Μπάσκετ

“Επεισοδιακή” νίκη για τον Προμηθέα στη Θεσσαλονίκη

Ο Προμηθέας πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Ηρακλή επικρατώντας με 82-95.
Ακούστε το άρθρο

Με τρομερή ευστοχία και αποτελεσματικότητα από την περιφέρεια, περίσσια ενέργεια σε άμυνα και επίθεση και την ενδεδειγμένη σοβαρότητα, ο Προμηθέας πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Ηρακλή (82-95), ολοκλήρωσε υποδειγματικά τον πρώτο γύρο της Stoiximan Basket League και παράλληλα έκανε πολύ καλό ποδαρικό στο νέο έτος.

Το παιχνίδι ήταν επεισοδιακό και με μεγάλη ένταση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε εκκένωση της εξέδρας λόγω αναταραχών που προκλήθηκαν λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Ο

ι «Αχαιοί» είχαν πολλούς πρωταγωνιστές στο παιχνίδι τους, με τον Αγραβάνη να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση, ενώ πολύ καλά δείγματα γραφής άφησαν οι νεοαποκτηθέντες Σίμπσον και Άντριτς. Από πλευράς Ηρακλή πάλεψαν αρκετά Ντάγκλας και Γκάρετ, δεν έφταναν όμως για να έρθει το ροζ φύλλο. Με αυτή τη νίκη οι «πορτοκαλί» ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 8-4. Επόμενη υποχρέωση για το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου την Τετάρτη (19/1) στην Πάτρα κόντρα στη Βαλένθια για το EuroCup, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο οι Πατρινοί θα έχουν το ρεπό τους στη Stoiximam Basket League.

H εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση στο Ιβανώφειο άρχισε με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Ρέι, Γκίκα, Ρογκαβόπουλο, Αγραβάνη και Γκραντ στην αρχική πεντάδα. Οι Πατρινοί μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και εκμεταλλευόμενοι την καλή τους κυκλοφορία και την ευστοχία από την περιφέρεια με Αγραβάνη και Ρογκαβόπουλο κύριους εκφραστές, προηγήθηκαν άμεσα με +9 (2-11 στο 3′). Οι «Προμηθείς» μετά το time out του Κώστα Μέξα είδαν τον Ηρακλή να προσπαθεί να μαζέψει τη διαφορά, ωστόσο με συνέπεια σε άμυνα και επίθεση και καλές επιλογές, με αποδέκτες τους εξαιρετικούς στο ξεκίνημα Ρογκαβόπουλο και Αγραβάνη, κατάφεραν να αναχαιτίσουν το πρώτο κύμα αντεπίθεσης (9-18 στο 7′). Σε εκείνο το σημείο οι Θεσσαλονικείς έγιναν πιο σκληροί στην άμυνα και με ένα σερί 5-0 με ένα προσωπικό καλάθι του Γιάννη Αγραβάνη και ένα τρίποντο του Ντάγκλας «ψαλίδισαν» τη διαφορά στους 4 (14-18 στο 9′). Το σερί αυτό διέκοψε ο Τρέβις Σίμπσον, ο οποίος με δικό του τρίποντο…συστήθηκε στον κόσμο του Προμηθέα (14-21). Τελικά, το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 16-21 υπέρ των «πορτοκαλί».

Το δεύτερο δεκάλεπτο βρήκε τους «Αχαιούς» με το πόδι πατημένο στο γκάζι και ένα σερί 7-0 με δύο βολές του Σίμπσον, ένα lay up στο ανοιχτό γήπεδο του Γκίκα και ένα τρίποντο του Γκάντι τους έστειλε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (16-28 στο 12′). Στο επόμενο τρίλεπτο ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι κόλλησαν στην επίθεση με αρκετές λανθασμένες επιλογές, κάτι που ο «Γηραιός» αξιοποίησε εν μέρει και με τρίποντο του Ντάγκλας κατέβασε τη διαφορά στους 7 (24-31 στο 15′). Λίγο αργότερα μάλιστα, ο Αμερικανός σκόρερ με νέα δική του εκτέλεση από την περιφέρεια μείωσε ακόμα περισσότερο (28-33 στο 16′). Το καλό διάστημα του Ηρακλή σταμάτησε και πάλι χάρη στον πολύ αποτελεσματικό Αγραβάνη, ο οποίος με δύο δικά του καλάθια εξ επαφής ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +9 (33-42 στο 18′). Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένταση και αναταραχές στην κερκίδα, με αποτέλεσμα οι διαιτητές να διατάξουν εκκένωση του κλειστού. Μετά από περίπου 20 λεπτά διακοπής, η επανέναρξη του αγώνα βρήκε τους γηπεδούχους πιο ζεστούς και με δύο τρίποντα από Αγραβάνη και Παπαδάκη μείωσαν τη διαφορά αρχικά στους 5 (39-44) και εν συνεχεία σε απόσταση ενός τρίποντου με step back του Ντάγκλας (41-44). Στις τελευταίες επιθέσεις του πρώτου μέρους οι δύο ομάδες είχαν κακές επιλογές και έτσι το 41-44 ήταν αυτό που σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι «Προμηθείς» μπήκαν και πάλι πολύ δυνατά και με τρίποντα από Σίμπσον και Ρέι έφτασαν άμεσα στο +7 (43-50 στο 22′). Ο Ντολεζάι απάντησε προσωρινά για τους Θεσσαλονικείς, όμως ο Ρέι εκτέλεσε ξανά από την περιφέρεια (46-53 στο 23′). Εκείνη τη στιγμή, ο Γκάρετ ανέλαβε δράση για τους γηπεδούχους. Ο Αμερικανός center πρώτα με ένα «σκοτωμένο» σουτ και έπειτα με 2 βολές έστειλε την ομάδα σε απόσταση βολής (50-53). Παρά την αντεπίθεση του Ηρακλή, οι Πατρινοί βρήκαν αντίδοτο. Δύο τρίποντα από Αγραβάνη και Γκάντι και ένα κάρφωμα του Γκραντ έστειλαν τη διαφορά ξανά στις παρυφές των 10 πόντων (52-61 στο 25′). Ο «Γηραιός» ωστόσο κάθε φορά που έβλεπε τους «Αχαιούς» να ξεμακραίνουν έβρισκε απαντήσεις και με ένα νέο σερί 5-0 μείωσε και πάλι στους 4 (57-61 στο 27′). Στο τελευταίο κομμάτι του δεκαλέπτου οι Πατρινοί βρήκαν περισσότερες λύσεις με Χαντ, Ρέι και Άντριτς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν το τρίτο δεκάλεπτο στο +9 (62-71).

Η τελευταία περίοδος άρχισε με τον Ρογκαβόπουλο να «εκτοξεύει» τη διαφορά στους 12 (62-74) με σουτ έξω από τα 6,75 μ., ενώ στη συνέχεια ο Άντριτς με νέο τρίποντο από τη γωνία, έβαλε ακόμα πιο γερές βάσεις για τη νίκη των φιλοξενούμενων (62-77 στο 31′). Παίζοντας πλέον με τρομερή αυτοπεποίθηση και στις δύο όχθες του παρκέ, ο Προμηθέας έφτασε στο +17 με κάρφωμα του Ντάριο Χαντ (64-81 στο 33′). Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με την διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 πόντων και τους Μέξα και Ζούρο να κάνουν δοκιμές εν όψει της δύσκολης συνέχειας, καθώς ο νικητής είχε κριθεί προ πολλού. Στα τελευταία λεπτά ο Ηρακλής μάζεψε κάπως τη διαφορά, με το τελικό 82-95 να σφραγίζει τις προσπάθειες των 2 ομάδων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-21, 41-44, 62-71, 82-95

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Ηλίας Ζούρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι ικανοποιημένος από τη νίκη. Ήταν δύσκολο γιατί είχαμε καιρό να παίξουμε, είχαμε τραυματισμούς, ήρθαν και δύο καινούριοι παίκτες και πραγματικά δεν ήξερα τι να περιμένω. Σίγουρα θέλουμε δουλειά, προχωράμε για τον αγώνα με την Βαλένθια».

Όλη η επικαιρότητα