Categories: WEB tvΒιβλίο

“Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας”

Share

Μία ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου του δικηγόρου και καθηγητή Πολύκαρπου Αδαμίδη, υπό τον τίτλο: “Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας”.

Ο συγγραφέας είναι αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, παρείχε επί σειρά ετών τις υπηρεσίες του ως νομικός Σύμβουλος στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών άρθρων και βιβλίων με θέματα διεθνών συναλλαγών και Ποινικού Δικαίου, με τελευταίο “Το Δίκαιο του Πολέμου”.

Το βιβλίο πραγματεύεται τη μέθοδο καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, με βάση την αρχή της Μέσης Γραμμής και τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν τα βασικά συμπεράσματα και παραδοχές για την ερμηνεία και την εφαρμογή του Διεθνούς, Δικαίου σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων Ζωνών και πλέον του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτά προκύπτουν από αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου για την επίλυση των Θαλασσίων Διαφορών του Αμβούργου, αλλά και από τις σημαντικότερες αποφάσεις των αρμόδιων Διεθνών Διαιτητικών Δικαστηρίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η αντιστοίχιση της σπουδαιότητας εφαρμογής της αρχής της Μέσης Γραμμής για τα εθνικά μας ενδιαφέροντα και καταγραφή του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν από τον ομιλητή όλες οι παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψιν για το πλαίσιο εφαρμογής της μεθόδου της μέσης γραμμής και περιγράφηκαν τα στάδια αξιολόγησης και προσαρμογής της.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η σπουδαιότητα και ο καθοριστικός ρόλος της γεωγραφίας, του μήκους των σχετικών ακτών των ενδιαφερομένων κρατών, οι ιδιομορφίες των παραλίων, καθώς επίσης και το μέτρο αποτίμησης που θεμελιώνει η αρχή της αναλογικότητας.

Η εκδήλωση παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδίως σε καιρούς ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ το θέμα είναι έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος λόγω του ότι τα ζητήματα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών βρίσκονται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη των διαφορών της χώρας μας με την Τουρκία και προκάλεσε το ενδιαφέρον των νομικών, που είχαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξοικειωθούν με ιδιαίτερα ζητήματα του διεθνούς δικαίου.

Πολύκαρπος Αδαμίδης, δικηγόρος και αν. καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

«Το βιβλίο πραγματεύεται την μεθοδολογία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών και όταν μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες εννοούμε τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τον νεότευκτο θεσμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, το βιβλίο μέσα από μια συστηματική αναδίφηση στην ομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης, του Αμβούργου και των σημαντικότερων διεθνών διαιτητικών δικαστηρίων που έχουν συγκροτηθεί για την διευθέτηση θαλάσσιων διαφορών καταγράφει αρχές και κανόνες μέσα από τους οποίους καταγράφεται και εφαρμόζεται το δίκαιο της θάλασσας. Η Μέση Γραμμή είναι το πλέον αντικειμενικό και αξιόπιστο κριτήριο, διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, την διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την σταθερότητα.  Αποτελεί βέβαια και το κριτήριο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε και να επιμείνουμε έτσι ώστε να διευθετηθεί και η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

«Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται ασφαλώς στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Ελλήνων πολιτών και αφορά το δίκαιο της θάλασσας και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί διαρκώς γιατί είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων για τα οποία η χώρα μας εκφράζει διαρκώς τις απόψεις της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου προκειμένου να αντικρούσει τις θέσεις που διατυπώνει για το ίδιο ζήτημα η τουρκική πλευρά. Η συγκυρία δικαιολογεί μια τέτοια εκδήλωση διότι βρισκόμαστε πάλι σε μια φάση όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες στους Έλληνες πολίτες».