Ελλάδα

Πυροβολισμός 16χρονου: Σε κατ’οίκον περιορισμό ο αστυνομικός

Η απολογία του 32χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (9/12).
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’οίκον περιορισμό θα παραμείνει ο αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά την περασμένη Δευτέρα, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκισή του.

Η απολογία του 32χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (9/12).

Τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, έξω από το οποίο παραμένουν συγκετρωμένοι Ρομά, παραμένουν δρακόντεια.

Ο κατηγορούμενος πέρασε λίγο πριν από τις 9 το πρωί το κατώφλι του γραφείου του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, όπου εκλήθη να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η δικογραφία. Διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Η βασική υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι ενήργησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως υποστηρίζει – διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του όταν ο ανήλικος οδηγός επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Όσον αφορά στους πυροβολισμούς, ισχυρίζεται ότι στόχευσε χαμηλά προς τα ελαστικά, κι όχι προς το μέρος του οδηγού.

Κούγιας: Περιμένουμε να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας επανέλαβε την άποψη πως ο τραυματισμός του ανηλίκου από τα πυρά του αστυνομικού δεν έγινε εκ προθέσεως. Είπε ακόμη, ότι ο ίδιος αναμένει ότι ο αστυνομικός δεν θα προφυλακιστεί.

«Ο άνθρωπος έχει μετανιώσει για κάτι. Δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Εν αντιθέσει με τη κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα, ο οποίος κατηγορείται και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των δύο μοτοσικλετιστών με άμεσο δόλο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Στο πλευρό του αστυνομικού, βρέθηκαν δικυκλιστές αστυνομικοί (με πολιτικά) που βρέθηκαν έξω από το γραφείο του ανακριτή για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί ομάδες ρομά που διαμαρτύρονται για την αιματηρή καταδίωξη, ενώ κάλεσμα απηύθυναν και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επιφυλακή και στην περιοχή γύρω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Όλη η επικαιρότητα