Ηλεία

Πύργος: Το Επαρχείο… μπαλκόνι της πόλης!

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα αναμένεται να διαθέτει, στο προσεχές μέλλον, η κεντρική πλατεία και το Επαρχείο του Πύργου. Η πρόσφατη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, της μελέτης για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων από την οδό Λετρίνων μέχρι το Επαρχείο, που θα δώσουν την δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας της Ηλείας, σε λίγο καιρό, να περπατούν σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο. Χώρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στο σύγχρονο αστικό τοπίο…

Η ανάπλαση –προϋπολογισμού 1,9 εκατομμυρίων ευρώ– έχει ως σκοπό την ανάδειξη του Επαρχείου ως μπαλκόνι της πόλης με την ΠΑΤΡΙΣ σήμερα να παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία της…

Οριοθετώντας την γενικότερη φιλοσοφία της ανάπλασης ο Δ/ντης Προγραμματισμού  του Δήμου Πύργου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Άρης Φιλιππόπουλος τονίζει ότι: «Η παρέμβαση εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας και το Ε.Π ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και  περιλαμβάνει ανάπλαση του χώρου της πλατείας από την οδό Λετρίνων μέχρι το χώρο νότια του Επαρχείου. Σκοπός του έργου, είναι η προβολή του χώρου γύρο από το Επαρχείο ως ¨μπαλκόνι¨ της πόλης και η αξιοποίηση της πλατείας, ώστε να ικανοποιεί τις αισθητικές, περιβαλλοντικές και λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων του Πύργου και των επισκεπτών. Γενικός στόχος είναι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης  ως τουριστικού πόλου, σημείου αναφοράς και προορισμού ενδιαφέροντος».

«Ειδικός στόχος του έργου, είναι η αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου, η ανάδειξη του, η λειτουργική αναβάθμιση και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αστικού τοπίου. Με την προτεινόμενη ανασύνθεση του χώρου, την προοπτική των αξόνων κίνησης και θέασης καθώς και τα προτεινόμενα στοιχεία σύνθεσης, επιτυγχάνεται η ανάδειξη του τοπίου της πόλης και η οργάνωση  της λειτουργικότητας του χώρου»… συμπληρώνει ο κ. Φιλιππόπουλος που εκπόνησε την μελέτη μαζί με ομάδα συνεργατών του.

Πλατεία και Επαρχείο με φυσικό γκρι γρανίτη

Εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο ο κ. Φιλιππόπουλος επεξηγεί πως: «Βασικές ενότητες της παρούσας μελέτης είναι η ανακατασκευή των δύο επιπέδων, πλατείας και Επαρχείου με φυσικό γκρι γρανίτη. Η διαμόρφωση των αξόνων προσπελασιμότητας από τον χώρο της πλατείας στο χώρο του Επαρχείου. Η ενίσχυση των ενοτήτων πρασίνου χαμηλής και υψηλής βλάστησης. Η δημιουργία χώρου θέασης και υπαίθριων εκδηλώσεων στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το μνημείο πεσόντων. Επίσης Προβλέπεται να κατασκευαστούν επίπεδα πρασίνου και παρεμβάσεις υγρού στοιχείου (καταρράκτης) έτσι ώστε η νότια πρόσβαση  να καταστεί προσιτή, ελκυστική και λειτουργική».

Εναλλαγή των θέσεων των μνημείων

Στην μελέτη προτείνεται επίσης η εναλλαγή των θέσεων των μνημείων Πεσόντων και Εθνικής Αντιστάσεως με την θέση του πρώτου να διαμορφώνεται στην ανατολική μεριά του Επαρχείου περικλειόμενο από χώρο πρασίνου, το δεύτερο στην προβολή του μετώπου αξονικά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Σε όλο το χώρο παρέμβασης αναβαθμίζεται ο ηλεκτροφωτισμός με αναλόγου τύπου φωτιστικά σώματα και διαμορφώνεται επίσης φωτιστική σύνθεση στοιχείων LED, εντασσόμενη  στην διαμόρφωση των πλακοστρώσεων.

Ακόμα στο χώρο του Επαρχείου θα κατασκευαστεί μεταλλικό σκίαστρο για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης ενότητας του χώρου.

Επίσης τo έργο επιλύει το σοβαρό υφιστάμενο πρόβλημα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στα δύο επίπεδα του χώρου της πλατείας με την δημιουργία θέσεων στάθμευσης και ράμπας προσπέλασης με κλίση 5% από το επίπεδο της πλατείας στο επίπεδο του Επαρχείου.

Γύρω από τον χώρο του σιντριβανιού προτείνεται η κατάργηση  των  περιμετρικών παρτεριών. Η νέα διάταξη και η  πλακόστρωση ενσωματώνει στοιχεία που καθιστούν ομαλή την  ενοποίηση των δύο ενοτήτων, υφισταμένης και νέας.

Πρώτο σημείο αναφοράς

Όσο για την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ο κ. Φιλιππόπουλος αναφέρει ότι: «θα βασίζεται στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, της  φιλικής προς το περιβάλλον  παρέμβασης, της εξοικονόμησης  ενέργειας, καθώς και την  μείωση της θερμοκρασίας του αστικού χώρου».

«Οι ενότητες παρέμβασης στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, αναδεικνύουν εκ νέου την έννοια και την υπόσταση της πλατείας ως το πρώτο σημείο αναφοράς της πόλης, καθιστούν τον χώρο ελκυστικό και λειτουργικό, τόσο για τους πολίτες της πόλης όσο και για τους επισκέπτες και επεκτείνουν τις δυνατότητες της  τουριστικής επισκεψιμότητας της πόλης»… σχολιάζει, εν κατακλείδι, ο κ. Φιλιπόππουλος.

Όλη η επικαιρότητα