Categories: Ηλεία

Pyrgos Travel: Η καθιέρωση!

Share

Τα πέντε χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το τουριστικό γραφείο Pyrgos Travel που έχει καθιερώσει στην τοπική κοινωνία της Ηλείας, σημαντικές τουριστικές δραστηριότητες με κύριο στόχο την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης. Εκτός από την Ηλεία το Pyrgos Travel, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΚΤΕΛ Ηλείας Α.Ε., προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ ξεχωριστό κομμάτι «κερδίζει» και στον τομέα της κρουαζιέρας. Έτσι φέτος το Pyrgos Travel με υπεύθυνο τον Δημήτρη Κολόκα, παίρνει θέση στο τουριστικό κατεστημένο της περιοχής της Ηλείας και ιδιαίτερα στην κρουαζιέρα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Κολόκας το τουριστικό γραφείο της ΚΤΕΛ Ηλείας Α.Ε., Pyrgos Travel, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του δήμου Πύργου για την ανάπτυξη τουριστικά της πόλης και είναι έτοιμο να προτείνει ενδιαφέρουσες λύσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα. Εκείνο πάντως που επισημαίνεται είναι πως για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει όλοι οι φορείς να το στηρίξουν.

Από τον Μάρτιο του 2012 που ξεκίνησε την λειτουργία του το τουριστικό γραφείο, ύστερα από την πρωτοβουλία των μετόχων του ΚΤΕΛ Ηλείας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, το Pyrgos Travel, έχει να επιδείξει μια πλούσια τουριστική δράση με εκδρομές συλλόγων, σωματείων και σχολείων αλλά και στην διοργάνωση διαφόρων εξορμήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Καινοτομήσαμε πηγαίνοντας σε εκθέσεις τουρισμού όπως στην Παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εκεί συνάψαμε συμφωνίες με τουρ οπερέιτορ από την Ευρώπη, Μαδρίτη, Ρώμη, Λονδίνο τους οποίους επισκεφθήκαμε μετά στις Χώρες τους και από εκεί ξεκινήσαμε ένα είδος εργασίας εξυπηρέτησης πελατών των κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια της Ελλάδος, τους εξυπηρετεί το γραφείο μας μέσω των συνεργατών που έχουμε στα υπόλοιπα λιμάνια. Έτσι πιστεύω κερδίσαμε το στοίχημα να σταθούμε επάξια στην αγορά του Πύργου και κατ’ επέκταση της Ηλείας γενικότερα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του γραφείου, Δημήτρης Κολόκας.

Το γραφείο λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια στην οδό Πατρών στον Πύργο και σήμερα λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο χώρο του ΚΤΕΛ Ηλείας (Ερυθρού Σταυρού 6). Από εκεί συνεχίζει πλέον με τον εισερχόμενο τουρισμό κατά ποσοστό 60% και με διοργανώσεις εκδρομών με συλλόγους κλπ., κατά ποσοστό 40%.

«Ήδη έχουμε εκπονήσει πρόγραμμα με Πασχαλιάτικες εκδρομές στην Κέρκυρα, Πάτμο, Αγίους Τόπους και θα συνεχίσουμε και με άλλα. Κάνουμε στάνταρ τρεις τουλάχιστο εκδρομές μεγάλες πολυήμερες εξωτερικού και πάρα πολλές διήμερες, τριήμερες, πενταήμερες μέσα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Κολόκας.

Δυναμικά στην κρουαζιέρα

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Pyrgos Travel για πέντε συναπτά έτη και στο κομμάτι της κρουαζιέρας, ο υπεύθυνος του γραφείου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, το οποίο, όπως είπε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο της περιοχής, καταβάλλει κάθε προσπάθεια – παρά τα πενιχρά μέσα – να φέρουν εις πέρας την «τεράστια» αποστολή εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Λιμενικού Ταμείου, που με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν και με το λίγο προσωπικό πασχίζουν καθημερινά σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Κατακόλου και φέρνουν εις πέρας ένα τόσο πολύ δύσκολο έργο. Φέτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο καθώς κάποιες μέρες θα έχουμε τέσσερα καράβια να εξυπηρετήσουμε ταυτόχρονα στο λιμάνι και εκεί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Είναι δύσκολο να στηθούν 80 με 100 πούλμαν μέσα στο λιμάνι», επεσήμανε ο κ. Κολόκας.

Προτάσεις ανάπτυξης του τουρισμού

Όσον αφορά τις προτάσεις που το τουριστικό γραφείο Pyrgos Travel έχει ετοιμάσει για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στον Πύργο, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από την δημοτική αρχή τις προηγούμενες ημέρες και την «εισαγωγή» της κρουαζιέρας στην περιοχή, ο κ. Κολόκας εξήγησε τους τρόπους που μπορεί αυτό να γίνει και παρουσίασε κάποιες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Παράλληλα τόνισε πως το γραφείο είναι διαθέσιμο να έλθει σε επικοινωνία με την δημοτική αρχή ώστε να συζητηθούν ζητήματα για την κρουαζιέρα.

«Συγχαίρω τον δήμαρχο γι’ αυτή την ιδέα την οποία εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Γιατί έρχονται τόσες χιλιάδες κόσμου και περνούν έξω από την πόλη και μόνο οι ξεναγοί αναφέρουν στον περιμετρικό της πόλης πηγαίνοντας προς Αρχαία Ολυμπία ότι εδώ είναι η πρωτεύουσα του Νομού. Θα μπορούσαμε λοιπόν με πολλούς τρόπους, να εξυπηρετήσουμε την κρουαζιέρα από το Κατάκολο και στον Πύργο», τονίζει ο κ. Κολόκας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κολόκας έφερε ως παράδειγμα τα λιμάνια της Σούδας στα Χανιά Κρήτης και της Βαρκελώνης στην Ισπανία όπου εκεί οι τουρίστες της κρουαζιέρας εξυπηρετούνται μέσω μιας πρωτοπόρου διαδικασίας και επισκέπτονται τις πρωτεύουσες των Νομών που βρίσκονται.

«Στην πόλη των Χανίων η οποία για επίνειο έχει το λιμάνι της Σούδας που απέχει δώδεκα χιλιόμετρα όσο και το λιμάνι το δικό μας από τον Πύργο έχουμε τον ίδιο ζήλο για να φέρουμε κόσμο. Αυτοί το έχουν καταφέρει εδώ και τρία χρόνια. Όταν πήγαμε να υποδεχθούμε το πρώτο μας γκρουπ στο λιμάνι της Σούδας εκεί είδαμε έντεκα πούλμαν φορτωμένα με τουρίστες για το κέντρο πόλης των Χανίων, με τρίωρη παραμονή. Δυστυχώς εδώ δεν ξέρω για ποιους λόγους δεν το έχουμε καταφέρει. Ένα άλλο είναι το παράδειγμα της Βαρκελώνης, που δέχεται και αυτή πολλά κρουαζιερόπλοια. Εκεί λοιπόν στο κέντρο της Βαρκελώνης, έχει δημιουργηθεί το Ισπανικό Χωριό, που περνώντας τα πούλμαν κάνουν στάση, κατεβαίνουν οι πελάτες, μπαίνουν μέσα και υπάρχει μετάφραση σε δεκαέξι γλώσσες. Πληρώνουν πέντε ευρώ ο καθένας και από αυτά παίρνει δύο ευρώ ο δήμος», επεσήμανε.

Μπορεί ο «Ξυστρής»

«Αυτό μπορούσε να γίνει κατά την δική μου κρίση σε ένα κομμάτι όπως το πρώην εργοστάσιο Ξυστρής που θα γίνει ένα πάρκο πράσινο. Ένας χώρος σαν αυτόν, με την κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά γιατί δεν θα κάνουν πολλά χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα της κρουαζιέρας. Έτσι ερχόμενα από Αρχαία Ολυμπία μπαίνοντας από την Αγία Τριάδα, στην Ερυθρού Σταυρού, θα μπορούσαν να κάνουν στάση στο πρώην εργοστάσιο Ξυστρής, να έβλεπαν κάτι ανάλογο με το Ισπανικό Χωριό, παράδειγμα το Ηλειακό Χωριό, ή το Ελληνικό Χωριό και στην συνέχεια οι τουρίστες να κατευθύνονται στο λιμάνι. Η Ηλεία είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του κόσμου. Δυστυχώς όμως για διάφορους λόγους παραμένουμε χαμηλά», εξηγεί ο κ. Κολόκας.