεφωνικά»…

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Χρήστος Γιαννικουλης, που τόνισε πως «Όταν οι πολίτες νιώσουν ότι έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους και πρέπει να το κάνουν τηλεφωνικά. Να μη σπεύδουν στα ιατρεία ή στα νοσοκομεία. Πρώτα τηλεφωνικά. Υπάρχουν επιδημιολογικά κριτήρια. Για όποιον έχει συμπτώματα ακόμα και υποψία για κορονοϊό. Εάν έχουν υποψία να καλούν και τον γιατρό και τον ΕΟΔΥ. Δε θα πρέπει να πάει σε δημόσια δομή εάν δεν προηγηθούν αυτά, δηλαδή επικοινωνία με γιατρό και τον ΕΟΔΥ. Η πρώτη αντίδραση εάν κάποιος υποπτεύεται κάτι για τον εαυτό του να πάρει τηλέφωνο τον γιατρό του και καλυτέρα αυτός να επικοινωνεί συνέχεια με τον ΕΟΔΥ! Αυτοβούλως δεν θα πρέπει ο πολίτης να πάει σε δημόσια δομή πριν κάνει αυτά που προαναφέραμε. Σε καμιά περίπτωση δε πρέπει να επισκεφθεί ιδιωτικό ιατρείο ή διαγνωστικό εργαστήριο αφού δεν διαθέτουν υποδομή διαχείρισης ύποπτων περιστατικών οπότε αν το κάνει κάποιος και λύση δεν θα βρει και θα αυξήσει τις πιθανότητες διασποράς της νόσου εφόσον νοσεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «Ερμής» Ηλίας Ξανθούλης τόνισε πως «Ο Εμπορικός Σύλλογος ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, οι οποίες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, γνωστοποιεί στο καταναλωτικό κοινό ότι δεν θα διεξαχθούν εκδηλώσεις για την ήδη προγραμματισμένη HAPPY DAY, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020. Ωστόσο σεβόμενοι τούς καταναλωτές πού αναμένουν την εκπτωτική ημέρα, καλεί τους καταστηματάρχες να κάνουν τις προσφορές του HAPPY DAY. Τηρούμε πάντα τούς κανόνες υγιεινής και ακολουθούμε τις οδηγίες του Πανελλήνιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Και συμβουλεύουμε όχι πανικός».

Σημειώνεται ότι για οι πολίτες που θεωρούν ότι έχουν συμπτώματα του ιού μπορούν να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο 210 5212054, για να λάβουν οδηγίες.

Όλη η επικαιρότητα