Categories: Οικονομία

Reuters: H Ελλάδα θα δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2023

Share

Έως και 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να «αντλήσει» από τις αγορές ομολόγων η Ελλάδα το 2023, με την έκδοση νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων, σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, μετά την επίσημη έξοδο της από την χρηματοπιστωτική κρίση το 2018 και στοχεύει να επιτύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία καθυστέρησε την οικονομική πρόοδο της χώρας, η Ελλάδα ζητά να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, παρά την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση 5ετών και 10ετών ομολόγων φέτος, ενώ πραγματοποίησε δημοπρασίες για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τα 2,7 δισ. ευρώ των διμερών δανείων που λήγουν το 2023 και αφορούν χώρες της ευρωζώνης που εντάχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ επεσήμανε χαρακτηριστικά πως:

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων».

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει επίσης για το 2023 την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για φέτος.

«Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε με μία τόσο ευαίσθητη έκδοση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον αγοράς. Θα το κάνουμε του χρόνου» υπογράμμισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το κόστος δανεισμού για το 10ετές ομόλογο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας την ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων που επικρατεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλό πληθωρισμό. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,57% την Τρίτη 1/11.