WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για φωτιά στις Ράχες – Κάηκε αγροτοδασική έκταση (VIDEO)

Παρόντες στην κατάσβεση ο Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος και οι κ.κ. Νίκος Ρουμελιώτης και Βασίλης Σολδάτος, όπως και ο δήμαρχος κ. Διονύσης Μπαλιούκος

Το πρώτο μεγάλο «κρας τεστ» της φετινής αντιπυρικής περιόδου έδωσαν το μεσημέρι της δευτέρας οι δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, ύστερα από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση παραπλεύρως της Ε.Ο. Πύργου- Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ράχες του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Λόγω του σημείου που ξεκίνησε η φωτιά και της μεγάλης έκτασης που έλαβε μέσα σε ελάχιστο διάστημα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ισχυρές ήταν οι δυνάμεις που εξαρχής έφθασαν στο σημείο για την κατάσβεσή της, ενώ άμεση ήταν και η ανταπόκριση από την Περιφέρεια με τον Συντονιστή Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγο Γιάννη Πετρούτσο να έρχεται σε χρόνο- ρεκόρ στον νομό προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης. Στο πλάι του βρέθηκαν και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, μαζί με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο Βασίλη Σολδάτο που βοήθησαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατάσβεσης με απόλυτη επιτυχία λίγη ώρα μετά.

Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχείρησαν 13 οχήματα με 26 άνδρες, τρεις ομάδες πεζοπόρου, 4 εναέρια μέσα εκ των οποίων τα δύο Canadair και τα άλλα δύο PZL, καθώς και οχήματα της πολιτικής προστασίας του δήμου Κρεστένων που βοήθησαν τα μέγιστα στο έργο κατάσβεσης. Οι συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων βοήθησαν η πυρκαγιά να μην επεκταθεί και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο σύντομα, μετατρέποντας σε στάχτη μόνο 15 στρέμματα γεωργικής έκτασης και 10 στρέμματα δασικής.

Λόγω του σημείου του μετώπου, αναγκαία ήταν η διακοπή της κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας λόγω της πυρκαγιάς και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων, με την αστυνομικές αρχές να βοηθούν τα μέγιστα. Κατά διαστήματα και με εντολή του επικεφαλής Ιωάννη Πετρούτσου, επιτρεπόταν η κυκλοφορία λίγων οχημάτων και μόνο από το ένα ρεύμα προκειμένου να μην επηρεάζεται το έργο της κατάσβεσης. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Παναγιώτη Μάνδαλου, ο οποίος κατεύθυνε με εξαιρετικό τρόπο το προσωπικό του προκειμένου να μην εμποδίζεται το έργο κατάσβεσης.

«Αισθάνθηκα σιγουριά όταν τον είδα δίπλα μας»

Από τους πρώτους που βρέθηκαν στο μέτωπο ήταν ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Kρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, που όχι μόνο αισθάνθηκε ευχαριστημένος από τη θετική τροπή που έλαβε στο τέλος η επιχείρηση με το γρήγορο περιορισμό της πυρκαγιάς, αλλά και σίγουρος για το αποτέλεσμα από τη στιγμή που στο πλάι του βρισκόταν ως Συντονιστής ο Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

Αρχικά, εστίασε στα δυο μέτωπα που είχαν ξεσπάσει σε Δαφνούλα και Κάτω Σαμικό νωρίτερα το καλοκαίρι, αλλά και στο χθεσινό όπου κατά τη γνώμη του δε δικαιολογείται με βάση την περιοχή που σημειώθηκε. Υποστήριξε πως το χθεσινό μέτωπο αποτελεί «δάχτυλο ανθρώπου» και θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για να βρεθεί ο «κακός πολίτης» που δε φαίνεται να επηρεάζεται από κορωνοϊό, κρίση και απειλή ζώων και ιδιοκτησίας. Βασική του επιδίωξη είναι να δώσει αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ζητώντας τη συμβολή και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. «Να είμαστε κάθετοι, αμείλικτοι απέναντι στον κάθε ανεύθυνο που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να λύσει τα προβλήματά του. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που δημιουργεί και στην περιουσία του αλλά και στην υγεία των δικών του ανθρώπων και συνανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά για τον «υπαίτιο». Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης αλλά λίγο περισσότερο τον κ. Πετρούτσο, με τον οποίο εξεπλάγην ευχάριστα και αισθάνθηκε σιγουριά όταν τον είδε στο μέτωπο να επιχειρεί με τους υπόλοιπους πυροσβέστες.

«Το πρώτο μεγάλο μέτωπο στην περιοχή»

Για την επιχείρηση κατάσβεσης μίλησε και ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων Γιάννης Πετρούτσος. Βρισκόμενος άμεσα στο σημείο, κινητοποίησε άμεσα  ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Έχοντας πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τόνισε πως το μέτωπο οριοθετήθηκε με επιτυχία και στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, την περιφέρεια, τους ανθρώπους της υπηρεσίας του, την αστυνομία και τον κόσμο. Ωστόσο, με αφορμή το περιστατικό θέλησε να περάσει και το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο της Ηλείας, χαρακτηρίζοντάς τους «συνεργάτες» και επισημαίνοντάς τους πως σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να βάζουν φωτιά όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι και να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να περιορίζουν τις μετακινήσεις και οτιδήποτε άλλο αυτοί κρίνουν σωστό.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ

Όλη η επικαιρότητα