Categories: Ηλεία

Πυρόπληκτοι Ηλείας: Ακόμα περιμένουμε….

Share

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι περισσότεροι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αφού ακόμα δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα χρήματα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έχει απολεστεί…

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν πάρει χρήματα ορισμένοι και κυρίως μέσω της κρατικής αρωγής αλλά αυτό αφορά την μειοψηφία των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους το καλοκαίρι να παραδίδονται στις αδηφάγες πύρινες γλώσσες.

Μέχρι στιγμής σε ορισμένους, αυτούς που πρόλαβαν να υποβάλλουν στις αρχές αιτήσεις έχουν πάρει προκαταβολή της αποζημίωσης για το φυτικό κεφάλαιο που έχουν χάσει.

“Δεν έχουμε πάρει τίποτα ούτε ένα ευρώ. Πήραν μόνο όσοι πρόλαβαν να κάνουν αιτήσεις τις πρώτες μέρες. Εμένα από 450 δέντρα ελιές μου έμειναν 70 και δεν έχω πάρει τίποτα από όσα μου είπαν. Από το Σεπτέμβριο έως και σήμερα δεν έχουμε πληρωθεί”, τονίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Πίσσας κι Σοφιανός Σοφιανόπουλος.

Στάση αναμονής

Στάση αναμονής τηρούν οι κάτοικοι των περιοχών που το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο του πύρινου κυκλώνα που μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαΐδια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων.

Το γκρίζο τοπίο μέσα από το οποίο προβάλλουν τα  χωριά από όπου πέρασε η πυρκαγιά  και έχει πάρει τη θέση του πράσινου δεν δίνει και πολλές ελπίδες ότι σύντομα θα μπορέσουν οι άνθρωποι που ζούσαν από την γη να μπορέσουν να έχουν εισόδημα και πάλι από την αξιοποίηση  της.

“Δεν έχει γίνει τίποτα έως τώρα. Δεν έχουν μπει χρήματα στους λογαριασμούς μας. Δεν έχουν δώσει αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο που έχουμε χάσει. Δεν ξέρω πως θα περάσουμε το χειμώνα”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεράϊδας κ Γεώργιος Γκάμαρης.

Από την άλλη δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια κατάσταση αφού ορισμένοι πρόλαβαν και πήραν χρήματα χωρίς όμως να έχει συνέχεια η καταβολή αποζημιώσεων με βάσει τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί.

“Ενώ ορισμένοι από εμάς τους κατοίκους της Καυκανιάς έχουμε πάρει χρήματα για τα δέντρα που κάηκαν, ελιές και σταφίδες. Περιμέναμε τώρα να μπουν και χρήματα για την απώλεια εισοδήματος αλλά δεν έχει μπει τίποτα έως σήμερα. Πολλοί όμως και αυτοί που δεν έχουν πάρει ακόμα όπως και όσοι είχαν υποβάλλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών”, τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καυκανιάς κ Γιώργος Ρηγόπουλος.

Ανησυχούν στη Νεμούτα

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι και οι κάτοικοι στην Νεμούτα που από τις φωτιές υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αφού ακόμα περιμένουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους χωρίς όμως έως σήμερα να έχει γίνει τίποτα.

“Το μόνο που έχουμε πάρει είναι αυτά που μας έδωσαν από την κρατική αρωγή στις αρχές και κάποια λίγα που πήραν ορισμένοι στην αρχή. Από εκεί και πέρα έως και σήμερα δεν έχει μπει τίποτα και ανησυχούμε για να δούμε τι θα γίνει”, υποστήριξε  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας κ Δημήτρης Κανελλόπουλος.

Από την πλευρά των κατοίκων του Λάλα, όπως τονίζει ο πρόεδρος κ Νικόλαος Νικολακόπουλος ορισμένοι δεν έχουν πάρει.

“Στην αρχή πήραμε αποζημίωση για την καταστροφή που πάθαμε από τις πυρκαγιές και τίποτα άλλο. Όμως είναι και ορισμένοι που δεν έχουν πάρει τίποτα”, λέει ο κ Νικολακόπουλος.

Για την Άνοιξη

Για την άνοιξη και μετά προβλέπεται να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς αφού τότε θα έχει υπολογιστεί και το εύρος της ζημιάς που έχουν υποστεί.

«Θα έπρεπε  να υπήρχε  μέριμνα από πλευράς υπουργείου και ΕΛΓΑ  για προκαταβολές  αποζημιώσεων   στους πυρόπληκτους  ελαιοπαραγωγούς όπως αρχικά είχε  εξαγγελθεί.   Οφείλουν συγκεκριμένες  απαντήσεις στους πυρόπληκτους για τον χρόνο που θα καταβληθούν αν και αυτό που πληροφορούμαι είναι  ότι αυτές θα δοθούν εφόσον διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς των ελαιόδεντρων, κάτι που δε προβλέπεται να γίνει πριν την προσεχή Άνοιξη»,  επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Θοδωρής Βασιλόπουλος.