Εκκλησία Ηλεία

Πύργος: Ξεχωριστό το Θεολογικό Συμπόσιο με ομιλητή τον π. Γεώργιο Μεταλληνό [ΦΩΤΟ]

Ακούστε το άρθρο

Από εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε το Θεολογικό Συμπόσιο το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στον Πύργο, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, στην φιλόξενη αίθουσα ομιλιών της Χριστιανικής Ενώσεως Πύργου.

Την πρωτοβουλία του ενδιαφέροντος αυτού Συμποσίου, είχε το δραστήριο τοπικό Παράρτημα της Παννελήνιας Ένωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) Ηλείας, με τον ακαταπόνητο Πρόεδρο κ. Νικόλαο Ζαχαριάδη, Καθηγητή Θεολόγο και τα ακάματα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αλέξιο Κούνα και την κ. Αριστέα Πίππα-Παπαδημητρίου, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τον Πρόεδρο της Χριστιανικής Ενώσεως Πύργου κ. Γεώργιο Χέλη.

Προσκεκλημένος ήταν ο κορυφαίος Θεολόγος και χαρισματικός ομιλητής Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Μεταλληνός, πρώην Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστός ανά το πανελλήνιο και το εξωτερικό, για την προσήλωση και την αγωνιστικότητά του, προς την Eλληνορθόδοξη Χριστιανική μας παράδοση, ο οποίος μέσα από την πλούσια Θεολογική και Αγιοπατερική του κατάρτιση καθώς επίσης την ρητορική δεινότητα που τον διέπει ανέπτυξε το θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ».

Με την αποχριστιανοποίηση και τον αφελληνισμό που διεξάγεται στην εποχή μας και που γίνεται μια αχαλίνωτη κούρσα για την ισοπέδωση των ηθικών αξιών στην χώρα μας, ο εκλεκτός ομιλητής με την γλαφυρότητα του λόγου του, αφύπνισε και σαγήνευσε τις καρδιές μας, μέσα από τα συγγράματα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος με την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ τον 14ον αιώνα μ.Χ. εκάλυψε τα κενά του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος, είναι δε ο συνεχιστής της Θεολογίας των Μεγάλων Καππαδόκων Πατέρων…, η οποία και είναι η Θεολογία της Ορθοδόξου παραδόσεως!

Πριν την ομιλία ψάλθηκαν επίκαιροι ύμνοι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, από μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας, υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιοτάτου Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Παπαδημητρίου.

Μετά την ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αυτή διάλεξη, έγιναν ερωτήσεις επί του θέματος στον εκλεκτό ομιλητή π. Γεώργιο Μεταλληνό, υπό τον υποδειγματικό και άριστο συντονισμό του κ. Νικόλαου Ζαχαριάδη, Θεολόγου και Προέδρου του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Ηλείας, από το πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα, παρόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, Ιερέων, Εκπαιδευτικών, καθώς και με την ξεχωριστή παρουσία του Καθηγητού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου.

Στο τέλος του αξιόλογου αυτού Συμποσίου, έγινε και η βράβευση των δύο Μαθητριών του 2ου ΕΠΑ.Λ Πύργου, της Βασιλικής Αγγελοπούλου Γ΄ Τάξη και της Ρεβέκκας Μώρου Β΄ Τάξη, κατόπιν εισηγήσεως του Θεολόγου του παραπάνω Σχολείου κ. Νικολάου Ζαχαριάδη από τον Διευθυντή κ. Αθανάσιο Βέρρα, για την αξιέπαινη και αξιομίμητη πράξη τους (εύρεση πορτοφολιού με χρήματα και την παράδοση στον απωλέσαντα συμπολίτη μας). Οι τιμώμενες μαθήτριες απέδειξαν με την ευγενική αυτή πράξη τους, για μία ακόμη φορά ότι οι διδάσκαλοι και οι καθηγητές τους, δεν κτίζουν πάνω στην άμμο…

Η κατά κοινή ομολογία άριστη και λαμπρή αυτή εκδήλωση, η οποία ήταν γεμάτη ζωντάνια, συγκίνηση και έντονο το Θρησκευτικό συναίσθημα, έκλεισε με Χριστιανικό και Εθνικό παλμό, ψάλλοντας όλοι μαζί και με στεντόρεια την φωνή τον Ύμνο του Βυζαντίου «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…» και τον Εθνικό μας Ύμνο!».

(Ι.Μ. Ηλείας)

Όλη η επικαιρότητα