Ηλεία

Πυρόπληκτα δάνεια: Κοντά στον αγώνα του ΕΒΕ Ηλείας και οι δικηγόροι της Αμαλιάδας

Συνεχίζει τις ενέργειες του για το φλέγον θέμα των πυρόπληκτων δανείων το Επιμελητήριο Ηλείας.

Χθες το μεσημέρι στο χώρο του πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ., Κώστας Λάμπρος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδος Αθανάσιος Θεοδόσης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών του Επιμελητηρίου εν όψει της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση προτάθηκε να κληθούν οι βουλευτές της Ηλείας και οι Δήμαρχοι, ενώ συμφωνήθηκε να προωθηθεί η νομική και οικονομοτεχνική προετοιμασία ώστε σε συνεργασία και με τις πιστώτριες τράπεζες να επιδιωχθεί η βέλτιστη αντιμετώπιση του όλου θέματος που απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα της Ηλείας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικολούτσος τόνισε πως «Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θεοδόση, πάνω στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων. Πρόκειται για ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα αφού αφορά μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του τόπου μας, με τα συγκεκριμένα δάνεια να αποτελούν ένα μεγάλο βραχνά για την επιχειρηματικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση και με την παρουσία του κ. Λάμπρου ετοιμάζουμε εκδήλωση στις 8 Νοεμβρίου όπου θα κληθούν να λάβουν μέρος επιστημονικοί σύλλογοι, οι Αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι και οι βουλευτές της Ηλείας. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το θέμα όσο το δυνατόν πιο καθαρά και θα επιδιώξουμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμαζόμαστε για την διοργάνωση της εκδήλωσης και τις προτάσεις που θα κάνουμε  που θα πρέπει να διαθέτουν υψηλό επίπεδο τόσο οικονομικό όσο και νομικό».

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θεοδόσης δήλωσε ότι «Ο σύλλογος μας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Επιμελητηρίου και προσήλθε στη συνάντηση για μια ενημέρωση σχετικά με το καυτό πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων. Το πρόβλημα έχει να κάνει με συγκεκριμένους νομούς, της Πελοποννήσου κυρίως, και της Ηλείας περισσότερο που επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια στασιμότητα όσον αφορά την πληρωμή των συγκεκριμένων δανείων που όμως έχουν μια ιδιαιτερότητα. Δόθηκαν για την ενίσχυση των έμπορων και των επαγγελματιών όταν ο νομός μας επλήγη από το βόρειο έως το νότιο άκρο του και θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από την πλευρά των τραπεζών όσον αφορά την αποπληρωμή τους. Συνυπολογιζομένου και του προβλήματος της οικονομικής κρίσης, πράγματι, οι δανειολήπτες έμειναν πίσω. Βλέπουμε όμως ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από τις τράπεζες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπήρχε μια εγκύκλιος από τον κο Χουλιαράκη, το 2018, η οποία δυστυχώς έφτασε στις τράπεζες με καθυστέρηση δέκα μηνών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εξακολουθεί να υφίσταται κι οι τράπεζες να μην αναγνωρίζουν την εγκύκλιο βασιζόμενες σε δικές τους εγκυκλίους. Επειδή πράγματι το πρόβλημα είναι καυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μόνο από το Επιμελητήριο αλλά και από τους Δικηγορικούς συλλόγους και τους συλλόγους των Λογιστών και τους Πολιτικούς του νομού μας, ο σύλλογος μας δηλώνει παρόν στην εκδήλωση που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου, παραθέτοντας τις υπηρεσίες του και τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκείνο που θέλουμε είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα από την παρούσα Κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου και η αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις τράπεζες να γίνεται παρουσία των νομικών του νομού μας και όχι από άλλα αστικά κέντρα. Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε τα μέγιστα προκειμένου να απαλύνουμε το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στο νομό Ηλείας».

Παράλληλα ενημερώθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και ο πρόεδρος των Λογιστών Ηλείας Διονύσιος Χαμεζόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα