Υγεία

Ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης – Σύνδρομο Dupuytren

riknosi_palamiaias_aponeyrosis.jpg

Το σύνδρομο Dupuytren είναι μια πάθηση της άκρας χείρας όπου τα δάκτυλα κάμπτονται και το δέρμα της παλάμης σκληραίνει εμποδίζοντας τον ασθενή να κάνει έκταση των δακτύλων. Στην πραγματικότητα μια μεμβράνη που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υποδόριο ιστό ( παλαμιαία απονεύρωση ) ρικνώνεται παρασύροντας και το δέρμα το οποίο πτύχεται. Οι τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη-έκταση των δακτύλων μολονότι δεν προσβάλλονται εντούτοις δεν λειτουργούν σωστά διότι το δέρμα που έχει γίνει ανελαστικό δεν επιτρέπει  το πλήρες εύρος κίνησης των αρθρώσεων των δακτύλων.

Τα αίτια της πάθησης δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένα όμως εκδηλώνεται συχνότερα σε αλκοολικούς, διαβητικούς, χειρώνακτες  και επιληπτικούς. Προσβάλει κυρίως άτομα μετά την ηλικία των 50 ετών και αφορά ως επί το πλείστον τους άνδρες.

Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με κινησιοθεραπεία ( κάμψης – έκτασης ) εφόσον η κάμψη των δακτύλων δεν ξεπερνά τις 30 μοίρες μεταξύ εγγύς φάλαγγας και μετακαρπίου.

Ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης ( Dupuytren syndrome ) Αδυναμία έκτασης των δακτύλων

Εφόσον όμως το χέρι δεν είναι λειτουργικό και η γωνίωση των δακτύλων αυξάνεται επιβάλλεται η χειρουργική θεραπεία. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας. Η προσπέλαση επικεντρώνεται στις πτυχές του δέρματος όπου γίνονται πλαστικές τομές τύπου Ζ και εν συνεχεία διατομή και αφαίρεση της ρικνωμένης παλαμιαίας απονεύρωσης προσέχοντας τα δακτυλικά αγγεία και νεύρα.

Διεγχειρητική εικόνα όπου φαίνεται η χειρουργική διόρθωση μετά από προσπέλαση με τομές τύπου Ζ

Σύγκλειση του δέρματος χωρίς έλλειμμα στο εύρος κίνησης των δακτύλων

Τέλος γίνεται σύγκλειση του δέρματος χωρίς τάση. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από 15 περίπου ημέρες.

Σύγκλειση του δέρματος χωρίς έλλειμμα στο εύρος κίνησης των δακτύλων

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Γιώργος Κουρέας 

Ορθοπαιδικός Χειρούργος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακής Παιδορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Saint Vincent de Paul» Παρίσι, Γαλλία

Όλη η επικαιρότητα