Ηλεία

Πύργος: «Ζούγκλα» στο κέντρο της πόλης! – «Μας έζωσαν τα φίδια!»

Ακούστε το άρθρο

«Ζούμε καθημερινά ένα τρόμο» – Έκκληση στους αρμόδιους φορείς ζητούν άμεσα, προκειμένου να μπορέσουν να νιώσουν και πάλι ασφαλείς στα σπίτια τους. – Τα τέσσερα χρόνια ύπαρξης του προβλήματος, έχουν γίνει επανειλημμένα εκκλήσεις που ωστόσο έχουν καταλήξει στο κενό.

 

Αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους των οδών Γορτυνίας και παρόδου Σαχτούρη, ζώντας τον τρόμο επί καθημερινής βάσεως και παραμένοντας κλειδωμένοι στα ίδια τους τα σπίτια, εξαιτίας πολυάριθμων φιδιών και ποντικιών που παραμονεύουν έξω από τις οικίες τους, με τον κίνδυνο να βρεθούν στο εσωτερικό τους να είναι υπαρκτός και μεγάλος.

Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η γειτονιά βρίσκεται στο έλεος των φιδιών και των ποντικιών, με τους κατοίκους της να έχουν καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ξεφύγουν από αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- χρήματα έχουν δαπανηθεί για φάρμακα που θα απομάκρυναν από τις οικίες τους τα τετράποδα τρωκτικά και τα ερπετά, χωρίς ωστόσο κανένα να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους που συνεχίζουν να ζουν στον κίνδυνο καθημερινά.

Οι ελπίδες τους
σε δήμο και εισαγγελέα

Ωστόσο, δεν στάθηκαν μόνο στο πως να τα απομακρύνουν από τις οικίες τους με φάρμακα, αλλά κατέφυγαν τόσο στο δήμο όσο και στον εισαγγελέα, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημά τους. Απέναντι από τα σπίτια τους, βρίσκονται δυο σπίτια-ερείπια που καθημερινά γεμίζουν με ποντίκια και φίδια. Ο ακαθάριστος προαύλιος χώρος τους κάνει ακόμα δυσκολότερη τη ζωή όσων ζουν δίπλα, μιας και έτσι ο εντοπισμός τους είναι κάτι ακατόρθωτο.

Στα τέσσερα χρόνια που το πρόβλημα αυτό κρατά, έχουν καταφύγει επανειλημμένα σε κάθε αρμόδια υπηρεσία του δήμου και στον εισαγγελέα, προκειμένου να τους παρακινήσουν να έρθουν να δουν με τα μάτια τους την κατάσταση και να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα που υπάρχει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κάποια παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς δεν έχει γίνει, με την αιτιολόγηση πως οφείλουν οι κάτοικοι να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και ύστερα αυτοί να κινηθούν όπως πρέπει για να τελειώσει το ζήτημα.

Κάτι τέτοιο έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν, με τις ιδιοκτήτριες των σπιτιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να μην έχουν βγάλει κάποια άκρη. Αμφότεροι οι ιδιοκτήτες των ερειπωμένων σπιτιών υποστηρίζουν πως τα σπίτια αυτά βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δήμου μιας και τα έχει πάρει ο δρόμος, από την άλλη όμως η απάντηση του δήμου ήταν ξεκάθαρη και ανέφερε πως ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σπιτιών παραμένουν οι προκάτοχοί τους, μπερδεύοντας έτσι την κατάσταση και μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση.

Ψάχνουν να βρουν
το δίκιο τους

Τον τρόμο με τα ίδια της τα μάτια έζησε η κάτοικος της περιοχής Ξένη Πολιτοπούλου, που είδε το πρωί της Παρασκευής την κόρη της στην προσπάθεια της να βγει στο μπαλκόνι να γλιτώνει τελευταία στιγμή από το φίδι που καραδοκούσε έξω από την πόρτα τους. Αυτή ήταν και η «σταγόνα που ξεχείλισε το νερό» για την ίδια, όπου όπως υποστηρίζει θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη οδό προκειμένου να δικαιωθεί και να σταματήσει να ζει πλέον σε ένα συνεχή τρόμο μαζί με την κόρη της. Βασικός της στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα και να μπορέσουν να γλιτώσουν από το χρόνιο αυτό ζήτημα. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των σπιτιών αυτών, αναφέροντας όσα τις έχουν αναφέρει ιδιοκτήτες και δήμος για το ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχός τους, προκαλώντας της ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά γειτόνισσές της, καθώς και για τα πολλά χρήματα που έχουν δαπανήσει όλες σε φάρμακα που πίστευαν ότι θα έδιωχναν τα σπίτια. «Δεν ξέρω που να καταφύγω πλέον. Έχει το δικαίωμα να αφήνει κάποιος την ιδιοκτησία του σε τέτοια κατάσταση και να πρέπει να το ανέχεται ο κάθε γείτονας; Αδιαφορούν εντελώς. Δεν μπορώ να ανοίξω πλέον το παράθυρό μου να μπει λίγος αέρας στο σπίτι», αναφέρει με κραυγή απόγνωσης η κ. Πολιτοπούλου που θα κάνει ακόμα μια προσπάθεια και με τη νέα δημοτική αρχή προκειμένου να δώσει τέλος στον «εφιάλτη» αυτό.

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου έχει ζήσει τον «εφιάλτη» -όπως έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή οι κάτοικοι της περιοχής- δυο φορές, με την πρώτη να θανατώνεται ένα μεγάλο φίδι που βρισκόταν έξω από το σπίτι της με τη βοήθεια πακιστανών και τη δεύτερη που συνέβη πριν λίγες μέρες να καταφέρνει η ίδια να σκοτώσει ένα μικρό φίδι, γεννησαρούδι,  που ήταν έτοιμο να μπει από την πόρτα της. Επιπλέον, εστίασε και στα λόγια των παιδιών της που έχοντας δει την τραγική αυτή κατάσταση που εκτυλίσσεται στην περιοχή, δικαιολογημένα φοβούνται για τη ζωή της μητέρας τους.

Τέλος, το δικό της «Γολγοθά» εκμυστηρεύτηκε και η κ. Νικολία Γιαννικοπούλου, χαρακτηρίζοντας πλέον τη γειτονιά ως «ζούγκλα» και εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, μιας και από κοινού με την κ. Πολιτοπούλου έχουν καταφύγει σε αυτούς για να βρουν λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.

Όλη η επικαιρότητα