Ηλεία

Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος: Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή!

Ακούστε το άρθρο

Στην ψηφιακή εποχή, εξ’ ολοκλήρου, μεταβαίνει το επόμενο διάστημα το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, που υλοποιεί έργο πληροφορικής το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το έργο «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς» έχει αναλάβει η Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ, Byte και Satways για λογαριασμό της Πυροσβεστικής και της ΚτΠ ΑΕ ως Αναθέτουσας Αρχής, με προϋπολογισμό 12,3 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο, όπως αναφέρεται, αφορά την εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να συντονίζει τις πυροσβεστικές μονάδες τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση ενός περιστατικού και ταυτόχρονα να παρέχει άμεση και διαρκή ενημέρωση στους πολίτες, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδιασμένο να συλλέγει και να αναλύει γεωγραφικά δεδομένα, που θα λαμβάνει από τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα, μέσω GPS. Με αυτόν τον τρόπο οι μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση, μέσω smartphones, tablets και PND (Personal Navigation Device) σε κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές σε εξέλιξη και τα μέσα που είναι κοντινότερα στην εστία, για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της κατάσβεσης.

Πλήρη καταγραφή στοιχείων

Πέραν από την βέλτιστη αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων πόρων του, το Πυροσβεστικό Σώμα με το έργο αυτό θα αποκτήσει και ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής στατιστικών στοιχείων από την στιγμή που θα αναφέρεται κάποιο συμβάν στο τηλεφωνικό κέντρο 199 (κάθε Υπηρεσίας), μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, από εξειδικευμένο υπάλληλο της εταιρείας Satways, που έχει αναλάβει το λογισμικό του έργου, το κέντρο ελέγχου που συστήνεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να ελέγχει που βρίσκονται τα οχήματά της, τι έργο παράγουν, ακόμα και σε τι κατάσταση βρίσκονται (πληρότητα δεξαμενών τους, χρήση αντλιών νερού, προβλήματα στον μηχανολογικό εξοπλισμό του οχήματος κ.α.).

Ξεκίνησαν εκπαιδεύσεις στην Π.Υ. Πύργου

Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει σε πιλοτικό στάδιο από τον ερχόμενο Απρίλιο και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή πριν από την μεθεπόμενη αντιπυρική περίοδο. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου ήδη εκπαιδεύονται από προχθές δώδεκα πυροσβέστες (τρία άτομα από την Υπηρεσία των Λεχαινών, τρία άτομα από την Υπηρεσία της Αμαλιάδας και έξι άτομα από την Υπηρεσία του Πύργου και των Κλιμακίων Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων) ενώ ήδη στα πυροσβεστικά οχήματα της Υπηρεσίας έχει τοποθετηθεί το ειδικό σύστημα καταγραφής που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Τοπικός Συντονιστής Ηλείας, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο πυραγός, Νικόλαος Σμαρνάκης, που χθες παρακολούθησε την όλη διαδικασία παρουσία και του διοικητή, Νικόλαου Σπαή.

Όλη η επικαιρότητα