Κόσμος

Πυρηνικά: Ρωσία και ΗΠΑ στο ίδιο τραπέζι – Σύντομα οι συνομιλίες στο Κάιρο

Όπως είπε Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συναντηθούν στο Κάιρο, για τις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή (11/11) ότι η Ρωσία θα καθίσει στο τραπέζι για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Νέα συνθήκη START και τα πυρηνικά όπλα.

Όπως είπε Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συναντηθούν στο Κάιρο, για τις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σύντομα και θα συζητήσουν την επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της συνθήκης που είχαν σταματήσει πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα σχόλια του Ριαμπκόφ, που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA, αποτελούν την πρώτη επιβεβαίωση πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο.

Η Νέα START, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και στην ανάπτυξη πυραύλων που εκτοξεύονται από την ξηρά και από υποβρύχια και βομβαρδιστικών που μπορούν να τους μεταφέρουν.

Η Ρωσία ανέστειλε τον Αύγουστο τη συνεργασία με τις επιθεωρήσεις που προβλέπει η συνθήκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της για την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, αλλά είπε πως εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας.

Όλη η επικαιρότητα