WEB tv Ηλεία

Πύργου-Πατρών: Τελεσίγραφο γραμμένο με αίμα – Η Ηλεία από τον κόμβο Λεχαινών έστειλε ηχηρό μήνυμα [VIDEO]

Ακούστε το άρθρο

Τελεσίγραφο «Όχι άλλα θύματα», τελεσίγραφο γραμμένο με αίμα δεκάδων συνανθρώπων μας έστειλαν από τον κόμβο των Λεχαινών στην κεντρική εξουσία εκατοντάδες Ηλείοι..

Στο συμβούλιο αιρετών, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στα Λεχαινά την ερχόμενη εβδομάδα με θέμα την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών Πύργου, θα αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις που θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές όπως ανακοινώθηκαν τουλάχιστον από τους δημάρχους Πύργου και Ανδραβίδας Κυλλήνης.

«Θα φθάσουμε μέχρι τον πρωθυπουργό» είπε ο Γιάννης Λέντζας ενώ ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος πρότεινε «να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να πάμε σε απεργία νομού».

Ο Γιάννης Λυμπέρης  από την πλευρά του τόνισε πως « τον καλύτερο τρόπο για να κλιμακώσουμε και να εξασφαλίσουμε το έργο μας θα τον βρούνε όχι μόνο οι δήμαρχοι αλλά και όλοι οι αιρετοί και όλοι οι κάτοικοι του νομού»

Πάντως οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν ενωτικοί και με κοινό σύνθημα «τέλος τα ψέματα, χρονοδιάγραμμα και εκκίνηση τώρα της κατασκευής του έργου»

Απόντες βουλευτές-Περιφέρεια

Στη χθεσινό ημίωρο συμβολικό αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών Πύργου, προκάλεσε αίσθηση η απουσία των βουλευτών αλλά και εκπροσώπων της Περιφέρειας. Στη φανάρια των Λεχαινών είχαν συγκεντρωθεί δήμαρχοι από τους 7 δήμους (ο δήμαρχος Κρεστένων εμφανίσθηκε μετά την κινητοποίηση το δημαρχείο Λεχαινών), αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων πολλοί δημότες, και λίγα παιδιά. Ο αριθμός των συγκεντρωθέντων ξεπερνούσε τους 700.

Τα πανό έδιναν και το στίγμα: «Φτάνει πια όχι άλλο αίμα ξεκληριστήκαμε» και «δρόμο τώρα ή πάρτε δρόμο». Άνδρες της τροχαίας είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διακοπή της κυκλοφορίας και στη συνέχεια την ρύθμισή της.

 

Γιάννης Λέντζας

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας δήλωσε: ” Είναι καθολικό το αίτημα ότι πρέπει ο δρόμος να ξεκινήσει χθες. Έχουμε πληρώσει ως Ηλεία μεγάλο τίμημα σε αίμα και αυτό το θέμα πρέπει να τελειώσει. Οι παλινωδίες το αν θα γίνει ο δρόμος με μία ή δεκαπέντε εργολαβίες είναι κάτι που δεν μας αφορά, πρέπει να γίνει επιτάχυνση των εργασιών, και το κεντρικό κράτος πρέπει να μας πει πότε θα ξεκινήσει το έργο και να ορίσει σαφή χρονοδιαγράμματα. Μαζί με τους συναδέλφους δημάρχους θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να μας ακούσουν γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Τα ψέματα τελείωσαν. Ευχαριστώ τον  κόσμο για την συμμετοχή του που δείχνει την αγανάκτησή του γιατί ο κόμπος έχει φθάσει στο κτένι. Την Παρασκευή θα συναντηθούμε όλοι οι δημοτικοί άρχοντες εδώ μαζί με τα δημοτικά συμβούλια να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων και ενεργειών για να μπορέσουμε να φθάσουμε ακόμη και στον πρωθυπουργό για να καταλάβει το έργο»

Αντωνακόπουλος Παναγιώτης

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Τα ψέματα τελείωσαν. Η αύξηση με νέα θύματα της λίστας των νεκρών αυτής της ΕΟ που είναι μια παγίδα αποκαλύπτει ότι ένας είναι ο δρόμος για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα. Αυτό που γίνεται τώρα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ καιρό. Είμαστε από αυτούς που επιμένουμε στη συλλογικότητα αυτού του αγώνα, επιμένουμε έναν αγώνα που γίνεται στο φως στα ίσα, οι επιτροπές τελείωσαν, η παρελκυστική λειτουργία της πολιτείας στο να ανεβοκατεβαίνουν επιτροπές στην Αθήνα δεν απέδωσαν, να μας πουν εδώ και τώρα χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση του έργου. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο παρελκυστικής διαχείρισης του χρόνου. Κάθε αναβολή σημαίνει νέα θύματα. Η αναβολή ήταν ο μόνος τρόπος της κεντρικής πολιτείας, να καθυστερήσει το έργο 10-15 χρόνια. Εδώ και τώρα να δοθεί χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση του έργου. Καλούμε όπως είπε και ο Γιάννης Λέντζας σε οποιοδήποτε σημείο του νομού συνάντηση του συμβουλίου αιρετών, όλοι οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια , το Επιμελητήριο , οι συλλογικοί φορείς, έγινε το πρώτο ξεκίνημα  στον Πύργο στις 11 Νοεμβρίου. Να πάμε σε μια απεργία νομού. Πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες. Θα μετρήσουμε τους απόντες και τους παρόντες από το προσκλητήριο ζωής. Φθάνουν οι συσκέψεις φθάνουν οι επιτροπές. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Είμαστε εκεί που σταματήσαμε πριν 10-15 χρόνια. Για να μην φθάσουμε τώρα στην ώρα του καταλογισμού ποσοστών ευθυνών σε κανέναν. Υπάρχουν ευθύνες διαχρονικά. Τώρα τι κάνουμε. Λοιπόν δεν πάει άλλο. Και πρέπει να έρθουν αυτοί εδώ όχι εμείς σε αυτούς»

Γιάννης Λυμπέρης

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης δήλωσε: «1η Σεπτεμβρίου ορκιστήκαμε όλοι οι δήμαρχοι του νομού και είπαμε ότι αυτός είναι όρκος τιμής και λόγος τιμής στους δημότες μας τουλάχιστον μόνο για ένα έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. Αυτός ο όρκος νομίζω ισχύει για όλους μας, νομίζω ότι εκφράζει όλους τους δημότες του νομού Ηλείας και πιστεύω πως όλοι είμαστε αποφασισμένοι μέχρι τον τελευταίο κάτοικο μέχρι το 23 που λήγει η χρηματοδότηση από την ΕΕ να έχει παραδοθεί. Εντός της θητείας μας λοιπόν το μήνυμα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς με οποιονδήποτε τρόπο θα πάρουμε και έχουμε το δρόμο. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε παντού και από κει και ύστερα τον καλύτερο τρόπο για να κλιμακώσουμε και να εξασφαλίσουμε το έργο μας θα τον βρούνε όχι μόνο οι δήμαρχοι αλλά και όλοι οι αιρετοί και όλοι οι κάτοικοι του νομού Ηλείας»

Γιώργος Γεωργιόπουλος

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Δεν υπάρχει νομός στη χώρα που να μην διαθέτει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με ότι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξή του. Το καθολικό αίτημα που εκφράζεται από την παρουσία δημοτών κυρίως αλλά και των αιρετών του νομού στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Το έργο πρέπει να ξεκινήσει, πρέπει να συνεχίσει με όποιον τρόπο νομίζουν εμείς θέλουμε να γίνει το έργο και το έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο. Έτσι και θύματα θα γλυτώσουμε και ο νομός θα βρει το δρόμο του για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Δεν θέλουμε άλλες συσκέψεις στην Αθήνα.»

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος δήλωσε: «Ο δρόμος Πατρών Πύργου είναι καρμανιόλα. Είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει ένας δρόμος ασφαλής και καλής λειτουργίας. Είναι γνωστό ότι όταν όλοι μας περιμένουμε και άλλα θύματα εφόσον δεν κατασκευάζεται νέος δρόμος τότε κάποιοι θα έχουνε ευθύνες. Οι ευθύνες για την απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι κακουργηματικού χαρακτήρα

Σάκης Μπαλιούκος

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος από το δημαρχείο στα  Λεχαινά δήλωσε: «Ο Νομός είναι σήμερα υπό το βάρος της απώλειας δύο σοβαρών ανθρώπων, δύο βιοπαλαιστών, σε μία παραγωγική ηλικία. Αυτό είναι και η κατάρριψη του μύθου ότι αυτόν τον δρόμο τον κυκλοφορούν απρόσεκτοι, με σούζες κτλ. Δύο σοβαροί άνθρωποι, δύο εκπαιδευτικοί έδωσαν το αίμα τους σ’ αυτό τον δρόμο και είναι μήνυμα στην Πολιτεία ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι η δήλωση του Υπουργού προς εμάς του Δημάρχους ότι η κατασκευή του άξονα Πάτρα-Πύργος-Τασκώνα είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να γίνει πράξη για να μην  θρηνούμε πλέον άλλα θύματα.

Η όποια επιλογή και αν γίνει για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να έχει οριστικό τέλος το 2023. Εάν δεν γίνει αυτό το έργο θα απενταχθεί με αποτέλεσμα η χώρα να επιστρέψει χρήματα και να μπλέξουμε πλέον σε ιστορίες. Γι’ αυτό συζητάμε την όποια λύση. Για τον λαό της Ηλείας είναι αδιάφορο εάν θα είναι οι υφιστάμενοι ανάδοχοι ή εάν θα γίνει παραχώρηση, ή εάν θα είναι δυο εργολάβοι. Εμείς δεν μπλέκουμε ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε συμφέροντα, εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί ο δρόμος. Εκτιμώ προσωπικά πως εάν πάμε σε παραχώρηση θα μπορέσουμε να πετύχουμε να φτάσει η Ολυμπία Οδός στην Ολυμπία. Με αυτό το σκεπτικό θα παρακαλούσα να γίνει η παραχώρηση, ενσωματώνοντας μέσα τους αναδόχους που αυτή τη στιγμή εργάζονται ήδη σε κάποια κομμάτια.»

Πάνος Θεοδωρακόπουλος

Ο αναπληρωτής δήμαρχος δήμου Πηνειού ( ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος βρισκόταν στην Αθήνα) δήλωσε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να γίνει επιτέλους το έργο. Πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα.»

Κώστας Νικολούτσος

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας δήλωσε: «Να συγχαρώ τον Γιάννη Λέντζα και τους λοιπούς αυτοδιοικητικούς για τη σημερινή πρωτοβουλία, όμως εγώ θεωρώ σκόπιμο σήμερα να αναδείξω και τη μεγάλη σημασία του έργου όχι μόνο για τους Ηλείους αλλά και για τους Ζακυνθινούς και τους Κεφαλλονίτες που χρησιμοποιούν συστηματικά αυτό το δρόμο και έχουν πληρώσει ένα βαρύ φορτίο αίματος»

Παυλοπούλου Ευρυδίκη

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας δήλωσε: «Είμαστε εδώ ως απλοί εκπαιδευτικοί για να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την θλίψη μας στις οικογένειες των θυμάτων, των συναδέλφων μας που τόσο άδικα χάθηκαν στο μεροκάματο του τρόμου. Το θέμα του δρόμου πρέπει να τελειώσει και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος των αποσπάσεων και μεταθέσεων»

Δήλωση Διονύση Καλαματιανού

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός μέσω εκπροσώπου του που βρισκόταν στην κινητοποίηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς για ακόμα μια φορά θρηνήσαμε θύματα σε αυτόν τον δρόμο που είναι παντελώς ακατάλληλος και δεν πληροί τον παραμικρό κανόνα ασφαλείας. Ο φόρος αίματος είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να σταματήσει. Οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να σταματήσει τις παλινωδίες και να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει. Η έγκριση και η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υφίσταται, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση οφείλει να κατασκευάσει τον δρόμο μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, δηλαδή έως το 2023. Πειραματισμοί και άλλες σκέψεις θέτουν σε κίνδυνο το έργο και σε κάθε περίπτωση το χρόνο υλοποίησης του όπως τονίζουν οι ειδικοί. Έξι μήνες καθυστέρησης είναι ήδη πολλοί. Κάθε περαιτέρω αναβολή αυξάνει τα θύματα σε τέτοια τραγικά συμβάντα. Άμεση, λοιπόν, συνέχιση των εργασιών και τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος παράδοσης του ζωτικής σημασίας για τον λαό της Ηλείας έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κατάλογος των θυμάτων διαρκώς θα αυξάνει και θα συνεχίσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες».

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Διαβάστε ακόμα: 

Ξεσηκωμός για τον δρόμο Πάτρα -Πύργος: Την Τρίτη πάνε Καραμανλή

Ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Βασιλακόπουλο – Πλήθος κόσμου και οι μαθητές του στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα

Όλη η επικαιρότητα