Ηλεία

Μάχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας σε πύρινο μέτωπο στην πλαγιά του Ερυμάνθου

Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μάχη με το μεγάλο πύρινο μέτωπο που εκτυλίχθηκε σε πλαγιά του Ερυμάνθου, έδωσαν οι άνθρωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας που για ακόμα μια μέρα έδειξαν το επίπεδο ετοιμότητάς τους και την εμπειρία τους στο να ελέγχουν μέτωπα δύσκολα και ιδιαίτερα δύσβατα όπως το χθεσινό.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε να καίει στην περιοχή Κακοτάρι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.

Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής στο κάλεσμα του κόσμου ήταν άμεση, στέλνοντας ισχυρή δύναμη μιας και το σημείο που καιγόταν ήταν σε μια δύσβατη χαράδρα και η προσέγγισή του από τους πυροσβέστες μόνο εύκολη δε θα χαρακτηριζόταν. Άμεσα στο σημείο έφθασαν για να επιχειρήσουν την κατάσβεση της φλόγας 23 πυροσβεστικά με 71 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ κρίθηκε αναγκαία και η συνδρομή εναέριων μέσων στο έργο κατάσβεσης με 2 αεροσκάφη τύπου PZL από Καλαμάτα και 2 αεροσκάφη τύπου Canadair να πραγματοποιούν συνεχόμενες ρήψεις για να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να μην εξαπλωθεί περισσότερο.

Το έργο των δυνάμεων ήταν δύσκολο εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους και της επικίνδυνης κλίσης του, ωστόσο το μόνο που κατάφερε να κάψει ήταν 20 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης με χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο βρέθηκαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ευθύμιος Γεωργακόπουλος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Δημήτριος Αντωνάκης, όπου παρακολουθούσαν την επιχείρηση.

Στο σημείο παραμένει σημαντικό μέρος των δυνάμεων της Π.Υ. Ηλείας, προκειμένου να ελέγχει το μέτωπο για τυχόν αναζωπυρώσεις που θα επανεκκινήσουν τον πύρινο εφιάλτη που χρόνια πριν έχει αφήσει ανεξίτηλα στην ψυχή των Ηλείας αρκετές άσχημες στιγμές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι διενεργείται εξέταση από το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Πύργου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια ξεσπάσματος της φωτιάς, μια περίοδο που η υγρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και δε δικαιολογεί την εξάπλωση πυρκαγιών όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες.

Τοπικοί φορείς για την πυρκαγιά

Από την πρώτη στιγμή βρισκόταν στο πύρινο μέτωπο ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κακοταρίου Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, που παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όλη η επικαιρότητα