Αγροτικά Ηλεία

Ραντεβού με τον Τσιρώνη για την τύχη της βιομηχανικής τομάτας

Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές επαφές στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη για τις ζημιές που υπέστησαν οι τοματοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, ενώ χθες επισκέφθηκε το Νομό Ηλείας και η επόπτρια του ΕΛΓΑ.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουλίου στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Κακαλέτρης θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα.

Στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Βαλιανάτος με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου αγροτικών θεμάτων του δήμου Ήλιδας, θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη.

 

Τα αιτήματα

«Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, προκειμένου να υπάρξουν μέτρα για να ανακουφιστούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες» ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος.

Αυτό το οποίο θα ζητηθεί επιτακτικά, είναι να γίνουν τώρα, άμεσα οι εκτιμήσεις και όχι μετά από δυο-τρεις μήνες και με την έκδοση των πρώτων πορισμάτων να καταβληθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης στους τοματοπαραγωγούς.

Επίσης θα ζητηθεί παράταση για την καταβολή των οφειλών των παραγωγών στον ΕΛΓΑ ή και συμψηφισμός για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι παραγωγοί μετά την καταστροφή που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες.

Εκτός όμως από το θέμα της τομάτας, οι εκπρόσωποι της Ηλείας θα θέσουν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Αναπληρωτή Υπουργό και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Κορινθιακή σταφίδα, τα κηπευτικά (και καρπούζι) και τα αραποσίτια, διεκδικώντας λύσεις για όλους τους Ηλείους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί η επόπτρια του ΕΛΓΑ από το υποκατάστημα Πατρών κα Αγγελική Πανταζοπούλου επισκέφθηκε την Ηλεία και είχε μία πρώτη εικόνα από τα χωράφια και τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Παράλληλα, ομαλοποιείται η διαδικασία παράδοσης βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια του νομού, με την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας να είναι παρούσα 24 ώρες το 24ωρο στην διαδικασία της παραλαβής του προϊόντος, αφενός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών της, αφετέρου για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Όλη η επικαιρότητα