Ηλεία

Πύργος: «Ξεπαγώνει» η παράκαμψη Αγίου Ιωάννη

Ακούστε το άρθρο

Ένα σημαντικό έργο που θα διευκολύνει την πρόσβαση των τουριστών και όχι μόνο, από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία και μέχρι τώρα έχει περάσει από…  χίλια μύρια κύματα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Στις 12 Μαρτίου 2020  έχει οριστεί από το Εφετείο Πατρών η δίκη για τον  προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας των απαλλοτρίούμενων εκτάσεων.

Τα κτηματολογικά διαγράμματα έχουν συνταχθεί εδώ και  χρόνια και οι αντίστοιχοι κτηματολογικοί πίνακες, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλεία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των απαλλοτριωμένων ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 129.532,07μ2..

Η συνολική δαπάνη απαλλοτρίωσης,  υπολογίζεται περίπου στο ποσό των 1.000.000,00 ευρώ.

 

Κυκλοφοριακή ανάσα

Η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη έχει μήκος 3.305 μέτρα και  μελετήθηκε προκειμένου να γίνεται απευθείας σύνδεση του λιμανιού Κατακόλου με την Εθνική οδό και τον βορειοδυτικό άξονα και συνδέει τη διασταύρωση Βουνάργου με το δρόμο Πύργου – Κατακώλου στην έξοδο του οικισμού Αγίου Ιωάννη.

Η ολοκλήρωση του αναμένεται να διεκολύνει μέγιστα την μεταφορά των τουριστών από το Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία.

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη οδός χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο τμήματα: Το πρώτο τμήμα αφορά την παράκαμψη του Αγ. Ιωάννη μήκους 1.170 μέτρων και το δεύτερο τμήμα «Αγ. Ιωάννης- Ε.Ο Πατρών – Πύργου»  μήκους 2.135 μέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας κάθε μια από τις οποίες θα έχει πλάτος 3.75 μέτρα.

Η χάραξη της οδού, έχει ως αφετηρία την Επαρχιακή οδό Πύργου – Κατακώλου 780 m μετά τη διασταύρωση Αγ. Ιωάννη και 720 m πριν από τη διασταύρωση με Γρανιτσαίικα.

Στην συμβολή με την οδό Γρανιτσαιίκων- Βυτιναιίκων προβλέπεται κατασκευή γέφυρας μήκους 24 m και ανοίγματος 16 m..

Προβλέπεται ισόπεδη διάβαση στις σιδηροδρομικές γραμμές του Ο.Σ.Ε. και στον Ιάρδανο ποταμό  γέφυρα μήκους 40,50 m και ανοίγματος 16 m.

Επίσης προτείνεται ο σχεδιασμός μόνιμων βοηθητικών δρόμων, παράλληλων στην κύρια οδό, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται τα οχήματα από και προς τα γειτονικά αγροτεμάχια και αφετέρου να αποφευχθούν οι συνεχείς συμβολές αγροτικών οδών με την προς μελέτη οδό.

Στο τέλος της χάραξης προτείνεται διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου για την σύνδεση με την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου, καθώς και των παραδρόμων αυτής, όπως επίσης και με την διασταύρωση με τον οικισμό Βούναργο.

Όλη η επικαιρότητα