Οικονομία

Ραγδαία η ανάπτυξη της αγοράς αθλητικών ειδών και στην Ελλάδα

Ο τζίρος του κλάδου υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ παγκοσμίως φτάνει τα 188 δισ. δολ.
Ακούστε το άρθρο

Σε μισό δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος της αγοράς αθλητικών ειδών στην  Ελλάδα, μια αγορά που το 2020 υπέστη μεν απώλειες λόγω του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, αλλά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές που είχε το υπόλοιπο λιανεμπόριο του ευρύτερου κλάδου ένδυσης και υπόδησης.

Πρόκειται, δε, για μια αγορά που παρουσίασε ταχύτατη ανάπτυξη ήδη από το πρώτο lockdown, καθώς, σε σύγκριση με άλλους κλάδους του λιανεμπορίου, ήταν πολύ πιο ώριμη σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Η είσοδος της JD Sports στην ελληνική αγορά με όχημα την Cosmos Sport, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής αθλητικών ειδών παγκοσμίως, η Nike και η Adidas, έχουν αποφασίσει να αναπτύξουν μόνες τους το δίκτυο λιανικής –περιορίζοντας δηλαδή τις συνεργασίες με άλλους λιανεμπόρους– αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση την εν λόγω αγορά.

Ο τζίρος του κλάδου υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ παγκοσμίως φτάνει τα 188 δισ. δολ.

Όπως εκτιμά παράγοντας του κλάδου που μίλησε στην «Κ», αυτό που αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια είναι να δραστηριοποιούνται στην αγορά με το δικό τους δίκτυο η Nike και η Adidas και δύο-τρεις μεγάλες αλυσίδες.

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες αλυσίδες αυτή τη στιγμή στην κατηγορία των αθλητικών ειδών είναι η Intersport του ομίλου Φουρλή (54 καταστήματα στην Ελλάδα), ο οποίος αναπτύσσει και τα καταστήματα The Athlete’s Foot (14 καταστήματα στην Ελλάδα), η Cosmos Sport  και η Zackret Sport (22 καταστήματα). H Nike διαθέτει 36 καταστήματα στην Ελλάδα και ανάλογο αριθμό καταστημάτων και η Adidas. Η πρώτη έχει αποφασίσει σε κεντρικό επίπεδο, και όχι μόνο στην Ελλάδα, να αναπτύξει τις λιανικές πωλήσεις της απευθείας, τόσο μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος όσο και μέσω του δικού της δικτύου καταστημάτων, μειώνοντας τις συνεργασίες της με χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους.

Η δημοφιλία που γνωρίζουν τα καταστήματα αθλητικών ειδών τα τελευταία χρόνια φαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον υπάρχει πληθώρα αυτών στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού. Επί της οδού Ερμού και πέριξ αυτής λειτουργούν καταστήματα της Nike, της Adidas, της Puma, των αλυσίδων Ιntersport, The Athlete’s Foot, Foot Locker, καθώς και καταστήματα της Cosmos Sport υπό τα σήματα Cosmos Sport, Sneaker 10 και Slamdunk, αλλά και κατάστημα της Zackret Sport. Κρίσιμο σημείο, πάντως, για την περαιτέρω ανάπτυξη των αλυσίδων αθλητικών ειδών ελληνικών συμφερόντων είναι η δραστηριοποίησή τους και εκτός Ελλάδας. Ο όμιλος Φουρλή εδώ και χρόνια αναπτύσσει το σήμα Intersport σε Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο και το σήμα The Athlete’s Foot στην Τουρκία, ενώ η Cosmos Sport, που πλέον ανήκει κατά 80% στον βρετανικό όμιλο JD Sports, φέτος ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Κύπρο.

Η παγκόσμια αγορά αθλητικών ειδών υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 188 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, με τα ηγετικά μερίδια να κατέχουν η Nike και η Adidas, ενώ αύξηση μεριδίων έχουν αρχίσει να καταγράφουν νέα σήματα, όπως η Under Armour.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα