Πύργος: Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ Εικονογράφησης «Χάρτινοι Ήρωες»

Share

Οι «Χάρτινοι Ήρωες» είναι ένα διαδραστικό εικαστικό φεστιβάλ το οποίο αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαδικασία της εικονογράφησης των παραμυθιών και των κόμικ.

Πρόκειται για μια σύμπραξη από την Αέναον ΚοινΣΕπ, Το Εργαστήρι και το πολιτιστικό σωματείο Collectiva Artenativa και αφορά σε ένα πλούσιο εικαστικό διήμερο, στο κέντρο της πόλης του Πύργου. Οι «Χάρτινοι Ήρωες – Η δική σου εκδοχή!» απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στο Πάρκο ΣΠΚ, από τις 18:00, με ελεύθερη είσοδο και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Βασικός άξονας το διήμερο εργαστήριο σχεδιασμού χαρακτήρα παραμυθιού με τον Νίκο Τουμαζάτο, όπου οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη δική τους εκδοχή του ήρωα. Την πραγματοποίηση του εργαστηρίου ενισχύει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου.

Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις, όπως ομιλία της ψυχολόγου Ειρήνης Μεσσήνη, έκθεση εικονογράφησης από διάφορους καλλιτέχνες, έκθεση βιβλίων παραμυθιού και κόμικ, έκθεση χειροποίητων δημιουργιών, προβολή ταινιών animation και live με τους Kolibri Sessions και dj sets.

Εργαστήριο σχεδιασμού χαρακτήρα παραμυθιού

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ο illustrator-ζωγράφος Νίκος Τουμαζάτος θα κάνει μια εισαγωγή – ιστορική αναδρομή πάνω στην εξέλιξη της εικονογράφησης και η ψυχολόγος Ειρήνη Μεσσήνη θα αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες του παραμυθιού, αλλά και στην ενδοσκόπηση και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του κεντρικού ήρωα.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, μέσα από ομαδικές δράσεις και συζητήσεις και υπό την καθοδήγησή του κ. Τουμαζάτου, θα ολοκληρώσουν το δικό τους χαρακτήρα ενός συγκεκριμένου παραμυθιού, θα τον εμψυχώσουν, θα τον σχεδιάσουν και θα τον εμπλουτίσουν ανάλογα με τη δραματική του ανάγκη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τη διαδικασία της έρευνας για το σχεδιασμό ενός χαρακτήρα προτού καταλήξει στο τελικό του αποτέλεσμα, την ανάπτυξη της φόρμας του χαρακτήρα, καθώς και η απόκτηση εξοικείωσης γύρω από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Θα επικεντρωθούμε στη μελέτη των εκφράσεων, ανθρωπομορφικών και ζωομορφικών, στις μεθόδους και τεχνικές για τη δημιουργία χαρακτήρων, τη γλώσσα του σώματος και την απόδοση συναισθημάτων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Σε απόφοιτους ή σπουδαστές εικαστικών σχολών, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε λάτρεις της εικονογράφησης  που θέλουν να μάθουν να εικονογραφούν με το δικό τους τρόπο.

Για την παρακολούθησή του δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση πάνω σε κάποιο από τα αντικείμενα. Η παροχή υλικών θα γίνει από τη διοργάνωση, αλλά οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους υλικά της αρεσκείας τους. Επίσης, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όποιον λάβει μέρος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Έκθεση εικονογράφησης καλλιτεχνών

Χρύσα Ασλάνη – Πύργος, Αθηνά Γαλανοπούλου – Πύργος, Μαρία Block – Πάτρα, Δημήτρης Ζαχαρόπουλος Αμαλιάδα-Εδιμβούργο, Δημήτρης Κορδαλής Πύργος-Αθήνα, Δανάη Μίνιτς – Πύργος, Ευγενία Παπαδοπούλου – Lulu – Πάτρα, Νίκος Τουμαζάτος – Κατάκωλο, Zgul – Πάτρα

  • Έκθεση εικονογράφησης του Δημήτρη Κορδαλή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε ο ξεναγός σου!»
  • Έκθεση βιβλίου παραμυθιού & κόμικ από τα βιβλιοπωλεία Κορκολής και Lexis
  • Έκθεση – bazaar χειροποίητων δημιουργιών από καλλιτέχνες της περιοχής μας
  • Προβολή ταινιών animation της Camera Zizanio

Μια επιλογή ταινιών animation μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρωσία, απ’ όλες τις ηλικιακές κατηγορίες (5-20 ετων), αλλά και από το κινηματογραφικό εργαστήριο Zizanimation.

“Οι μαγικοί κύκλοι της Γιαγιόι Κουσάμα” > Παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής Ελένης Πεχλιβάνη
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:54 / 2019
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama, ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι με το αερόστατο της! Περνάει από διάφορες χώρες και συλλέγει χρωματιστούς κύκλους. Κάποια στιγμή σώζει δυο παιδιά πριν βουλιάξει η βάρκα τους. Την πηγαίνουν στην πόλη τους που είναι κατέστραμμένη από τον πόλεμο. Με τους μαγικούς της κύκλους τους βοηθάει να την ξαναχτίσουν!

Μια φωλιά για τα πουλιά μια γωνιά για τα παιδιά > 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Δ’ τάξη
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2΄ 06” / 2018

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια δυστοπική ιστορία με στόχο την αφύπνιση για εκείνους που δεν ενδιαφέρθηκαν, για εσένα που δεν προβλέπεις, για εμένα που δεν τολμώ. Μια ιστορία για να μας θυμίζει ότι ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.

Καλοκαίρι > Kalokeri Urszula Taraszka.  ΡΩΣΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1’57’’/ 2021

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Irina Zharkova

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια μέρα στη ζωή μιας μικρής παραθεριστικής πόλης στην Ελλάδα.

Μην το σκάσεις > Don’t run away  ΠΟΛΩΝΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2’ / 2020

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα αποτελέσματα των αντικαταθλιπτικών μπορούν να κάνουν τον κόσμο να φαίνεται γεμάτος σκιές. Κι αν προσπαθούσα με άλλο τρόπο;

Τοίχοι Χωρίς Όνομα > Nameless Walls / Feé Brandt, Tim Brandt, Gabriel Brandt, Zara Brandt ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3’01’’ / 2021

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε ένα αστυνομικό κράτος όπου η δημιουργία τέχνης είναι έγκλημα, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για να σβήσουν έργα τέχνης από τους δρόμους της πόλης. Μετά από μία συνάντηση με έναν επαναστάτη καλλιτέχνη, ένα ρομπότ επηρεάζεται  και αρχίζει να βλέπει διαφορετικά τα χρώματα που το ίδιο δημιουργήθηκε για να καταστρέψει. Όταν, κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας , το ρομπότ συναντά τον καλλιτέχνη για δεύτερη φορά, ο καλλιτέχνης, αντιστέκεται  οργισμένος.

Από το κινηματογραφικό εργαστήριο Zizanimation του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, με υπεύθυνους τον Κώστα Κατράκη και τον Τάσο Ζέρβα, παρουσιάζονται οι ταινίες: “Τείχη και γέφυρες”, “Το ελιξήριο της αγάπης”, “Το μαγικό δάσος της αγάπης”, “Αρχίζω και συνηθίζω” και “Ερίδανος”.

Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ακούγονται οι μουσικές επιλογές από djs της περιοχής (Iro, Kallahan, κά), ενώ το Σάββατο η βραδιά θα κλείσει με live από το bluegrass blues ντουέτο «Kolibri Sessions».

Κάνετε like στη σελίδα μας Χάρτινοι Ήρωες για να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας

Πληροφορίες: 6981998604 – Ηρώ Ρήγα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Αέναον ΚοινΣΕπ  – Το Εργαστήρι – Collectiva Artenativa

*Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
*Το εργαστήρι σχεδιασμού χαρακτήρα ενισχύεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου