Ηλεία

Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου: Από φωτιά σε… φωτιά!

Έντονη δραστηριότητα όλη τη μέρα.
Ακούστε το άρθρο

Η αμεσότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου σε έκτακτα συμβάντα αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά χθες, όπου υπήρξε ντεμαράζ περιστατικών στα οποία κλήθηκε η υπηρεσία και απέδειξε για ακόμα μια φορά το καλό επίπεδο ετοιμότητας στο οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν ισχυρή πυροσβεστική δύναμη κατευθύνθηκε στην περιοχή του Επιταλίου προκειμένου να κατασβήσει πυρκαγιά σε ακατοίκητο οίκημα προτού πάρει έκταση και εξαπλωθεί σε διπλανό κατοικήσιμο σπίτι.

Στις φλόγες ακατοίκητο σπίτι στο Επιτάλιο (pics/vid)

Συγκεκριμένα 5 οχήματα με 10 άνδρες επιχείρησαν να περιορίσουν τη φωτιά, ωστόσο αυτή συνέχισε να καίει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή του κλιμακοφόρου της υπηρεσίας προκειμένου να γίνονται ρίψεις από ψηλά που η ορατότητα για τις βολές ήταν καλύτερη.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να τη σβήσουν πλήρως. Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, που κατηύθυνε σωστά και με καίριες αποφάσεις τους άνδρες της υπηρεσίας.

Στο σημείο και το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας, προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν το συμβάν.

Έντονη δραστηριότητα όλη τη μέρα

Ωστόσο φαίνεται πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν είχαν ησυχία χθες αφού τουλάχιστον 3 συμβάντα ακόμα προκάλεσαν την άμεση κινητοποίησή τους.

Ως πιο επικίνδυνο μέτωπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που εκτυλίχθηκε βραδινές ώρες κοντά στη Δαφνούλα, στο τμήμα από Αλιφείρα προς το χωριό.

Η εν λόγω φωτιά μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει σβήσει, μετατρέποντας σε στάχτη περίπου πέντε στρέμματα καλαμιών, ξηρών χόρτων και δασικής έκτασης κοντά σε ρεματιά.

Στο σημείο βρέθηκαν για την κατάσβεση περίπου 7 οχήματα με 14 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πύργου και τα κλιμάκια Κρέστενας και Αρχ. Ολυμπίας, ενώ και σε αυτή την επιχείρηση επικεφαλής ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του ΠΚ Κρεστένων Κώστα Δρακόπουλο.

Πιο ακριβής όμως εκτίμηση της καμένης έκτασης σύμφωνα και με τις πυροσβεστικές αρχές θα γίνει με το πρώτο φως σήμερα. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές αρχές έμειναν σε εγρήγορση με ακόμα δύο εστίες, μια στο Κάτω Σαμικό και μία ξανά στο Επιτάλιο.

Ειδικότερα, στην πρώτη κατέκαψε καλάμια και ξηρά χόρτα συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων, με 3 οχήματα και 6 άνδρες να καταφέρνουν να την περιορίζουν και να τη σβήνουν.

Η δεύτερη ήταν σε καμινάδα σπιτιού, όπου η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων δεν επέτρεψε την επέκτασή της.

Ανάγκη για προσοχή

Για ακόμα μια φορά όμως θα πρέπει να τονισθεί προς τους πολίτες της Ηλείας ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά μέρες κατά τις οποίες οι καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι είναι τέτοιοι που βοηθούν στην άμεση επέκτασή τους, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

ΠΥΟπότε οφείλουν οι πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να μην καίνε οτιδήποτε αυτές τις μέρες, βοηθώντας έτσι και την υπηρεσία στο έργο της.

Τέλος, επισημαίνεται πως σε περίπτωση υπαιτιότητας επιβάλλεται πρόστιμο από την υπηρεσία, το οποίο αν μη τι άλλο στην εποχή που ζούμε φαντάζει ιδιαίτερα τσουχτερό.

Όλη η επικαιρότητα