Ηλεία

Η Ροδιά Πηνείας «κρατάει Θερμοπύλες» – «Ο ‘Καλλικράτης’ έκανε ζημιά στα χωριά», υποστηρίζουν οι κάτοικοι

Ακούστε το άρθρο

«Κρατάει Θερμοπύλες» η Τοπική Κοινότητα της Ροδιάς στην Πηνεία του δήμου Ήλιδας, καθώς αν και μικρό χωριό διεκδικεί το δικό του χώρο στο χάρτη και στην σημερινή πραγματικότητα και αντιστέκεται με κάθε τρόπο στην ‘κατιούσα’ που έχουν πάρει άλλα χωριά αντίστοιχου μεγέθους.

Η Ροδιά αριθμεί σήμερα περίπου 150 άτομα μόνιμους κατοίκους, ενώ στην κοινότητα υπάγεται και ο συνοικισμός της Ακροποταμιάς που αριθμεί περίπου 70 άτομα μόνιμους κατοίκους.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται για ένα χωριό το οποίο έχει περίπου 25 παιδάκια τα οποία πηγαίνουν σχολείο στο δημοτικό στο Σιμόπουλο, αφού στην Ροδιά το σχολείο έκλεισε προ 15ετίας περίπου. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πώς θα παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο χωριό, γιατί μεγαλώνοντας εάν δεν έχουν κίνητρο, εάν δεν έχουν διέξοδο, θα αναγκαστούν να φύγουν μακριά αναζητώντας αλλού την τύχη τους.

Δυσκολίες

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ζουν πλουσιοπάροχα, αφού τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που και οι νέοι άνθρωποι στρέφουν το βλέμμα τους αλλού, αφού ακόμη και να θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία δεν έχουν τα κίνητρα που θα τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν νέα ζευγάρια να παντρευτούν και οι γάμοι και τα βαφτίσια σπανίζουν στο χωριό. Η καθημερινότητα επικεντρώνεται στην δουλειά, αφού η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο καφενεία του χωριού συνήθως είναι έρημα και δεν έχουν θαμώνες.

Βέβαια, οι κάτοικοι πασχίζουν να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό, συζητούν, διαφωνούν, ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι και γι’ αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Τα προβλήματα φυσικά δεν λείπουν και τα βασικότερα, εκτός από το δρόμο που ενώνει την Ροδιά με την Ακροποταμιά ο οποίος έχει υποστεί καθίζηση, είναι η κακή κατάσταση των αγροτικών δρόμων και η κακή πολλές φορές ποιότητα του νερού. Οι κάτοικοι περιμένουν το ‘Ταμείο Μολυβιάτη’ για να προχωρήσουν έργα οδοποιίας και γενικώς περιμένουν παρεμβάσεις για κάτι καλύτερο. Κάποιοι αισιοδοξούν και παραμένουν σταθερά υποστηρικτές του χωριού. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αγαπούν τον τόπο τους, ωστόσο δεν διακατέχονται από την ίδια αισιοδοξία. Θεωρούν ότι ο ‘Καλλικράτης’ ρήμαξε τα χωριά και υποστηρίζουν ότι εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα και το δικό τους χωριό θα ακολουθήσει την μοίρα άλλων χωριών που κινδυνεύουν να χαθούν από τον χάρτη…

Χρήστος Αποστολόπουλος  (Πρόεδρος Τ.Κ. Ροδιάς)

«Η καθημερινότητα των κατοίκων είναι δύσκολη, κυρίως λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση και έχουν πλήξει και κτηνοτρόφους και αγρότες. Σε σύγκριση με άλλα χωριά έχουμε νεολαία, έχουμε παιδιά, έχουμε τα περισσότερα παιδιά που πάνε στο δημοτικό στο Σιμόπουλο, αλλά δεν ξέρουμε στο μέλλον εάν η νεολαία θα παραμείνει στο χωριό. Οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά γιατί δεν έχουν μέλλον, γι’ αυτό και ερημώνουν. Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα, η δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Η αγροτική οδοποιία έχει ενταχθεί στο Ταμείο Μολυβιάτη, έχει δημοπρατηθεί και περιμένουμε να υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι από τότε που έγινε ο ‘Καλλικράτης’ τα χωριά έχασαν την αυτονομία τους και έχουμε άμεση εξάρτηση από το δήμο. Τα ορεινά χωριά της Πηνείας, της Λασιώνας, έπρεπε να γίνουν ένας δήμος. Τώρα υπάρχει ανομοιομορφία και δεν μας ευνοεί αυτή η κατάσταση».

Κανέλλος Βλασσόπουλος (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου)

«Φτιάξαμε τον Σύλλογο πριν τέσσερα χρόνια για να κινητοποιήσουμε και τους νέους. Αισθανόμαστε ότι εδώ μας έχουν εγκαταλείψει όλοι και μας θυμούνται κάθε φορά που θέλουν τους ψήφους. Εγώ είχα φύγει 20 χρόνια από το χωριό και επέστρεψα γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να γίνουν κάποια πράγματα. Δεν μου αρέσει που ερημώνουν τα χωριά, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα τους».

Γεωργία Κυριακοπούλου

«Δεν είναι και ρόδινη η ζωή στο χωριό. Όσο πάνε και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα εδώ που έχει προκύψει με τον δρόμο ‘Ροδιά- Ακροποταμιά’, έχουμε θέμα και με το νερό. Ο δήμος δεν μετρά την κατανάλωση και δεν ξέρουμε εάν ο δήμος μας ‘κλέβει’ ή εάν εμείς ‘κλέβουμε’ το δήμο. Δεν είναι δίκαιο αυτό».

Νίκος Αργυρόπουλος

«Είναι η γυναίκα μου από τη Ροδιά και το αγαπώ το χωριό. Ωστόσο, σε όλα τα χωριά της Πηνείας δεν υπάρχει καλυτέρευση και οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι. Σε όλα τα χωριά οι δρόμοι είναι σε κακό χάλι, υπάρχουν προβλήματα με το νερό και γενικότερα δεν υπάρχουν κίνητρα για να μείνουν εδώ οι νέοι άνθρωποι. Ο ‘Καλλικράτης’ έφερε την συμφορά, τα χωριά έχασαν την αυτονομία τους και έχουν πέσει σε μαρασμό».

π. Θεόδωρος Αλεξόπουλος

«Η καθημερινότητα σε όλα τα χωριά είναι δύσκολη, υπάρχει υπογεννητικότητα και ο εναπομείνασας πληθυσμός γερνάει και σε δέκα χρόνια δεν ξέουμε εάν θα έχει μείνει κανείς εδώ. Η εκκλησία βοηθά όσο μπορεί, αλλά δυστυχώς οι νέοι φεύγουν, δεν έχουμε γάμους και βαφτίσια εδώ, μόνο κηδείες έχουμε. Δεν φωνάξαμε όσο έπρεπε με τον ‘Καλλικράτη’ και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού».

Παντελής Σοφιανός

«Εγώ έφυγα με την οικογένειά μου από την Αθήνα και επέστρεψα στο χωριό μου γιατί το αγαπώ και μου αρέσει που ζω εδώ. Έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και μακάρι και άλλοι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στα χωριά τους. Υπάρχουν φυσικά και προβλήματα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνεννόηση για να λυθούν. Για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είναι σταθερό το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την μεταφορά των παιδιών στο σχολείο και είναι αναγκασμένα να είναι στο πόδι από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι».

Όλη η επικαιρότητα