Categories: Κόσμος

Qatar-gate: Το Βέλγιο συνεργάστηκε με ξένες μυστικές υπηρεσίες

Share

Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου συνεργάστηκαν στενά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερο από ένα χρόνο για να αποκαλύψουν το σκάνδαλο δωροδοκίας που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου).

«Ήμασταν πολύ αφελείς… για πάρα πολύ καιρό», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στις μυστικές επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων στο Βέλγιο.

«Τώρα οπλιζόμαστε καλύτερα ενάντια σε αυτό».

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την έρευνα «μια σημαντική υπόθεση για την οποία η Κρατική Ασφάλεια εργάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, για να απαριθμήσει υποψίες διαφθοράς ευρωβουλευτών από διαφορετικές χώρες».

Η βελγική αστυνομία δημοσίευσε μια φωτογραφία του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά που είχε ανακτήσει σε επιδρομές από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας βαλίτσας γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ και δύο χαρτοφύλακες στοιβαγμένους με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Οι ερευνητές στην Ιταλία διερευνούν επτά τραπεζικούς λογαριασμούς που σχετίζονται με τους υπόπτους, είπε πηγή προσκείμενη στην έρευνα, προσθέτοντας ότι βρήκαν 20.000 ευρώ σε μετρητά σε ένα σπίτι που ανήκε σε έναν ύποπτο. Έψαξαν επίσης ένα γραφείο στο Μιλάνο, είπε η πηγή.

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

Πηγή κοντά στο θέμα είπε στη EURACTIV ότι οι πολύωρες ανακρίσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, είναι καθοριστική για την εξέλιξη της έρευνας.

Συγκεκριμένα, η πηγή τονίζει ότι «έκανε μια κίνηση συνεννοήσεως με τις βελγικές διωκτικές αρχές το οποίο σημαίνει ότι αυτό αναθεωρεί και τη στάση των υπολοίπων».

«Πλέον είμαστε στη φάση ο σώζων εαυτόν σωθήτω», τόνισε η πηγή.

Σχετικά με την αναβολή που ζήτησε η πλευρά Καϊλή, η πηγή τόνισε ότι ο όγκος του φακέλους ήταν μεγάλος και οι καταγγελίες τόσο σοβαρές που χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να τον εξετάσει.

Πηγή: EURACTIV, Reuters