Πύργος: «Τιμούμε τους ήρωες της 28ης Οκτωβρίου 1940» – Με λαμπρότητα η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το ιστορικό ΟΧΙ στην απαίτηση του Μουσολίνι να καταλάβει εδάφη της Ελλάδας.

Μετά λοιπόν τις εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τους Διευθυντές της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Βασίλειο Δημητρέλλο και κα. Σπυριδούλα Ασημακοπούλου, παρουσία των σημαιοφόρων των σχολείων, των διευθυντών και καθηγητών, στον χώρο του Ηρώου, στην κεντρική πλατεία Πύργου. Τέλος, ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για την μνήμη των ηρώων της ιστορικής αυτής επετείου.

Βασίλειος Δημητρέλλος: «Φόρος τιμής στην αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στους εισβολείς»

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Βασίλειος Δημητρέλλος τόνισε για τον εορτασμό αυτής της επετείου:

«28η Οκτωβρίου 1940. Σήμερα μαθητές, εκπαιδευτικοί, στο σύνολο η εκπαιδευτική κοινότητα, καλείται και οφείλει να θυμηθεί και να αποτίσει φόρο τιμής στην αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στους εισβολείς. Και συγκεκριμένα στον Ιταλικό φασισμό του Μουσολίνι και λίγο αργότερα στον Γερμανικό ναζισμό του Χίτλερ. Η ιστορία δεν έχει ανάγκη μόνο από θύμηση και μνήμη, αλλά πρέπει να φέρει βαριά την υποχρέωση να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τόσο τους πίσω, όσο και αυτούς που έρχονται. Θα κάνω και μια αναφορά στην χαρακτηριστική ρήση του πρωθυπουργού της Αγγλίας Τσόρτσιλ, ο οποίος εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την χώρα μας και τους ανθρώπους της που πολέμησαν κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο διατύπωσε την γνωστή έκφραση, ότι μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες. Από δω και πέρα οφείλουμε να λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Η 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης, ενότητας, ελευθερίας και εθνικής περηφάνιας. Θα ήθελα να στείλω νοερά την σκέψη μου στους 17.000 νεκρούς εκείνου του πολέμου, στους 17.300 τραυματίες και στις 391.000 απώλειες αμάχου πληθυσμού κατά την διάρκεια εκείνου του πολέμου που ξεκίνησε ένα πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Ας είναι αιώνια η μνήμη τους».

Σπυριδούλα Ασημακοπούλου

Από την πλευρά της η κα. Σπυριδούλα Ασημακοπούλου προϊστάμενη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τόνισε:

«Σήμερα εορτάζουμε την επέτειο του 1940. Τιμούμε εκείνους που χωρίς δισταγμό πρόσφεραν την ζωή τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία. Εκείνους που από την θυσία τους όλη η ανθρωπότητα έμαθε για το μεγαλείο και τις αρετές των Ελλήνων. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χρόνια πολλά σε όλους».