Τεχνολογία

Ρομποτικό «χέλι» που…κυνηγά τη μόλυνση στο νερό

Ακούστε το άρθρο

Envirobot είναι το όνομα ενός ρομποτικού χελιού που αναπτύσσουν ερευνητές του EPFL στην Ελβετία, το οποίο μπορεί να κινείται σε μολυσμένα ύδατα για να εντοπίσει την πηγή μόλυνσης.

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με χημικούς, βιολογικούς κ.α. αισθητήρες και μπορεί να κινείται στο νερό χωρίς να προκαλεί αναστάτωση στους υδρόβιους οργανισμούς ή να ανασηκώνει λάσπη. Το κάθε κομμάτι του έχει ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Εάν το ένα σταματήσει να λειτουργεί, είναι εύκολη και γρήγορη η αντικατάστασή του.

«Είναι ένα σώμα που μπορεί να αλλάξει μορφή…δημιουργώντας αυτού του είδους την κίνηση κολύμβησης που είναι χαρακτηριστική των χελιών και των σμερνών, και αυτό είναι που κάνει το ρομπότ να κινείται στο νερό- μόνο η ταλάντωση, δεν υπάρχουν προπέλες ή άλλου είδους ενεργοποιητές» λέει στο Reuters o Αλεσάντρο Κρέσπι, ερευνητής βιορομποτικής του EPFL.

«Το Εnvirobot είναι πολύ μικρό, οπότε ένα και μόνο άτομο μπορεί να το μεταφέρει στη λίμνη, να το ρίξει στο νερό…να πάρει δείγματα και να επεξεργαστεί τα δεδομένα επί τόπου ή αργότερα σε εργαστήριο. Οπότε από αυτή την άποψη δεν υπάρχει ανάγκη να μεταφέρουμε τα εργαλεία του εργαστηρίου στη λίμνη, ή να παίρνουμε δείγματα και να πηγαίνουμε πίσω στο εργαστήριο για επεξεργασία» συμπληρώνει ο Μπεζάντ Μπαγιάτ, επίσης ερευνητής ρομποτικής του EPFL.

Οι αισθητήρες υποδεικνύουν εάν υπάρχει μόλυνση και διαπιστώνουν την τοξικότητα του νερού. Οι ερευνητές ελπίζουν πως μια μέρα θα είναι δυνατός ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος και άλλα στοιχεία.

Σε εξέλιξη είναι δοκιμές του Envirobot στη λίμνη της Γενεύης.

Πηγή: eduadvisor.gr

Όλη η επικαιρότητα