Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Qatargate: Η ώρα της απόφασης για τους τέσσερις συλληφθέντες – Συνεχείς αποκαλύψεις

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες παρουσιάζονται στις 12:40, ενώπιον του προδικαστικού τμήματος – όπου και θα κριθεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Qatargate που έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες παρουσιάζονται στις 12:40, ενώπιον του προδικαστικού τμήματος – όπου και θα κριθεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μια την άλλη.

Οι βελγικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες με τα χρήματα που βρήκαν κατά τις έρευνές τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθαίρεσε την Εύα Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου με πρωτοφανή πλειοψηφία, ωστόσο ο δικηγόρος της στην Αθήνα αφήνει αιχμές κατά της προεδρίας του ευρωπαϊκού θεσμού, ότι γνώριζε για όσα συνέβαιναν.

Η υπερασπιστική τακτική της Εύας Καϊλή είναι ξεκάθαρη μέσα από το δελτίο Τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της στην Ελλάδα.

Ο συνήγορός της στην Αθήνα υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πως «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της. «Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», τονίζει εκπρόσωπος της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Εν τω μεταξύ, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ στα σπίτια του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και του πατέρα της.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, τα περισσότερα από τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της κας Καϊλή ήταν φρεσκοτυπωμένα. Ελέγχθηκαν και προέκυψε ότι δεν προήλθαν από βελγικές τράπεζες αλλά έφθασαν στο Βέλγιο από την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Γερμανία. Ένα ερώτημα είναι πώς έφθασαν στο Βέλγιο, από ποιον, ποιος είναι ο μεσάζοντας μεταξύ των συμφερόντων της χώρας που έχει επιχειρήσει τη διαφθορά των συγκεκριμένων ή εάν προέρχονται από άλλη πηγή.

Την ίδια ώρα «συνεχίζονται οι έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τόσο σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες όσο και στους ευρωβουλευτές. Δηλαδή σφραγίζονται γραφεία, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις υπολογιστών, έτσι ώστε να βρουν οι αρχές στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στο μέχρι πού έφτανε αυτό το κύκλωμα και ποιοι εμπλέκονται. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αποκαλύψεις, αλλά δεν δίνουν στοιχεία όπως ξέρουμε πριν φτάσουν στο αποτέλεσμα.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της έρευνας για το «Qatargate». Σύμφωνα με το Politico, σφραγίστηκε το γραφείο της Μισέλ Ριό, αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, οι έρευνες για το Qatargate είχαν ξεκινήσει από τον Βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές αφού δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αρχών.

Ο ίδιος μίλησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir και τόνισε ότι «η Δημοκρατία τα έχει παίξει για εμένα». Σημειώνεται ότι είναι ένας από τους πιο πεπειραμένους δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτει η βελγική δικαιοσύνη, με πολλούς συναδέλφους του να τον αποκαλούν «αδέκαστο».

Υπό διερεύνηση και η συμφωνία της ΕΕ με την Qatar Airways

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι βουλευτές θέλουν να ελέγξουν εάν το Κατάρ επηρέασε αδικαιολόγητα μια βασική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Η Καρίμα Ντέλι, πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, έχει σημάνει συναγερμό. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές συζητήσεις του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η χορήγηση συγκατάθεσης σε αυτή τη συμφωνία σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να είναι δύσκολη μέχρι να διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες ήταν διαφανείς και αμερόληπτες», έγραψε σε επιστολή της προς τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην επιτροπή της.

Ο Ντέλι είπε ότι η επιτροπή θα συνεργαστεί με τις εσωτερικές έρευνες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα και δηλώσεις «που σχετίζονται με το Κατάρ, εάν ζητηθούν».

Όσον αφορά την ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνήφθη πέρυσι, πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να μας ενημερώσει γρήγορα για τη συνεχιζόμενη διαδικασία επικύρωσης της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κατάρ και να μας ενημερώσει πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συναίνεσης».

Πηγή: ertnews.gr

Όλη η επικαιρότητα