Τεχνολογία

Revolut: Η λύση για την παράκαμψη των capital controls! – Αναλυτικός οδηγός

revolut.jpg
Ακούστε το άρθρο

Καταρχήν για όσους δεν το γνωρίζουν, η Revolut είναι μια σχετικά νέα υπηρεσία που προσφέρεται από την ομώνυμη εταιρεία και έγκειται στην χορήγηση μιας virtual χρεωστικής κάρτας (debit card) Mastercard, την οποία μπορούμε να φορτίζουμε στέλνοντας τραπεζικό έμβασμα από Ελλάδα (και όχι μόνο).

 
Τα πλεονεκτήματα της κάρτας Revolut είναι πολλαπλά:
1. Τα χρήματα που βρίσκονται μέσα στη Revolut δεν υπόκεινται σε capital controls, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε την κάρτα για online αγορές οπουδήποτε συναντάμε πρόβλημα με τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.
2. H Revolut δεν κρατάει προμήθειες για μετατροπές συναλλάγματος μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων, αλλά μας δίνει τη βέλτιστη και πιο συμφέρουσα ισοτιμία (αυτήν που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι τράπεζες όταν ανταλλάσσουν συνάλλαγμα, την Interbank Exchange Rate). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως γλυτώνουμε τις ασύμφορες προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος που παρακρατούν οι ελληνικές τράπεζες και/ή το PayPal.
3. Μπορούμε αν θέλουμε να παραγγείλουμε με μηδενικό κόστος από τη Revolut μια φυσική κάρτα (photo της κάρτας), για να τη χρησιμοποιούμε στις αγορές μας με φυσική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. 
 
Για να δημιουργήσουμε λογαριασμό και να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε τη Revolut, ο μόνος τρόπος είναι να εγκαταστήσουμε τη σχετική εφαρμογή στο Android ή iPhone κινητό μας. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση της εφαρμογής δεν είναι δυνατή στο smartphone μας, λόγω παλαιάς έκδοση Android (4.4.2 και παλαιότερη), πρoτείνεται η εγκατάστασηBluestacks στον υπολογιστή μας. Στο website της Revolut δε μπορούμε να κάνουμε log in ούτε μπορούμε να εγγραφούμε, είναι μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς.
Google Play Store
App Store
 

Παρακάτω θα ακολουθήσουν screenshots της Android εφαρμογής σε διάφορα βήματα της καθώς και η διαδικασία για top up (φόρτιση) της κάρτας.
 
1. Κατεβάζουμε την εφαρμογή από το Play Store.
 

2. Ανοίγοντας την εφαρμογή, μας ζητείται να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας ή να πραγματοποιήσουμε νέα εγγραφή.

sign-in-page.png

3. Διαλέγουμε Register (Εγγραφή) και κατόπιν εισάγουμε τον τηλεφωνικό μας αριθμό για επιβεβαίωση.

sign-in-pg2.png
 
 
4. Μόλις εισάγουμε τον αριθμό, μας αποστέλλεται ενα SMS που ανιχνεύεται αυτόματα από την εφαρμογή, ταυτοποιείται το κινητό μας και η διαδικασία προχωράει στο επόμενο βήμα. Ενδέχεται το SMS να μην ανιχνευτεί αυτόματα από την εφαρμογή, οπότε θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό.
 
5. Η εφαρμογή θα μας ζητήσει να διαλέξουμε έναν τετραψήφιο αριθμό ασφαλείας (passcode). Αυτό θα μας το ζητά κάθε φορά που εκκινούμε την εφαρμογή ή πρόκειται να κάνουμε κάποια ευαίσθητη ενέργεια (π.χ αποστολή χρημάτων σε άλλο Revolut account). Ενώ αν έχουμε κάποιο promo code θα μας το ζητήσει σε αυτό το βήμα. (βλέπε FAQ ερωτηση 5 για το promo code)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το passcode είναι διαφορετικό από το PIN της φυσικής κάρτας Revolut για τη χρήση της σε φυσικά καταστήματα και ΑΤΜ! (Περισσότερες πληροφορίες σε παρακάτω βήματα)

revolut-pass-screen.png

6. Βάζουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ όπως αυτά ζητούνται στο παρακάτω screenshot.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας όπως αυτό αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες στην αστυνομική ταυτότητά σας ή σε χρεωστική κάρτα Ελληνικής τράπεζας που τυχόν διαθέτετε, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον.  (Τα screenshots πάρθηκαν από τον χρήστη kwgwkou τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη συνολική βοηθειά του).
 
step1-2.png

step1-1.png

7. Η κύρια οθόνη της εφαρμογής είναι η ακόλουθη. Δεν υπάρχει κάποιο ποσό στη κάρτα μας και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη κάποια συναλλαγή. Βλέπουμε 3 επιλογές: Top Up, Send και Exchange

empty-page.png

8. Στο εικονίδιο κάτω δεξιά, μεταξύ άλλων μπορούμε να δούμε τα στοιχεία που έχουμε καταχωρήσει καθώς και τα στοιχεία της εικονικής κάρτας μας (αριθμός κάρτας, CVV, ημερομηνία λήξης).

revolut-new-side-menu.png

Τα βασικά μας στοιχεία από την επιλογή Profile. Καλό είναι να συμπληρώσουμε ένα έγκυρο email επικοινωνίας. Μπορεί να χρειαστεί αν ξεχάσουμε το passcode ή αν αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα με την υπηρεσία.

revolut-new-profile.png

Screenshot από την επιλογή “My Card”. Στην επιλογή “Show PIN” θα μας δώσει το PIN που πρέπει να εισάγουμε όταν πραγματοποιούμε αγορές σε φυσικά καταστήματα ή όταν βάζουμε την κάρτα σε ένα ATM. Εδώ επίσης μπορούμε να αιτηθούμε να λάβουμε ταχυδρομικώς την φυσική Revolut Mastercard και να δούμε την πορεία της αφιξής της. Η φυσική κάρτα Revolut θα φτάσει στο γραμματοκιβώτιο με τα ΕΛΤΑ, και  οχι συστημένη ή με κάποιο courier.
Η αποστολή της είναι προς το παρόν δωρεάν και ο χρόνος παραδοσής της φτάνει συνήθως τις 7 μέρες. (Screenshot του χρήστη Sotosgl)

block-card-step1.png

Σε περίπτωση που θελήσουμε να αλλάξουμε το PIN που μας δίνεται σε κάποιο άλλο δικής μας προτίμησης τότε έχετε υπόψιν σας πως το νέο PIN θα ενεργοποιηθεί αφού εισάγουμε την κάρτα σε κατάλληλο ATM.(screenshots από τον χρήστηkwgwkou)

change-pin.png

change-pin-1.png

9. Στο ζουμί τωρα, για να “φορτίσουμε” την Revolut διαλέγουμε απο την προηγούμενη οθόνη την επιλογή “TOP UP”. Η πρώτη επιλογή “Top Up by Card” δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή για τους περισσότερους κατοίκους Ελλάδας λόγω capital controls, άρα επιλέγουμε την επιλογή “Top Up via Transfer” όπως φαίνεται παρακάτω.

revolut-new-transfer.png

10. Σε αυτήν την οθόνη βλέπουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να στείλουμε έμβασμα στη Revolut από το ebanking του ελληνικού (και όχι μόνο) τραπεζικού λογαριασμού μας. Εχετε υπόψιν σας πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες χρεώνουν 1 ευρώ έξοδα για εμβάσματα μέσω ebanking (από τον γκισέ τα έξοδα είναι πολύ μεγαλύτερα). Προσοχή: Επιλέξτε νόμισμα EUR στο σχετικό swipe (είναι η μεσαία επιλογή) για να δείτε τα σωστά στοιχεία. Επίσης, όπως φαίνεται και στο screenshot, είναι αναγκαίο ο τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο θα στείλετε έμβασμα για “φόρτιση” (Top Up) της κάρτας, να προέρχεται από τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο είμαστε δικαιούχοι (ή έστω συνδικαιούχοι).

revolut-new-transfer-eur.png

11. Για να φτάσει το έμβασμα στη Revolut και να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό μας, μπορεί να χρειαστούν 2-4 εργάσιμες ημέρες. Όταν αυτό συμβεί θα ειδοποιηθούμε με notification από το Revolut app και ανοιγοντάς το θα δούμε την παρακάτω οθόνη.
Στο παρακάτω screenshot φαίνεται το πόσο καθώς και μερικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση Revolut.
revolut-new-payments-1.png

Στη νέα έκδοση της εφαρμογής, κάνοντας swipe προς τα πάνω για να δούμε το συνολικό ιστορικό συναλλαγών, έχει προστεθεί ένα mini menu πάνω δεξιά όπου μπορούμε να δούμε κάποιες συγκεκριμένες συναλλαγές, όπως Top Up, μεταφορές κλπ
revolut-new-payments.png

Εδώ βλέπουμε ένα πλήθος κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη κάρτα Revolut, όπως η χρέωση και η επιστροφή του 1,4 ευρώ από το PayPal, κάποιες αγορές από το Aliexpress καθώς και αποστολή χρημάτων σε άλλο λογαριασμό Revolut και μεταφορά ποσού από τρίτο λογαριασμό Revolut στο δικό μας.

charges-sent-receive.png

Πατώντας επάνω σε κάθε συναλλαγή μπορούμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν, π.χ. ισοτιμία σε περιπτώσεις μετατροπής συναλλάγματος.

refund-from-paypal.png

Όσοι θέλετε να συνδέσετε την κάρτα Revolut στο PayPal σας, ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει να έχετε ήδη χρήματα στο Revolut account σας (τουλάχιστον 3-4 Ευρώ), αλλιώς θα αποτύχουν οι δοκιμαστικές χρεώσεις του PayPal και δε θα μπορείτε να συνδέσετε την κάρτα σας. Οπότε, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε στείλει ένα έμβασμα (βλ. βήματα 10-11) και τα χρήματα έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό Revolut σας.
 
Σημαντικό: Σε περίπτωση κλοπής της φυσικής κάρτας ή αν υπάρχει υπόνοια για υποκλοπή των στοιχείων της κάρτας τότε θα πρέπει να την μπλοκάρουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από την επιλογή “My Card” του μενού που υπάρχει κάτω δεξιά και κατόπιν “Block”.

menu.png

my-revolut-card-fix.png

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το εξής παράθυρο

block-card-step2.png

Με αυτό τον τρόπο την απενεργοποιούμε προσωρινά και μας δίνεται η επιλογή να την αντικαταστήσουμε (“Replace card”)

block-card-step3.png

Όπου αν επιλέξουμε την αντικατάστασή της τότε θα μας δίνονται οι εξής επιλογές

block-card-step4.png

Αν πατήσουμε το πρώτο (Θέλω μια ψηφιακή Κάρτα – “I Want a Virtual Card”) μας εκδίδει άμεσα μια νέα κάρτα με καινούργιο αριθμό και CVV.

Αν πατήσουμε στην δεύτερη επιλογή (Θέλω μια κάρτα σε φυσική μορφή – “I Want a Physical Card”) μας βγάζει μια καρτέλα με τα στοιχεία μας για να μας αποσταλεί η νέα κάρτα κατευθείαν εφόσον το επιθυμούμε με τα καινούργια στοιχεία.

Αν πατήσουμε την τρίτη επιλογή (Έχω ήδη κάρτα – “I Already Have a Card”) ανοίγει ένα μενού που εισάγουμε τον αριθμό της παλιάς μας κάρτας αλλά δεν δίνει την επιλογή παραλαβής μιας καινούργιας κάρτας σε φυσική μορφή.

Αν επιλέξουμε να ζητήσουμε έκδοση κάρτας για δεύτερη φορά υπάρχει ένα Fee κόστους 7€ για τα μεταφορικά, τα οποία όμως αν εξηγήσεις στο Support οτι έγινε κλοπή της φυσικής κάρτας που ειχες, είναι πρόθυμοι να σου τα επιστρέψουν άμεσα!

Παρουσιάση της φυσικής κάρτας Revolut σε μορφή YouTube video review

(Τα παραπάνω βήματα, screenshots σχετικά με το μπλοκάρισμα της κάρτας και video review είναι ευγενική προσφορά του συμφορουμίτη Sotosgl)

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για τα capital controls, από κάθε ελληνικό τραπεζικό λογαρισμό ιδιώτη επιτρέπεται η αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό μέχρι το ποσό των 500 ευρώ/μήνα. Και πάλι ενδέχεται να μην καταφέρετε να στείλετε τέτοιο έμβασμα, γιατί και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν συνολικά ημερήσια και μηνιαία όρια εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό που αν ξεπεραστούν γίνεται προσωρινά αδύνατη η αποστολή εμβασμάτων.

Για την εφαρμογή σε iPhone smartphones: Ο ίδιος οδηγός αλλά με screenshots από την εφαρμογή για Apple κινητά αναρτήθηκε από τον χρήστη nsxbass στο iphonehellas.gr, κατόπιν δικής μου συναίνεσης.

Τους ευχαριστώ για τα καλά τους λόγια και ευχομαι στους χρήστες Apple καλές αγορές!

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  1. Συμπληρώνετε όλα τα πεδία με τη σειρά (από πάνω προς τα κάτω). Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να έχετε πρόβλημα (π.χ. σε Winbank να μην εμφανίζεται το πεδίο SEPA)!
  2. Η κάθε τράπεζα κρατάει προμήθεια 1 ευρώ για εμβάσματα εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ – SEPA), αρκεί να έχετε επιλέξει το SHA, όπως εμφανίζεται στο screenshot κάθε τράπεζας.
  3. Ένας από τους όρους χρήσης της Revolut είναι πως τα εμβάσματα που στέλνουμε για “φόρτιση” (Top Up) της κάρτας μας πρέπει να προέρχονται από τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο είμαστε δικαιούχοι (ή έστω συνδικαιούχοι).
  4. Κατά τη συμπλήρωση των πεδίων για την αποστολή εμβάσματος μέχρι τις 16:00 σε εργάσιμες μέρες, ενδέχεται το πεδίο SEPA να απουσιάζει από τη φόρμα μερικών τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, συνεχίζετε κανονικά με την συμπλήρωση των υπόλοιπων στοιχείων.

Οδηγίες εμβάσματος από το ebanking της Eurobank
 
revolut-eurobank.png




Οδηγίες εμβάσματος από το ebanking της Πειραιώς

revolut-winbank-ready.png




Οδηγίες εμβάσματος από το ebanking της Εθνικής

revolut-NBG.png




Οδηγίες εμβάσματος από το ebanking της Alpha Bank


revolut-Alpha.png

F.A.Q (Frequently Asked Questions)

Q1: – Εστειλα έμβασμα στη Revolut το Σαββατο/τη Κυριακη και σήμερα Τρίτη δεν εχει εμφανιστεί τίποτα. Να ανησυχώ;
       – Όπως έγραψα και στον οδηγό:

Quote

Για να φτάσει το έμβασμα στη Revolut και να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό μας, μπορεί να χρειαστούν 2-4 εργάσιμες ημέρες.

 
 
Q2: – Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να αγοράσω κάτι με τη Revolut ή αντιμετωπίζω πρόβλημα στη σύνδεση με το PayPal. Τι φταίει;
       – Σε περίπτωση που η αγορά σε μια χρέωση μέσω της κάρτας Revolut δεν περνάει ή αντιμετωπίζετε συνεχή προβλήματα κατά τη σύνδεσή της με το PayPal, δοκιμάστε να κάνετε διαγραφή των δεδομένων της εφαρμογής και εκκαθάριση της cache μήπως αλλάξει το cvv της κάρτας και η λήξη της. (post#55)

Q3: – Πως προσθέτω τη Revolut στο PayPal;
       – Από την επιλογή “Bank Accounts and Credits” στην αρχική σελίδα στο PayPal, επιλέγουμε “Link a card”. Διαλέγουμε τον τύπο της κάρτας (στη συγκεκριμένη περίπτωση: Mastercard), γράφουμε τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης της κάρτας και το CSC (ή αλλιώς CVV) και την διεύθυνση κατοικίας μας και τέλος πατάμε “Save”.
    Θα μας γίνει μια χρέωση περίπου 0,93€, η οποία θα επιστραφεί μετά από 10-15 μέρες. Κατόπιν, πάλι από την αρχική σελίδα του PayPal θα εμφανίζετε η επιλογή “Confirm my card”, όπου αν προχωρήσουμε θα μας ζητήσει να πληκτρολογήσουμε έναν τετραψήφιο κωδικό. Τον κωδικό αυτόν θα τον βρούμε στην κεντρική σελίδα της Revolut εφαρμογής ως χρέωση περίπου 1,5€ (το οποίο θα επιστραφεί σε 24-48 ώρες στη Revolut κάρτα μας), μόλις πατήσουμε το “confirm”.

Σημαντικό: Η Revolut αντιμετωπίζεται από το PayPal ως Αγγλική κάρτα. Συνεπώς αν τη προσθέσουμε στο PayPal είναι απαραίτητο να προσέχουμε ποιος θα κάνει τη μετατροπή στη συναλλαγή που θα εκτελέσουμε.

Αναλυτικές οδηγίες περιγράφονται στο post#2924 του parsifal. Παρακαλώ διαβάστε το για να μη βγείτε χαμένοι στη μετατροπή συναλλάγματος!

Q4: – Για να περάσουμε χρήματα από το revolut στο balance του pp τι χρώσεις έχουμε; Ή δεν υπάρχει λόγος να φορτώσουμε το balance και απλά χρησιμοποιούμε την κάρτα μέσω paypal;
      – Όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να φορτώσεις το balance του pp αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος να μην το κάνεις και να χρησιμοποιήσεις την revolut κάρτα μέσω paypal: ο λόγος είναι ότι η revolut κάρτα ΔΕΝ έχει καθόλου προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος. (post#94)
 

Q5: – Προσπαθώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή στο κινητό μου, αλλά έχω έκδοση Android 4.4 ή παλαιότερη και δε μου επιτρέπει την εγκατάσταση. Μπορώ με κάποιον άλλον τρόπο να εκμεταλλευτώ την υπηρεσία της Revolut;

      – Όπως έχει αναφερθεί σε πολλά posts (#149#522#867#1043#1815, κλπ) η εφαρμογή μπορεί να “τρέξει” και σε υπολογιστή με το emulator bluestacks.com.

Q6: – Πως κάνω “Verify my Identity”;
      – Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των χρηστών, προτείνεται η πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη και κατόχου virtual Revolut card να γίνεται πριν το Top Up, καθώς ζητείται όλο και πιο συχνά από τη Revolut.

Λέει ακριβώς τι να κάνεις η ίδια η εφαρμογή. Σου βγάζει ένα πλαίσιο και σου λέει να βάλεις εκεί μέσα την μπροστινή όψη της ταυτότητας ή της αδειας οδήγησης. Με το που κάνει focus η κάμερά σου και είναι καθαρή η εικόνα προχωράει στο επόμενο βήμα που είναι να βάλεις στο πλαίσιο την πίσω όψη της ταυτότητας (αυτό δε γίνεται αν επιλέξεις να κάνεις verify με την άδεια οδήγησης). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία σου λέει να πας σε ένα καλά φωτισμένο περιβάλλον και να κοιτάξεις την μπροστινή κάμερα (όχι τον εαυτό σου μέσα από την οθόνη). Με το που το κάνεις σωστά παίρνεις το approve και σε ενημερώνει ότι θα σου στείλει mail (αρκεί να το έχεις δηλώσει) για να σου πει αν όλα πήγαν ΟΚ. Ενδέχεται να μην σας στείλει ποτέ email για το οτι εγινε verify ο λογαριασμός σας. Απλά ελέγξτε μετά από μερικές ώρες αν έχει αλλάξει το status από “Not Verified” σε “Approved”. (post#126)
 
Q7: – Μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων από τη Revolut, και πώς;
       – Οδηγίες για ανάληψη χρημάτων από τη Revolut μέσω της τράπεζας Πειραιώς θα βρείτε σε αυτό το μήνυμα του μέλους JTB_, ο οποίος είχε την καλοσύνη να τραβήξει φωτογραφίες και να συντάξει έναν μίνι-οδηγό.

Q8: – Μπορώ να φορτίσω την κάρτα Revolut στέλνοντας έμβασμα από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό; Μπορεί τρίτο άτομο να στείλει έμβασμα για να γίνει Top Up της δικής μου Revolut;

       – ΟΧΙ! Πρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός να είναι στο ονομά σας (ή έστω να είστε συνδικαιούχος).

Q9: – Μπορώ να χρησιμοποιήσω κανονικά την φυσική κάρτα Revolut σε φυσικά καταστήματα;

       – Και βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσικά καταστήματα και ακόμα καλύτερα σε φυσικά καταστήματα του εξωτερικού σε οποιοδήποτε νόμισμα. Συγκεκριμένα χρήστες της Revolut τη χρησιμοποίησαν σε: Τσεχία (Κορόνα) (post#1461), Ουγγαρία (Φιορίνι) (post#1634), Πολωνία (Ζλότι) (post#1738), Αγγλία (Λίρες) (post#2208#post2347) και Αμερική (Δολάριο) (post#2101).

Τα παραπάνω στοιχεία πάρθηκαν από τον χρήστη mary στο forum του insomnia.gr 

Όλη η επικαιρότητα