Ελλάδα

“Ανεμβολίαστοι” οι άνω των 18 που δεν έχουν κάνει 3η δόση μετά το 7μηνο

Διορία να κλείσουν ραντεβού μέχρι την 1 Φεβρουαρίου
Ακούστε το άρθρο

Με την αναμνηστική δόση να αποτελεί ανάχωμα στην υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, από την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ως ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 18 ετών στους 7 μήνες δεν την έχουν κάνει.

Ένα ακόμη βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς για τη θωράκιση του πληθυσμού, καθώς η ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε ποσοστό 90% από το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.

Με τη λήξη του επταμήνου θα παύουν να ισχύουν τα προνόμια που προσφέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους και δραστηριότητες αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που έχει ισχύ 9 μήνες θα είναι μόνον για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, όπως και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ισχυρή ακόμη η “Δέλτα”

Μπορεί στην κοινότητα να επικρατεί η νέα παραλλαγή Όμικρον, οι μισοί ασθενείς όμως που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid είναι κρούσματα της Δέλτα.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 18.592 νέα κρούσματα, 642 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 66 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 60.000 τις επόμενες εβδομάδες και συνιστούν επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των κανόνων.

Από αύριο Δευτέρα θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα φύλλα πορείας για την επίταξη σε Μακεδονία και Θράκη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, Πνευμονολόγων, Παθολόγων, Αναισθησιολόγων και Γενικών Ιατρών, για να συνδράμουν στο ΕΣΥ για ένα πολύ δύσκολο μήνα.

Σε εφαρμογή βρίσκεται και το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση της Αττικής με επιπλέον 800 κλίνες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αλλάζουν τα πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες

Το νέο στέλεχος επιβάλλει αναπροσαρμογή και στα πρωτόκολλα των διεθνών αφίξεων.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022, έως τις 24 Ιανουαρίου οι μέρες καραντίνας μειώνονται από τις δέκα στις πέντε για τους θετικούς στον κορωνοϊό ταξιδιώτες.

Ο προσωρινός περιορισμός λήγει εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για είκοσι τέσσερις (24) ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει παρατείνεται η καραντίνα μέχρι την πλήρη υποχώρηση του

Επίσης, για τουλάχιστον άλλες πέντε ήμερες υποχρεούνται οι επιβάτες να φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Όλοι πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Παραμένει ότι με αρνητικό μοριακό τεστ 72ωρων και rapid 24ωρων επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για όλους τους ταξιδιώτες εμβολιασμένους και μη, από 5 ετών και άνω.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα