Categories: Ηλεία

Πυρόπληκτοι Ηλείας: «Ακόμη περιμένουμε να αποζημιωθούμε…»

Share

Σ ε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού (Αύγουστος) του 2021, όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους στον δήμο Πύργου και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Ένα χρόνο μετά, λίγα πράγματα έχουν γίνει όσον αφορά την πλήρη αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής, που υπέστησαν ζημιές και στην περιουσία τους, αφού κάηκαν χιλιάδες ρίζες ελιές, σταφίδα και άλλες καλλιέργειες, ενώ και αρκετές κατοικίες υπέστησαν σοβαρές φθορές από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Η εφημερίδα «Πατρίς» επισκέφτηκε τις κοινότητες Λαντζοΐου, Πελοπίου και Πλατάνου που έζησαν εφιαλτικές στιγμές εκείνη την περίοδο και μάλιστα στο Πελόπιο και στον Πλάτανο η φωτιά έφτασε σχεδόν στην κεντρική αγορά, με τους κατοίκους μαζί με τους πυροσβέστες, να δίνουν τεράστιο αγώνα για να μην καταστρέψει η φωτιά τα σπίτια, που με τόσο κόπο κατάφεραν και έφτιαξαν.

Και η πλειοψηφία των πληγέντων μας τόνισε ότι ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν πλήρως, αλλά και τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, να έρθουν να κάνουν αυτοψία, έτσι ώστε να καταγραφούν όλα τα δέντρα τα οποία κάηκαν και αυτή τη στιγμή είναι… παρατημένα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους παραγωγούς. Επιπλέον ο πρόεδρος της κοινότητας Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος αναφέρει και το θέμα της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων, που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά την περίοδο του χειμώνα.

Δημήτρης Στασινόπουλος πρόεδρος κοινότητας Πελοπίου: «Πέρα από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές έχουμε θέμα και με τα αντιπλημμυρικά»

Ο Δημήτρης Στασινόπουλος πρόεδρος κοινότητας Πελοπίου πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων, στάθηκε και στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα τον χειμώνα στην περιοχή.

«Αποζημιώσεις έχουν δοθεί εν μέρει και όταν λέω εν μέρει εννοώ ότι έχουν δοθεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κάποια χρήματα. Δεν ισχύει το 50 και κάτι ευρώ που είχαν πει για κάθε δέντρο. Κάποιοι έχουν πάρει, υπολογίζοντας τα δέντρα πού τους έχουν καεί και τα οποία είναι δηλωμένα στον ΕΛΓΑ, γύρω στα 38 με 40 ευρώ. Οι αγρότες που είναι στον ΕΛΓΑ, αλλά δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και εννοείται αυτοί που δεν είναι στον ΕΛΓΑ, δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα έως σήμερα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων… Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας γεωπόνος του ΕΛΓΑ στην περιοχή και ελέγχει όσους είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν και μάλιστα ήρθε και η λίστα για αυτούς που είναι εκτός ΕΛΓΑ. Αυτό το γνωρίζω προσωπικά , γιατί συνεργαζόμαστε με τον γεωπόνο, που είναι ένα εξαιρετικό παιδί και κάνει πολύ καλή δουλειά, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν τα λιοστάσια τους ακαθάριστα. Θα πρέπει να είναι καθαρά για να μπορέσει να μπει ο γεωπόνος μέσα στο λιοστάσι για να κάνει την αυτοψία του. Παρ’ όλα αυτά ο γεωπόνος συνεργάζεται και είναι προς τιμήν του αυτό. Θα υπάρξει κάποια λύση για όσους δεν έχουν πάρει χρήματα και μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είχε έρθει εδώ ο κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας περίπου πριν ένα μήνα, είχε αναφέρει ότι έως και τον Αύγουστο θα έχουν πληρωθεί όλοι».

Για τα αντιπλημμυρικά τόνισε.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί χρήματα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα για τον επερχόμενο χειμώνα στις κοινότητες. Ειδικά οι κοινότητες του Πλατάνου, του Πελοπίου, της Καυκανιάς κι άλλες που έπαθαν ζημιά με τις περσινές πυρκαγιές ακόμα δεν έχουν πάρει κάποια χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα. Ακόμη δεν έχει γίνει κανένα έργο για Αγροτική οδοποιία. Από ότι γνωρίζουμε δεν έχουν δοθεί χρήματα, δηλαδή και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει χρήματα για αυτά τα έργα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον επερχόμενο χειμώνα. Πέρσι το χειμώνα είχαμε προβλήματα σοβαρά. Και περιμένω να έχουμε και φέτος προβλήματα από τη στιγμή που αγροτική οδοποιία έχουμε να φτιάξουμε από το 2019. Πέρυσι έφτιαξε κάτι το Δασαρχείο πριν τις πυρκαγιές. Αλλά το να στρώσουμε ένα δρόμο δεν είναι έργο. Δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Κατά το οποίο δεν έχει γίνει. Εδώ ο κόσμος έχει εξαγριωθεί και θα βγει σιγά-σιγά στο δρόμο. Πώς θα προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους;».

Οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές από τις περσινές πυρκαγιές

Ηλίας Κασκούτης Πλάτανος

«Πέρσι με τις φωτιές κάηκαν όλα τα λιοστάσια μου. Συγκεκριμένα 20 στρέμματα. Αποζημίωση δεν έχω πάρει επειδή δεν είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει φανεί κανένας. Εμείς απλά περιμένουμε. Μάλιστα είναι μεγάλο πρόβλημα ότι μας απαγόρευσαν να μπούμε στα λιοστάσια μας και τώρα τελευταία στιγμή μου είπαν να βάλω τρακτέρ να καθαρίσω, για να μπούν οι γεωπόνοι. Πήρα το πρόεδρο του χωριού που έχει τρακτέρ τον έστειλα να το καθαρίσω και μου είπε ο άνθρωπος εάν συνεχίσω να καθαρίζω θα πάρουμε φωτιά και θα καούμε γιατί το χορτάρι πλέον δεν καθαρίζεται. Και έκανα διαδρόμους για να μπορεί να περάσει ο γεωπόνος. Περιμέναμε έναν ολόκληρο χρόνο και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στις ελιές μας».

Νίκος Δεληγιάννης Πελόπιο

«Εμένα μου κάηκαν περίπου 800 δένδρα. Ροδιές και ελιές. Έως τώρα έχω πάρει περίπου το 50% της ολικής αξίας ως αποζημίωση. Για το υπόλοιπο 50% θα γίνει έλεγχος και θα καταλογιστεί η αποζημίωση που πρέπει να μου δοθεί, ανάλογα με το πόρισμα που θα βγει. Δεν μπορώ να κάνω κάποια εκτίμηση για το τι φταίει και υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην αποζημίωση, αλλά θα πρέπει να γίνει πιστοποίηση της καταστροφής για την καταβολή των αποζημιώσεων».

Φώτης Κορδονούρης Πελόπιο

«Το παιδί μου είναι νέος αγρότης και του έχω δώσει 70 στρέμματα με ελιές. Και εγώ για μένα έχω κρατήσει 5 στρέμματα ελιές και 18 στρέμματα σταφίδες και ως τώρα δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν με έχει ενημερώσει κανένας πότε θα πληρωθώ, πότε δηλαδή θα πάρω την απαραίτητη αποζημίωση. Κάθε μέρα σχεδόν παίρνουμε τηλέφωνο στην Πάτρα και δεν το σηκώνει κανείς. Όλα αυτά που έχουν καταστραφεί, έχουν μείνει ανενεργά, αφού δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Εγώ πλέον τι να κάνω; Να κόψω τη σταφίδα και μετά να μην μπορώ να πάρω τίποτα; Οπότε αναγκαστικά περιμένω να δω τι θα γίνει».

Σκούτας Χρήστος Λατζόι

«Μου κάηκαν πολλές ελιές, πάνω από 150 ρίζες. Περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να έρθουν, αφού μας είπαν ότι θα έρθουν αυτές τις μέρες. Και έως τώρα δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση. Δυστυχώς δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε εδώ και ένα χρόνο περίπου. Έχουμε κάνει την αίτηση και απλά περιμένουμε».

Νικόλαος Μήλιος Πελόπιο

«Εγώ έπαθα μεγάλη καταστροφή πέρσι στις φωτιές, αφού μου κάηκαν περίπου 1.000 δέντρα. Η αποζημίωση που έχω πάρει έως τώρα είναι το 25%. Ενώ αρχικά μου είχαν πει ότι θα μου βάλουν το 50% της αποζημίωσης και μετά θα περάσουν οι γεωπόνοι και θα πάρω τα υπόλοιπα χρήματα. Μετά από ένα χρόνο ήρθαν τώρα και μετράνε. Όλα αυτά τα δέντρα έχουνε πάθει μεγάλη ζημιά αφού η καταστροφή έχει φτάσει μέχρι τη ρίζα. Η δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση είναι ότι δεν υπάρχουν γεωπόνοι να ελέγξουν τις καταστροφές. Το θέμα είναι ότι έλεγαν ότι αυτοί που έχουν τιμολόγια και είναι στο καθεστώς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έπαιρναν το 50%. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την συμπεριφορά. Γιατί όταν λες 50% βάζεις μόνο το 25% ως αποζημίωση».

Γεώργιος Τσίγκρηλας Λαντζόι

«Στις περσινές πυρκαγιές έπαθα μεγάλη ζημιά, αφού κάηκαν τα πλέγματα, τα λάστιχα και οι ελιές. Δεν έχουμε υπολογίσει τη ζημιά, αλλά είναι πολύ μεγάλη και ως τώρα έχουμε πάρει μόνο τα 1.000 ευρώ της αρωγής. Τίποτα άλλο. Έχουν έρθει μία φορά από την περιφέρεια για τα πλέγματα και τίποτα άλλο. Για τα υπόλοιπα χρήματα της αποζημίωσης δεν ξέρουμε τίποτα. Είχαν πει από το ΕΛΓΑ ότι θα έρθουν για τις ελιές, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν τις έχουμε πειράξει, είναι ακόμη άκοπες. Περιμένουμε για ένα χρόνο σχεδόν και δεν έχει έρθει κανένας, ούτε ξέρουμε πότε θα έρθουν».

Γιώργος Φωτεινόπουλος Πελόπιο

«Το λιοστάσι μου το έχω στο Πουρνάρι και 250 δέντρα (ελιές) που είχα είναι όλα καμένα. Έως τώρα δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση και απ’ ότι φαίνεται μας κοροϊδεύουν. Λογικά μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να περνάνε οι γεωπόνοι για να βλέπουν τα καμένα δέντρα, αλλά στο Πουρνάρι δεν έχουν πάει ακόμα. Εγώ έκανα την δήλωση, αλλά ακόμα δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Από μήνα σε μήνα με πάνε».

Νικόλαος Τόκας Πλάτανος

«Μου κάηκαν ελαιόδεντρα, 10 στρέμματα συγκεκριμένα. Στην αρχή πήρα 2.000 ευρώ ως αποζημίωση και άλλα 8.000 ευρώ μετά. Τώρα περιμένουμε τους γεωπόνους να ελέγξουν για να δούμε τι γίνεται και τι αποζημίωση θα πάρουμε περαιτέρω. Πολύς κόσμος όμως δεν έχει πάρει ακόμη την αποζημίωση που θα έπρεπε να πάρει. Έχουν αργήσει να έρθουν να δουν από κοντά τις ζημιές που υπάρχουν».

Αλέκος Αλεξανδρόπουλος Πελόπιο

«Εγώ δεν έχω πολλά στρέμματα, τέσσερα συγκεκριμένα και είπαν ότι θα περάσουν να ελέγξουν τις καταστροφές, σε εμάς που δεν κάναμε δήλωση στο ΟΣΔΕ. Έως τώρα δεν έχω πάρει τίποτα. Ούτε ένα ευρώ. Έχουν πει ότι θα περάσουν πρώτα για αυτούς που κάνουν δήλωση στο ΟΣΔΕ και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μετά θα δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι και για μας που δεν κάναμε δήλωση. Αυτοί οι οποίοι είχαν κάποιες ελιές απλά για να βγάζουν το λάδι του σπιτιού, έχουν σοβαρό πρόβλημα».

Ιωάννης Κασκούτης Πλάτανος

«Μου κάηκαν όλες οι ελιές και έπαθα μεγάλη ζημιά. Μου κάηκαν γύρω στα 450 δέντρα ολοσχερώς, ενώ κάηκε και η σκεπή στην πρώτη μου κατοικία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να πάρω 2000 ευρώ για τις ελιές και 3.000 για το σπίτι. Από κει και πέρα δεν έχω πάρει κάτι άλλο. Είμαστε σε αναμονή για τα υπόλοιπα χρήματα που πρέπει να πάρουμε ως αποζημίωση. Περιμένουμε να περάσουν οι γεωπόνοι να εκτιμήσουν τις ζημιές και τα λοιπά. Μέχρι πρότινος μας είχαν ζητήσει να μην κάνουμε καμία ενέργεια πριν περάσουν οι γεωπόνοι. Τώρα τελευταία όμως μας ζητάνε να καθαρίσουμε τα κτήματα μας για να περάσουν οι γεωπόνοι και όλα τα χωράφια είναι ακαθάριστα. Τα χορτάρια έχουν μεγαλώσει πολύ λόγω της υγρασίας και έχουν γίνει απροσπέλαστα».

Αναστάσιος Παπαδόπουλος Πλάτανος

«Σε μένα κάηκαν οι ελιές αλλά δεν κάναμε δήλωση στο ΟΣΔΕ. Κάναμε όμως κάποιες αιτήσεις που πήγαν στην περιφέρεια τις οποίες τις μάζεψε ο πρόεδρος του χωριού. Το θέμα είναι ότι οι γεωπόνοι έρχονται για μια-δυο ώρες μόνο και πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση; Δεν πληρώνονται για το οκτάωρο; Εμείς λογικά που δεν κάναμε ΟΣΔΕ δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα, γιατί δεν παίρνουμε επιδοτήσεις. Στον Πλάτανο δεν έχουν έρθει ακόμη για να δουν τι ζημιές. Στην Καυκανιά είναι δύο μήνες και πάνε δυο ώρες το πρωί. Δεν γίνονται όμως έτσι οι δουλειές».