Βιβλίο Ηλεία

Πύργος: Την Τρίτη στο «Λάτσειο» η παρουσίαση «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα»

Ακούστε το άρθρο

Από τον «δάσκαλο» του αστυνομικού ρεπορτάζ  Πάνο Σόμπολο

 

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 στις 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα» που συνδιοργανώνουν το Βιβλιοπωλείο Κορκολής και οι Εκδόσεις Πατάκη.

Σε όλες τις ανθρωποκτονίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, υπάρχουν και γεγονότα που είτε διαδραματίστηκαν είτε εκδικάστηκαν στην Ηλεία, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογό του «πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα, ως φυσική ή ηθική αυτουργός ή συναυτουργός, αρκετές φορές βάζοντας τον εραστή της, που έχει καταστήσει άβουλο όργανο να ξεκάνει, για παράδειγμα, τον άντρα της».

Πολύ ενδιαφέρουσα, επίσης, η επισήμανσή του ότι οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες που περιγράφονται στο βιβλίο είχαν λευκό ποινικό μητρώο και δεν είχαν απασχολήσει την αστυνομία για το παραμικρό. Ήταν, δηλαδή, «γυναίκες της διπλανής πόρτας», όπως τις χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, στοιχείο που καθιστά εμφανή την πολυπλοκότητα της γυναικείας ψυχής που, ενώ μπορεί να μην έχει στο παρελθόν εμπλοκή με την παραβατικότητα, φτάνει στο πιο οριακό και ακραίο σημείο να αφαιρέσει την ανθρώπινη ψυχή. Σίγουρα, όχι ξαφνικά, αλλά θεωρώ μετά από πολύ μεγάλη σκέψη και μετά από μία έντονη ψυχική διεργασία, γιατί η γυναίκα δεν δρα εν βρασμώ, στις περισσότερες τουλάχιστον υποθέσεις.

Αναμφίβολα, και το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοσιογραφική αλλά και την επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για τους ερευνητές της σύγχρονης εποχής και βέβαια για τον ιστορικό του μέλλοντος, καθώς το φαινόμενο της γυναικείας εγκληματικότητας παρουσιάζεται σε βάθος μέσα από την ακριβή περιγραφή και καταγραφή 40 υποθέσεων που απασχόλησαν εκτενώς τα ΜΜΕ για χρόνια -ή ακόμα και χρόνια μετά- και προβλημάτισαν εντόνως την ελληνική κοινωνία.

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημ. «Πατρίς», το βιβλίο αυτό τον «κούρασε» γιατί δεν κατέγραψε τα γεγονότα όπως τα βίωσε, αλλά έκανε βαθιά έρευνα αναζητώντας για την κάθε υπόθεση αδιάσειστα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

Άννα Αγγελίδου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πρώτη»

Γιούλη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πατρίς»

Ράνια Τζαβάρα, δημοσιογράφος στο κανάλι ΟΡΤ TV

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελένη Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πρωινή»

Όλη η επικαιρότητα