Ηλεία

Πύργος: «Θα μείνει στα χαρτιά» φώναξαν οι σπουδαστές για το σχέδιο «Αθηνά» (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

«Το σχέδιο «Αθηνά» θα μείνει στα χαρτιά» φώναξαν δυνατά, με μια φωνή φοιτητές, φορείς, έμποροι και επαγγελματίες και απλοί πολίτες που χθες το πρωί συμμετείχαν στην απεργία και πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Πολιτών Πύργου με τον Δήμο Πύργου και το Εργατικό Κέντρο Πύργου, με στόχο την παραμονή των τμημάτων ΤΕΙ στον Πύργο και κυρίως τη διατήρηση του γνωστικού τους αντικειμένου.


Η συμμετοχή δεν ήταν καθολική, αφού κάποια καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και δε συμμετείχαν στην γενική απεργία που είχε κηρυχθεί ώστε η πόλη να «νεκρώσει» και να στείλει ένα «ηχηρό» μήνυμα στην κυβέρνηση, που θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα τμήματα Πληροφορικής & ΜΜΕ και Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων. Είχε όμως παλμό και δυναμική αφού οι συμμετέχοντες ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους για ένα κοινό και σημαντικό σκοπό, με τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο να δεσμεύεται ότι ο αγώνας θα τελειώσει όταν θα κατοχυρωθεί η υπόθεση του ΤΕΙ στον Πύργο.


Αγώνας μέχρι τέλους

«Δε θα επιτρέψουμε να μπει κανείς εμπόδιο στα όνειρά μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου Βασίλης Στεργίου χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις και ευχαριστώντας τους φορείς, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και απλούς πολίτες που στηρίζουν τον αγώνα των σπουδαστών για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά» που θέλει την κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ στον Πύργο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Ν. Ηλείας Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Παναγιωτακόπουλος εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα, ηθικά και πρακτικά, διαβεβαιώνοντας μάλιστα και τους πιο δύσπιστούς ότι ακόμα και με μικρή συμμετοχή ο αγώνας μπορεί να έχει αποτέλεσμα και γι? αυτό όλοι θα παλέψουν να μη φύγουν τα ΤΕΙ από τον Πύργο. Εκ μέρους του Συντονιστικού Πολιτών Πύργου Χρήστος Δημόπουλος κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί και δεσμεύτηκε ότι το Συντονιστικό θα είναι στο πλευρό των φοιτητών σε ότι χρειαστούν.


«Θα τον γυρίσουμε τον ήλιο»

Για πρακτική του παρελθόντος που προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα δεμένη και όχι για απλή μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος στη σύντομη τοποθέτησή του και τη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων. Μίλησε για έναν αγώνα που προσπαθεί να ανοίξει δρόμο στο μέλλον, έναν αγώνα διαφορετικό από αυτόν που καθορίζουν τα συμφέροντα, έναν αγώνα για την αξιοπρέπεια των φοιτητών και το δικαίωμα της πόλης να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Έναν αγώνα έναντι στην προσβολή της ζωής, της ελευθερίας και αξιοπρέπειας των φοιτητών που επέλεξαν να σπουδάσουν άλλο και θέλουν να τους αλλάξουν το αντικείμενο, αναστατώνοντας από τη μια στιγμή στην άλλη τη ζωή, τα όνειρα και τα σχέδια τους για το μέλλον. Γιατί τα ΤΕΙ – είπε ο κ.Παρασκευόπουλος – δεν είναι θέμα 500 ευρώ, είναι επένδυση στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Δίνει καινούργια δυναμική και αλλάζει την αισθητική μιας πόλης. Κάνοντας μια σύντομη «αυτοκριτική» όσον αφορά την προσφορά της τοπικής αυτοδιοίκηση στο ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια, στα λάθη και στις παραλείψεις που ενδεχομένως έγιναν, έδωσε την υπόσχεση ότι η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική και όλοι μαζί θα παλέψουμε, όχι απλά για την παραμονή των τμημάτων, αλλά για την αναβάθμισή του ΤΕΙ στην πόλη και έκλεισε τονίζοντας ότι «?ο αγώνας θα τελειώσει όταν κατοχυρωθεί η υπόθεση του ΤΕΙ στον Πύργο».


Πορεία με πανό, συνθήματα και ψηφίσματα

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν με φυσική παρουσία αλλά και ψηφίσματα, εκτός από τον Δήμο Πύργου, το Συντονιστικό Πολιτών Πύργου και το Σύλλογο Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου, εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο Ηλείας, το Σύλλογο ΕΒΕ Ν. Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο Πύργου, από το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ν. Ηλείας (έκλεισαν τα καταστήματά τους 10:00-12:00), το Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ «Ο Ερμής» και το Ραδιοταξί Πύργου «Αετός» (που εξυπηρετούσαν μόνον επείγουσες κλήσεις όλο το πρωί), το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Πύργου, την ΕΛΜΕ Ηλείας, την ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας (απέστειλε ψήφισμα συμπαράστασης), το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας, από τους Συλλόγους Εργαζομένων στον Δήμο Πύργου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, από τον Σύλλογο Υδραυλικών Ν. Ηλείας και το Σύλλογο Κρεοπωλών οι Σχολικοί Τροχονόμοι κ.α.

Όλοι μαζί, πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, τις οδούς Ερμού, Αυγερινού, Γερμανού – όπου περνώντας από το κατάστημα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου φώναζαν ρυθμικά «Σκορδαλή-Σκορδαλή δε θα φύγει το ΤΕΙ» αποδοκιμάζοντας έτσι και την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου να απέχει από τις κινητοποιήσεις. Η πορεία συνεχίστηκε στις οδούς Πατρών και Μανωλοπούλου όπου πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όσο η αντιπροσωπεία του Συντονιστικού συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα επιδίδοντας του Ψήφισμα με τον ίδιο να δηλώνει αλληλέγγυος στον αγώνα για τη διατήρηση του ΤΕΙ. Το ίδιο έγινε και στην Δ.Ο.Υ Πύργου, με ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη και επίδοση του ψηφίσματος στον Διευθυντή Χάρη Κότσιφα που και ο ίδιος δήλωσε την συμπαράστασή του στον αγώνα που γίνεται. Η πορεία συνεχίστηκε στην οδό Ρήγα Φεραίου με τους φοιτητές να παραμένουν στο ΤΕΙ συνεχίζοντας την κατάληψή τους ενώ οι υπόλοιποι φορείς, επαγγελματίες και πολίτες κατέληξαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)


Όλη η επικαιρότητα