Ηλεία

«Πυρήνας» της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία το τουριστικό τρένο

Ακούστε το άρθρο

«Πυρήνας» της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία είναι το τουριστικό τρένο, όπως τόνισε χθες κατά τη σύσκεψη με στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, όπου τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων διαδικασιών για την ένταξη του έργου αναβάθμισης του σιδηρόδρομου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Αθαν.Σχίζας, μαζί με τον διευθυντή Ανάπτυξης του οργανισμού, Σπύρο Μαντζαρίνη  και την τοπογράφο μηχανικό και στέλεχος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Μαρία Μαραβέγια.

Ο κ.Σχίζας συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ.Γεωργιόπουλου, λέγοντας ότι η χθεσινή σύσκεψη εντάσσεται στον κύκλο που άνοιξε πριν από έναν χρόνο σε συνάντησή τους στο εξωτερικό για τον σιδηρόδρομο, με κοινό στόχο την «ανάστασή» του στην Ηλεία.

«Βάλαμε τα πρώτα θεμέλια της ιστορίας και απομένει να την υλοποιήσουμε μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σύντομα θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση ώστε να δρομολογήσουμε τις άμεσες ενέργειες για να ωριμάσουν οι μελέτες και τα έργα που απαιτούνται, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις το φθινόπωρο, για να προλάβουμε και τη διαχειριστική αρχή», επισήμανε ο κ.Σχίζας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάδειξη του σιδηροδρόμου και ό,τι περικλείει αυτό, έτσι ώστε «μπαίνοντας ο επιβάτης κατά κύριο λόγο των κρουαζιεροπλοίων, να έχει μια άποψη με εικονική πραγματικότητα. Για την αρχαία Ολυμπία είχαμε ήδη μια καλή συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, η οποία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο γιατί το Κατάκολο είναι ο υποδοχέας των επισκεπτών της Αρχαίας Ολυμπίας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι για να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε αρχές του 2018 να ξεκινήσει το έργο.

«Συζητήσαμε θέματα ωρίμανσης μελετών, τεχνικές και διαδικαστικές δυσκολίες, κ.ά. Χρειάζεται απόλυτος συντονισμός γιατί είναι έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και απαιτούνται υπερώριμες μελέτες, άρα δεν έχουμε πολύ χρόνο. Με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) σύσκεψη αλλά και με όσες θα ακολουθήσουν, κάνουμε το βήμα παραπάνω, ώστε μέσα στο καλοκαίρι ευελπιστούμε να έχουμε μελέτες και τεύχη δημοπράτησης. Είναι ένα μεγάλο έργο ο σιδηρόδρομος. Είναι η βάση και ο πυρήνας, σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο, της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, είναι μια ευκαιρία η ΟΧΕ για την Ηλεία και δεν πρέπει να πάει χαμένη, για αυτό και η σοβαρή δουλειά είναι αναγκαία προϋπόθεση. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε χρόνο, να ορίσουμε τα βήματα και να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο –αν όχι για όλα- για τα περισσότερα», υπογράμμισε ο κ.Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα