Αγροτικά Ηλεία

Πύργος: Θάλασσα οι καλλιέργειες στο Επιτάλιο!

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες της περιοχής του Επιταλίου το τελευταίο δεκαήμερο, αφού μια βλάβη στο αντλιοστάσιο της περιοχής έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις γεωργικές εκτάσεις τους, μετατρέποντάς τες σε μια ενιαία θάλασσα. Πρόβλημα όμως έχει προκαλέσει και στην αγροτική οδοποιία της περιοχής, αφού ορισμένοι δρόμοι έχουν «εξαφανιστεί» εξαιτίας του νερού και η πρόσβαση στο σημείο από αυτοκίνητα θεωρείται απίθανη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκομίσαμε από την υπηρεσία του ΓΟΕΒ, στο αντλιοστάσιο Επιταλίου από τις τρεις αντλίες που υπάρχουν συνολικά, οι δυο είναι επιφανειακές και λειτουργούν μια χαρά και η τρίτη είναι υποβρύχια και βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλήματος. Ήδη έχει ανατεθεί σε εργολάβο η επισκευή της. Η υπηρεσία του ΓΟΕΒ τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, αφού οι ΤΟΕΒ δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όταν πρέπει. Το εν λόγω αντλιοστάσιο λειτουργεί εδώ και χρόνια με μικρές παρεμβάσεις και λογικό είναι να δημιουργούνται προβλήματα από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται σωστή συντήρηση.

Οι αντιδράσεις των αγροτών της περιοχής τον τελευταίο καιρό είναι έντονες, αφού πλέον οι κόποι τους και η δουλειά τους στις γεωργικές εκτάσεις να πηγαίνουν στράφι. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του αγρότη Θεόδωρου Μπαλάσκα, που διαθέτει 90 στρέμματα τα οποία πλέον έχουν καλυφθεί ολοκληρωτικά από νερό. Η βλάβη της αντλίας έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να είναι πλήρως απεγνωσμένοι και να μη βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον τους. Το εισόδημα τους σύμφωνα και με τον κ. Μπαλάσκα, «έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα» και εκτιμούν ότι αν η κατάσταση δε διορθωθεί άμεσα δε θα μπορούν να μπουν στα χωράφια τους ούτε το καλοκαίρι. Οι αγρότες υποστηρίζουν πως οι χαλασμένη αντλία και η έλλειψη χειριστή επί 24ώρου βάσης, είναι οι λόγοι που η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Κλείνοντας, ο κ. Μπαλάσκας με ενδεικτική την απογοήτευση στο βλέμμα του, υποστήριξε πως «η καλλιέργεια πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή».

Εκ μέρους του αδερφού του που είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των χωραφιών που έχουν πλημμυρίσει από το νερό, μίλησε και ο δημόσιος υπάλληλος Γεώργιος Σταματελόπουλος που εστίασε στα ποσά που δαπανούν οι αγρότες ετησίως για τα αποστραγγιστικά, τα οποία όπως φαίνεται δεν δουλεύουν όπως πρέπει. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παλαιότερα χρόνια, όπου «υπήρχε χειριστής και δούλευε επί 24ώρου βάσεως διατηρώντας όλες τις αντλίες σε άριστη κατάσταση». Με την έλλειψη πλέον του χειριστή, φυσικό επακόλουθο είναι να δημιουργούνται βλάβες και οι αγρότες να είναι οι «χαμένοι». Απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους για αποκατάσταση της ζημιάς, αφού «για πολλούς οι γεωργικές δουλειές εξασφαλίζουν το εισόδημά τους».

Βλάβες όμως έχουν παρατηρηθεί και στα αντλιοστάσια Μακρισίων και Καβουρίου, όπου και για αυτά το ΓΟΕΒ έχει ξεκινήσει διαδικασίες επισκευής τους.

Όλη η επικαιρότητα