Ηλεία

«Ρεβεγιοff…»: Αγανακτισμένοι οι επαγγελματίες εστίασης της Ηλείας – Ζητούν νέα μέτρα

Ζητούνται νέα μέτρα στήριξης για να μην καταρρεύσουν και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και τη νέα χρονιά.
Ακούστε το άρθρο

Έντονες αντιδράσεις στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο της εστίασης έχουν προκαλέσει οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν άμεση ισχύ και να προβλέπουν ουσιαστικά νέους κανόνες λειτουργίας για τα μαγαζιά και τη διασκέδαση γενικότερα, αφού θα πρέπει να «κλείνουν πριν καν ανοίξουν».

Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για όσα η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να κάνουν, αφού θα πρέπει να βάζουν λουκέτο τα μεσάνυχτα που η δουλειά ξεκινά να αυξάνεται.

Ζητούνται νέα μέτρα στήριξης για να μην καταρρεύσουν και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και τη νέα χρονιά, αφού ο «φόβος» για οριστικό λουκέτο παραμονεύει μετά την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες

Η ανακοίνωση του Συλλόγου «Διόνυσος»

Λιτή και απόλυτα περιεκτική ήταν η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος», με τα μέλη να τίθενται απέναντι από τα νέα μέτρα και να τονίζουν πως δε θα φέρουν κανένα απολύτως καλό, αναφέροντας παράλληλα στο τέλος πως θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση επισημαίνει: «Επαναφέρουν τις αποστάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και λένε ότι δεν μειώνουν τη χωρητικότητα. Κλείσιμο στις 12, καθόλου μουσική και ανακοινώνουν μέτρα στήριξης που ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Τηλεργασία, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολές σε συγκεκριμένους ΚΑΔ δεν είναι μέτρα στήριξης της μεσαίας και μικρής εστίασης. Δε στηρίζουν ΚΑΝΕΝΑΝ, εκτός από μεγάλες αλυσίδες και ξενοδοχειακές μονάδες που θα μειώσουν το κόστος του προσωπικού τους. Νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν, γιατί για άλλη μια φορά καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά χωρίς βοήθεια. Σε λίγο όμως που θα αρχίσουν οι μειώσεις στο προσωπικό και θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα, τότε θα είναι αργά για όλους μας. Το σίγουρο είναι πως δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Αιχμηρή ανάρτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσίασε και μία ανάρτηση του συλλόγου στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook, όπου με ένα έξυπνο λογοπαίγνιο επικρίνει τα νέα μέτρα. Με μια φωτογραφία που έχει ως κεντρικό μήνυμα τη λέξη «Ρεβεγιoff», ο σύλλογος έγραψε το δικό του συνοδευτικό σχόλιο για τα μέτρα. «Όταν το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται, παύει να είναι λάθος. Τι είναι; Σκοπιμότητα! Αν επιλέγεις να κάνεις ξανά το ίδιο περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, τι είσαι; Ανίκανος! Η εστίαση στο έλεος της πανδημίας».

Εστίαση Ήλιδας: «Ταφόπλακα» στην εστίαση»

Τη δική του θέση για τα νέα μέτρα της εστίασης σχολίασε και ο Σύλλογος Εστίασης Ήλιδας, που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τα μέτρα «καταδικαστικά» για τους επαγγελματίες και «ταφόπλακα» για αρκετούς επιχειρηματίες. Ειδικότερα, τονίζουν: «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εστίαση, και σας πληροφορούμε ότι είμαστε πάρα πολλοί, περιμέναμε εναγωνίως τις φετινές γιορτές για να κάνουμε μια προσπάθεια να ορθοποδήσουμε μετά την τελευταία καταστροφική διετία και παράλληλα παρακολουθούσαμε την πορεία της πανδημίας ευελπιστώντας για το καλύτερο όλων.

Στα μέσα των εορτών λάβαμε τις διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι θα είχαμε ακόμα στην διάθεση μας ελάχιστες μέρες και σίγουρα έως το τέλος της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να δουλέψουμε όπως διαχρονικά ξέρουμε. Τις τελευταίες οικονομίες μας τις εξαργυρώσαμε σε προμήθειες ώστε να είμαστε έτοιμοι για να λειτουργήσουμε τις καλύτερες εισπρακτικά μέρες του χρόνου.

Πλην όμως, από αύριο τα ξημερώματα (χθες) επί της ουσίας «βάζουμε ταφόπλακα» στην εστίαση, καθώς στη σημερινή ανακοίνωση περί επίσπευσης και αυστηροποίησης των μέτρων, δε γίνεται καμία αναφορά για αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης των καταστημάτων και των εργαζομένων μας.

Με λίγα λόγια «καταφέραμε» αυτές τις γιορτές, που η κυβέρνηση μας έλεγε κατηγορηματικά ότι δεν κλείνει η εστίαση, όχι μόνο να μην εξοικονομήσουμε χρήματα για τους δύσκολους καιρούς που έπονται, αλλά να χρεωθούμε μεγάλα, δυσβάσταχτα πλέον ποσά στους προμηθευτές μας. Κι εδώ θέλουμε να τονίσουμε ακόμα μια φορά ότι δεν εναντιωνόμαστε στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά στην απουσία κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία του κλάδου μας και την εξασφάλιση της επιβίωσης μας.

Η μουσική θα κλείσει λοιπόν από αύριο τα ξημερώματα (χθες) για όλους, αλλά για κάποιους «δεν θα δυναμώσει ξανά» και το κρίμα κύριοι θα είναι στον λαιμό σας».

«Μέτρα για να μη χαθούμε…»

Η αυστηροποίηση των μέτρων σε ένα αναμενόμενο διάστημα που οι επιχειρηματίες είχαν βασιστεί προκειμένου να «ρεφάρουν» τη χαμένη χρονιά, αποτελεί καταδίκη για τους ίδιους που τονίζουν παράλληλα πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις. Παράλληλα δε, δηλώνουν πως μια περίπτωση νέου lockdown θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τις επιχειρήσεις τους, αφού είναι κάτι που όπως λένε δεν πρόκειται να αποφευχθεί. Ειδικότερα τόνισαν:

Αλέξανδρος Τομαρόπουλος

«Black Rabbit»

«Τα νέα μέτρα είναι υπέροχα. Πιστεύω ότι θα είναι καλές γιορτές, θα τις κάνουμε μόνοι μας χωρίς κόσμο, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα. Οι αρμόδιοι των καταστάσεων αυτών ζουν στον κόσμο τους. Στις 00:00 θέλουν να κλείνουν την εστίαση, αλλά να μην αποζημιώσουν τον κόσμο που πλήττεται από αυτό. Όλο αυτό θεωρώ το κάνουν σιγά σιγά για να μη δώσουν αποζημιώσεις. Η ψυχολογία μας είναι σε οριακά σημεία. Κάποια στιγμή ελπίζω να υπάρξει αντίδραση. Εύχομαι να ζήσουν αυτοί που κάθονται σε ένα γραφείο και χρυσοπληρώνονται, να ζήσουν τη ζωή μας και τη φτώχεια που βιώνουμε».

Γιώργος Δημητρακόπουλος

«Επαρχείον»

«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πρωτόγνωρα. Ουσιαστικά μας έκλεισε, δίχως να κλείσουμε. Τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα και θα γίνουν περισσότερο. Μπορεί να έχουν μια λογική αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να γλιτώσουν το συνωστισμό που υπήρχε σε μερικά μαγαζιά, όμως για λίγους την πληρώνει όλη η εστίαση. Με τη γενικότερη κατάσταση που βιώνουμε, η εστίαση δεν πάει πουθενά. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αντέξουμε. Ο κόσμος φοβάται. Είναι πολλά τα προβλήματα. Με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι ευχής έργο το να μας κλείσει μιας και κάθε μέρα μπαίνουμε μέσα. Τουλάχιστον να βρισκόμαστε στο 0 και να μην υπάρχει χασούρα. Πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο αντίστοιχο με το περσινό, με τη λύση πλέον να είναι ένα lockdown με επιδότηση των επιχειρήσεων».

Θανάσης Μπούκλης

«Εν Λευκώ»

«Η διασκέδαση έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό και αυτό γιατί κάθε μέρα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ψυχοφθόρα και για τους καταναλωτές και για τους επιχειρηματίες. Τώρα «ήρθε να δέσει το γλυκό» με τα υπόλοιπα μέτρα που περιμέναμε και θεωρώ πως δε θα είναι τα τελικά. Τα καταστήματά μας έχουν 70% πτώση πριν την ανακοίνωση των μέτρων και με τα νέα μέτρα πιστεύει κανείς ότι θα βγει κάποιος έξω; Έτσι όπως είναι η κατάσταση θα προτιμήσει κανείς να μην κάνει ρεβεγιόν σπίτι μου και με τους ανθρώπους που θέλει; Για εμάς τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα. Αυτό που ζητήσαμε και υπάρχει ένα φως μικρό και φαίνεται ότι θα γίνουν τα περισσότερα, είναι τα αντίμετρα. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να είμαστε κλειστοί. Πρέπει να μπουν σε αναστολή τα παιδιά μιας και με ελάχιστα μεροκάματα δεν μπορεί να ζήσει κανένας, να υπάρξει μείωση ενοικίων, μείωση ΦΠΑ και να δοθεί γενική βοήθεια από προγράμματα. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε προβλήματα και στόχος μας είναι να μην κλείσουμε τα μαγαζιά μας όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το προσωπικό μας και τους πελάτες μας. Όταν μπει ο καινούριος χρόνος πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να μη λείπει κανείς από την αγορά»

Ντέγιαν Μιλοσέσκι

«Frida Day&Night»

«Φτάνουμε στο τέλος. Αυτό φαίνεται ως προετοιμασία για το επόμενο lockdown που μας περιμένει. Η κατάσταση όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά χειροτερεύει. Πλέον νομίζω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Με το κλείσιμο στις 00:00 και την απαγόρευση μουσικής, αυτό απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο από εμάς και δεν έρχονται για τίποτα. Είμαστε στενοχωρημένοι και δεν ξέρω πως θα επιβιώσουμε τις επόμενες ημέρες. Αυτή τη φορά δεν έχω να πω τίποτα. Είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε αυτές τις γιορτές, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να γυρίσει το χρήμα στην πόλη προκειμένου να επιβιώσουμε, μιας και ξέρουμε πόσο δύσκολοι είναι οι πρώτοι δύο μήνες κάθε έτους στον Πύργο».

Όλη η επικαιρότητα