Ηλεία

Πύργος: Ζητείται επανέλεγχος στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ – Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ!

Ακούστε το άρθρο

Στο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Πύργου ήταν αφιερωμένη η κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και όλοι όσοι διετέλεσαν διευθυντές στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου (Σοφία Γούργουρα, Άρης Φιλιππόπουλος και Άγγελος Τσίκας), στην μέχρι σήμερα θητεία του κ. Λιατσή, ενώ έδωσε το παρόν και ο Λευτέρης Βαρουξής ως εκπρόσωπος του Πανηλειακού που έχει ενδιαφέρον για την δημοπράτηση του στεγάστρου του Δημοτικού Σταδίου Πύργου.

Αρχικά ο κ. Λιατσής δήλωσε ότι «Κατά την διάρκεια της θητείας μου χρησιμοποίησα τρείς κορυφαίους μηχανικούς του δήμου Πύργου διαφόρων ειδικοτήτων. Τον αρχιτέκτονα Άρη Φιλιπποπόυλο, την μηχανολόγο Σοφία Γούργουρα και τον πολιτικό μηχανικό Άγγελο Τσίκα, ενώ συνεργάστηκα και με τον κ. Αλεξόπουλο που, πλέον, έχει συνταξιοδοτηθεί. Κάνοντας το ταμείο των έως σήμερα ενεργειών μας, που είναι το σημείο που κρίνεται η ομορφιά και η φιλοπατρία του καθενός μας. Δεν δημοπρατούμε έργα βιτρίνας άλλα έργα που θα γίνουν μετά από εμάς. Τα χρήματα γα το σκέπαστρο στο δημοτικό στάδιο έχουν βρεθεί, η μελέτη είναι κατά 90% και περιμένουμε τις αναφορές για τα στατικά για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε πριν τις εκλογές, στο πλαίσιο που μας δίνει ο νόμος. Ο δήμος δεν χάλασε ούτε ευρώ για τις μελέτες. Η προσοχή μου στρέφεται στο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που δεν θ` αφήσω να ξεχαστεί όπως το έργο για το υπόγειο παρκινγκ στάθμευσης. Η ΟΧΕ είναι υπόθεση του αντιπεριφερειάρχη και χρημάτων που έχουν σχέση με το ΕΣΠΑ, περίπου 3 εκατ. ευρώ. Δεν πείθει κανένα όποιος προσπαθεί να μας πει ότι δεν πρέπει να γίνει για αισθητικούς λόγους. Στην προσπάθεια τους να κάνουν κακό είπαν ότι είναι γεγονός το Ιστορικό κέντρο κάτι που δεν συμβαίνει, δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ γι` αυτό. Προσπαθούν να πείσουν τον κ. Κατσιφάρα και την Διαχειριστική Αρχή να κάνει το ίδιο που κάνει με τα χρήματα του ΕΣΠΑ σε άλλα έργα στις γειτονικές μας πόλεις. Ο φάκελος του έργου της ανάπλασης είναι έτοιμος, έχουν γίνει έλεγχοι για τυχόν λάθος. Μπορεί να μην χρειαστεί να μιλήσω στις εκλογές για προεκλογικούς λόγους αλλά για την ανάπλαση θα κάνω συγκέντρωση στην πλατεία για να καταλάβει ο κόσμος τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πολύπαθη πόλη μας. Θα το συνεχίσω μέχρι το τέλος και καλώ τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους υπάλληλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει! Και το ΣΥΠΟΘΑ να συνεδριάσει αύριο για να μην χαθεί το έργο για την πόλη μας… αρκετά έχουν χαθεί ήδη!».

Ο κ. Τσίκας διευκρίνισε πως «το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από τις 20/2/2018, αποφάσισε θετικά, ομόφωνα, υπέρ της ανάπλασης. Στις 24/9/2018 το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Σαν Υπηρεσιακοί παράγοντες έχουμε να διαχειριστούμε ένα έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ζητούμε να κάνουμε την απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων για την πόλη του Πύργου ώστε να βοηθηθεί και η τοπική κοινωνία με την κατασκευή του αλλά και με την χρήση του να αυξηθεί το επίπεδο ποιότητας ζωής για τους πολίτες».

Η κα Γούργουρα ανέφερε πως «Οι διαδικασίες που τηρούνται για να ενταχθεί ένα έργο είναι πάρα πολύ δύσκολες και θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Δυστυχώς, για πρώτη φορά συναντάμε το φαινόμενο να έχει εγκριθεί και να έχει ενταχθεί ένα έργο και επί της ουσίας να μας ζητά η Περιφέρεια που υποτίθεται ότι έχει ελέγξει όλα τα έγγραφα, νέα στοιχεία και να μην μας αφήνει να δημοπρατήσουμε. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό στο δήμο».

Από την πλευρά του ο κ. Φιλιππόπουλος τόνισε ότι «Το έργο υποβλήθηκε για εξέταση αρχές του 2018 και χρειάστηκαν 6 μήνες και 3 συνεδριάσεις και η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί του φυσικού αντικειμένου, με τις οποιεσδήποτε επισημάνσεις οι οποίες στην πορεία διορθώθηκαν και υποβλήθηκαν. Οι Υπηρεσίες του δήμου εξέτασαν την απόφαση 26/804 του υπουργείου και αποφάνθηκε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν υπάγεται στο άρθρο 2 παράγραφο 2 της υπουργικής απόφασης και δεν εντάσσεται σε κανένα από τα κριτήρια της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου. Ως εκ τούτου προχώρησε κανονικά τις διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ όπως προέκυψε τελικώς η απόφαση ένταξης».

Τέλος, ο κ. Βαρουξής επισήμανε πως «Οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου είναι άνθρωποι με όνειρα και φιλοδοξίες να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στην πόλη του Πύργου. Σημασία έχει να μειωθεί η γραφειοκρατία και όλοι μαζί να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν δουλειά τους και για ν` αλλάξει όψη το δημοτικό Στάδιο του Πύργου και οι εγκαταστάσεις πέριξ αυτού, Κλειστό, Κολυμβητήριο κ.α., και να γεμίσουν από τους νέους της πόλης».

Όλη η επικαιρότητα