WEB tv Ηλεία

Κινδυνεύουν οι μαθητές στο Γυμνάσιο Καλλιθέας – Αγανάκτηση για τις απαράδεκτες συνθήκες του σχολείου (vid)

«Κινδυνεύουμε αλλά όλοι μας αγνοούν!», φωνάζουν οι μαθητές.
Ακούστε το άρθρο

Οι μαθητές του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις στην Καλλιθέα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό κτίριο και δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθούν χωρίς προβλήματα τα μαθήματα.

Οι κυριότεροι λόγοι της κατάληψης σύμφωνα με τους μαθητές, είναι τα προβλήματα που υπάρχουν με την υγρασία σε όλο το σχολείο, με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς σοβάδες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται στον επάνω όροφο, ενώ υπάρχει δυσλειτουργία με το ρεύμα λόγω κακής επισκευής, βλάβη στα καλοριφέρ και προβλήματα τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά του σχολείου.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό της θέρμανσης, αφού τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν σε συγκεκριμένους χώρους, σε μία περιοχή όπου το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση, να δοθούν άμεσα λύσεις από την Πολιτεία»

Για τα προβλήματα του σχολείου μίλησαν τόσο ο διευθυντής του, όσο και η καθαρίστρια, καθώς και δύο εκ των μαθητών που ζήτησαν άμεσα την παρέμβαση της ΚΤΥΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του σχολείου στην Καλλιθέα, έτσι ώστε τα μαθήματα να γίνονται κάτω από τις συνθήκες που επιβάλλονται.

Η κα Γεωργία Κύζιλη καθαρίστρια πάνω από 20 χρόνια στο σχολείο, στάθηκε στην υγρασία που υπάρχει, ενώ ανέφερε ότι παραλίγο να έχει ατύχημα όταν λίγο έλειψε να την χτυπήσουν οι σοβάδες που έπεσαν από την οροφή.

«Τα προβλήματα στο σχολείο είναι πάρα πολλά, οι σοβάδες πέφτουν πάνω στο κεφάλι μας και εμένα μία φορά ο σοβάς κόντεψε να με χτυπήσει. Το συμβάν έγινε όταν καθάριζα τη σκάλα και έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι από την οροφή και ευτυχώς που δεν με βρήκε στο κεφάλι. Γενικά το κτίριο έχει πολλά προβλήματα».

Ο Νίκος Πλατανίτης πρόεδρος δεκαπενταμελούς το σχολείου στάθηκε και αυτός στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό.

«Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στο σχολείο, όπως με τους σοβάδες που πέφτουν από την υγρασία. Έχουμε ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία που είναι το ΚΤΥΠ, προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κο Κυριαζόπουλο, αλλά μας αγνοούν. Από τον Οκτώβριο που έχουμε κάνει το αίτημα, μας λένε ότι θα στείλουν κάποιο μηχανικό για να δει τα προβλήματα, αλλά έχει φτάσει Ιανουάριος και δεν έχουμε δει ακόμη τον μηχανικό. Επίσης δεν δουλεύουν τα μισά καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να μην έχουμε θέρμανση και ειδικά τώρα που τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο και αερίζεται ο χώρος, οι μαθητές κρυώνουν, αφού είμαστε ένα ορεινό μέρος και ο καιρός δεν είναι καλός. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολες οι συνθήκες για μάθημα και πιστεύω ότι σαν μαθητές ζητάμε το λογικό για το σχολείο μας. Οι γονείς μας, μας στέλνουν στο σχολείο για να μάθουμε κάποια πράγματα, δεν μας στέλνουν ούτε για να κινδυνεύουμε, ούτε για τίποτα άλλο.  Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας. Μέχρι να γίνει το αίτημά μας δεχτό. Δεν έχει έρθει δυστυχώς κανένας έως τώρα στο σχολείο για να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Λάμπρος Μπιτάκος μαθητής του σχολείου τόνισε για τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό.

«Το σχολείο μας έχει σοβαρά προβλήματα και θέλουμε να ακουστούμε και οι αρμόδιοι όπως ο κος Κυριαζόπουλος και κάποιοι άλλοι στο ΚΤΥΠ, να κάνουν ότι πρέπει για να φτιαχτεί το κτίριο, γιατί πραγματικά από το 2012 που έγινε ανακαίνιση, δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Και όπως είναι φυσικό, ένα κτίριο που δεν ανακαινίζεται, είναι λογικό να έχει αυτά τα προβλήματα. Ζητάμε λοιπόν να έρθουν και να δουν τα προβλήματα που έχουμε ως μαθητές στο σχολείο».

Επίσης ο διευθυντής του σχολείου δήλωσε για το θέμα:

«Ήρθα εδώ το 2011 και βρήκα το κτίριο όπως ήταν μετά την ανακαίνιση που έγινε το 2009. Έμαθα ότι το έργο τεχνολογικά δεν είχε παραδοθεί, ήρθαν μάλιστα το 12 εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας και δύο εκπρόσωποι του ΟΣΚ να παραλάβουν το κτίριο, όμως δεν έχουν τηρηθεί όλα τα συμφωνημένα για το έργο και δεν έγινε τελικά η παράδοση. Έκτοτε δεν έχει έρθει κανένας και το κτίριο παραμένει όπως είναι τώρα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πριν τρία χρόνια είχα πάει ο ίδιος στο ΚΤΥΠ στην Αθήνα, το παλιό ΟΣΚ. Εκεί όμως με έβγαλαν τρελό, ότι δεν υπάρχει έργο στην Καλλιθέα. Τελικά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, βρέθηκε το πρώτο στοιχείο ότι ο ανάδοχος είχε πάρει την τελευταία δόση για το έργο το Φεβρουάριο του 12 και τελικά μου λένε ότι είχα δίκιο. Την άλλη μέρα μου είπαν ότι βρέθηκε ο φάκελος στο σχολείο ασκανάριστος, πεταμένος σε μία αποθήκη στο Περιστέρι. Έκτοτε το σχολείο το σκανάρισαν και πήρε πλέον ταυτότητα. Ήρθαν κατόπιν δύο μηχανικοί από το ΚΤΎΠ, είδαν τα προβλήματα του σχολείου και έκαναν κάποια μικρά έργα, όπως να σκεπάσουν κάποια πράγματα για να μην μπαίνει το νερό στο γυμναστήριο και μπροστά στην είσοδο. Όμως ο γενικός διευθυντής κατασκευών, περιόρισε τα χρήματα, τονίζοντας ότι δεν έχει αλλά να δώσει και συνεπώς δεν έγινε κάτι άλλο. Τα προβλήματα με την υγρασία συνεχίζονται, υπάρχει πρόβλημα και με το ρεύμα πλέον, αφού πέφτει το νερό πάνω και είναι επικίνδυνο αυτό, έχει χαλάσει ο διαχωριστής του καλοριφέρ με αποτέλεσμα κάποιες τάξεις του ορόφου και ο διάδρομος να μην έχουν θέρμανση, ενώ υπάρχει πολύ υγρασία στο ισόγειο και γενικά το σύστημα είναι παλιό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην επαρκεί η ζέστη που παρέχει στο σχολείο. Γενικά χρειάζεται όλος ο όροφος φτιάξιμο. Επίσης έχουμε πρόβλημα και στα γήπεδα και όταν τα παιδιά θέλουν να κάνουν γυμναστική και να παίξουν, θα πρέπει ο γυμναστής να τους δώσει μία σκούπα για να καθαρίσουν το χώρο και να παίξουν μετά βόλεϊ & μπάσκετ. Έχουμε ζητήσει θερμομόνωση στο σχολείο, γιατί ότι και να κάνουμε αυτό δεν θερμομώνεται αφού έχει φοβερή υγρασία και φυσικά να επισκευάσουν την στέγη για να μην μπαίνουν τα νερά μέσα».

*** Το φωτογραφικό υλικό είναι του δημοσιογράφου Κώστα Γκελντή.

Όλη η επικαιρότητα