Categories: Ελλάδα

Ρεκόρ κλήσεων όλων των εποχών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. λόγω κορονοϊού

Share

Ποια ημέρα κάλεσαν οι περισσότεροι πολίτες, τι ζητούσαν και ποιους προέτρεπε η Άμεση Δράση να καλέσουν σε άλλον αριθμό

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς σαν δαιμονισμένα. Πότε δεν καλούσαν κατά το παρελθόν οι πολίτες με τόση μεγάλη συχνότητα το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., το γνωστό μας «100» όσο τις ημέρες της καραντίνας. Ο λόγος δεν ήταν ότι είχαν αυξηθεί οι εγκληματικές πράξεις – τουναντίον είχαν πέσει κατακόρυφα. Αιτία ήταν και συνεχίζει να είναι ο κορονοϊός.

Οι απορίες

Όλες αυτές τις μέρες ο κόσμος καλούσε στην Άμεση Δράση σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό, προκειμένου να λάβει πληροφορίες για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. «Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε άνετα από τις 4 του μηνός;». «Θα πρέπει να έχω μαζί μου ταυτότητα;». «Ισχύει ο δακτύλιος στην Αθήνα;». «Μπορούμε να βγαίνουμε πέντε φίλοι μαζί να περπατήσουμε;». «Το δικό μου μαγαζί πότε μπορώ να το ανοίξω;». «Θα ξαναϋπάρξει καραντίνα;». «Επιτρέπεται να πάω για μπάνιο στην παραλία;». «Έχω δικαίωμα να μην γυρίσω στη δουλειά μου γιατί φοβάμαι ότι θα κολλήσω;». «Μπορώ τώρα να πάω στα μελίσσια μου;». «Οι ηλικιωμένοι βγαίνουν κι αυτοί κανονικά από τα σπίτια τους;». «Τον Δεκαπενταύγουστο θα μπορώ να πάω στο χωριό μου;». Οι ερωτήσεις ήταν καταιγιστικές.

Από τις 6.000 στις 26.000 κλήσεις

Πριν ενσήψει η πανδημία το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. δεχόταν κατά μέσο όρο περίπου 6.000 με 7.000 κλήσεις την ημέρα. Από τότε που άρχισαν να συζητιέται η προοπτική του εγκλεισμού στα σπίτια μας, τα τηλεφωνήματα υπερδιπλασιάστηκαν. Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή, στις 23 Μαρτίου σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ κλήσεων αφού καταγράφηκαν 25.780 κλήσεις. Τη συγκεκριμένη ημέρα αν θυμάστε, ξεκίνησε η επιβολή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων που συνοδευόταν από την επιβολή κυρώσεων. Με άλλα λόγια ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα και όλοι είχαν απορίες για τον τρόπο εφαρμογής της. Από το πώς θα συμπληρώσουν το έντυπο ή θα στείλουν γραπτό μήνυμα SMS  μέχρι το εάν θα έχουν δικαίωμα να πάνε να δούμε τον άνθρωπό τους που είναι ηλικιωμένος και ζει μόνος του.

Οι κλήσεις του Πάσχα

Μαζικές κλήσεις παρατηρήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αφού ο κόσμος ήθελε να μάθει εάν μπορεί να ταξιδέψει στο χωριό του υπό όρους, εάν θα τον κυνηγήσουν σε περίπτωση που ψήσει αρνί στην αυλή ή εάν θα μπορέσει να πάει την Κυριακή του Πάσχα στους συγγενείς του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το Μεγάλο Σάββατο το τηλεφωνικό κέντρο κλήθηκε να διαχειριστεί 22.857 κλήσεις παρά το γεγονός ότι το προσωπικό ήταν μειωμένο λόγω ημέρας.

Δεν έχουν σε ποιον να μιλήσουν

Άξιο μνείας τέλος είναι το γεγονός πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν συμπολίτες μας που έπαιρναν τηλέφωνο στο «100» μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να μιλήσουν σε έναν άνθρωπο.

Είχαν μείνει μόνοι κλεισμένοι στο σπίτι, δεν είχαν δυστυχώς κάποιον δικό τους να κουβεντιάσουν και επέλεγαν να μιλήσουν με κάποιον που είχε βάρδια εκείνη τη στιγμή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί παρέπεμπαν τους καλούντες στη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης  10306 που τέθηκε σε λειτουργία μεσούσης της υγειονομικής κρίσης. Όπως αναφέρεται σχετικά και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, «αυτή η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος».

newsbeast.gr