Ελλάδα

Reuters: Προσφυγόπουλα στο σκλαβοπάζαρο του σεξ στην Ελλάδα

Σε έναν φαύλο κύκλο φαίνεται πως είναι παγιδευμένα τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Αγόρια προσφύγων αναγκάζονται να εκδίδονται για να επιβιώσουν, ενώ στη συνέχεια αγοράζουν σεξ από γυναίκες που τις θεωρούν κατώτερες», ανέφερε σε μία ανατριαχιαστική ανακοίνωση – αποκάλυψη μια μη κερδοσκοπική οργάνωση την Παρασκευή, αποκαλύπτοντας έναν συγκλονιστικό κύκλο κακοποίησης.

Η οργάνωση «Φάρος» υποστηρίζει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Οι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς είναι ευάλωτοι στο να γίνουν υποχείρια εκμετάλλευσης και να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες για χρήματα», δήλωσε ο Νταν Μπίσβας, ο οποίος ίδρυσε την οργάνωση «Φάρος» το 2014 – λίγο πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Το άλλο άκρο του φάσματος που ήταν συγκλονιστικό για εμάς, ήταν ότι τα ίδια αγόρια που πωλούσαν σεξ, αγόραζαν επίσης σεξ», δήλωσε σε συνέδριο των γυναικών ηγετών για την παγκόσμια υγεία στο Λονδίνο.

ASSOCIATED PRESS

Σήμερα υπάρχουν περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο.

Ο Μπίσβας είπε ότι μερικά από τα αγόρια προσφύγων στην Αθήνα όχι μόνο εκμεταλλεύονταν, αλλά στη συνέχεια έκαναν το ίδιο σε γυναίκες. Η ομάδα του εργάζεται για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω της εκπαίδευσης, είπε.

«Από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για ζητήματα προστασίας για τη διαφύλαξη αυτών των παιδιών, ενώ συγχρόνως εργαζόμαστε για τη στάση που έχουν αυτοί οι νέοι έναντι των γυναικών», δήλωσε ο Μπίσβας.

«Πολλά από αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμούς όπου οι γυναίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερο είδος», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο του Λονδίνου, το οποίο προσέλκυσε περίπου 900 άτομα από 70 χώρες. «Έτσι, τους μιλάμε για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό των γυναικών».

RAUL ARBOLEDA VIA GETTY IMAGES

Η UNICEF δήλωσε ότι πολλά παιδιά μεταναστών μετακινούνται χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί μέσω της Ευρώπης, χωρίς να έχουν ζητήσει άσυλο, επομένως καθίστανται ευάλωτα στην χειραγώγηση τους από λαθρεμπόρους και ντόπιους κατοίκους.

Μόνο το 2017 έφτασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Από τον αριθμό αυτό, σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα παιδιά αναγκάζονται να στηριχθούν στη «βοήθεια» των λαθρεμπόρων, καθιστώντας τους επιρρεπείς στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών και του θανάτου, συνεχίζει η UNICEF.

Πηγή: huffpost 

Όλη η επικαιρότητα