Υγεία

Ρομποτική Χειρουργική: Τι είναι και πώς αναδιαμορφώνει το ιατρικό μέλλον;

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική; Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται και ποια τα πλεονεκτήματά της;
Ακούστε το άρθρο

Ρομποτική Χειρουργική | Τι είναι και πώς αναδιαμορφώνει το ιατρικό μέλλον;

Η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου δίνει στον σημερινό άνθρωπο αμέτρητες δυνατότητες, τις οποίες δεν διέθετε πριν από μερικά χρόνια. Η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια από ποτέ, χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Οι χειρουργικές κινήσεις που πραγματοποιούνται μέσω κονσόλας, επιτρέπουν στον χειρουργό να έχει πλήρη και σαφή εκτίμηση της κατάστασης σε όλα τα επιμέρους στάδια της επέμβασης.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν ρομποτική χειρουργική για ένα μεγάλο εύρος επεμβάσεων. Πρόκειται για μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιήσει κάθε κίνηση με ακρίβεια χιλιοστού, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πετύχει ανθρώπινο χέρι.

Σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται;

H ρομποτική χειρουργική πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς, ενώ έχει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων. Αρκετές χειρουργικές ειδικότητες, μεταξύ των οποίων η ουρολογία, η γυναικολογία και η ορθοπαιδική επωφελούνται σημαντικά από την μέθοδο. Το πεδίο των ειδικοτήτων διαρκώς διευρύνεται, καλύπτοντας ολοένα και περισσότερες επεμβάσεις. Σε βαρύτατα χειρουργεία όπως σε περιπτώσεις που αφορούν κάταγμα ισχίου, η άμεση ιατρική εκτίμηση και αναζήτηση θεραπείας μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς ορισμένες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν απειλητικές για τη ζωή. Ιδίως σε περιπτώσεις που απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, οι λαπαροσκοπικές μέθοδοι, δηλαδή η ρομποτική και η λαπαροσκοπική χειρουργική, προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, βοηθώντας τον ασθενή να επανέλθει συντομότερα σε κίνηση.

Πώς διενεργείται;

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής επέμβασης, ο χειρουργός πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες κινήσεις μέσω ειδικών βραχιόνων, ενώ διατηρεί οπτική επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια μέσω κάμερας, τοποθετημένης στην περιοχή της επέμβασης. Η κάμερα αυτή διασφαλίζει ότι ο ιατρός και η ομάδα του έχουν πλήρη έλεγχο, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα σφαλμάτων.

Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία διασφαλίζει μικρότερο τραύμα και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Χάρη στις μικρές τομές που απαιτεί, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το ένα εκατοστό σε μήκος, διασφαλίζεται μικρότερη αιμορραγία και επιταχύνεται σημαντικά ο χρόνος ανάρρωσης μέχρι την επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα:

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Ελαχιστοποίηση πιθανότητας τραυματισμού των ιστών και της απώλειας αίματος
  • Λιγότερος πόνος
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Εξαιρετική ακρίβεια και μεγαλύτερο εύρος κινήσεων που μπορούν να διενεργηθούν
  • Ενίσχυση των δυνατοτήτων του χειρουργού, καθώς του επιτρέπει να χειρουργεί σε καθιστή θέση (σημαντικό για πολύωρες επεμβάσεις)
  • Δυνατότητα λεπτομερούς σχεδιασμού της επέμβασης
  • Ακριβέστερη μεγεθυμένη απεικόνιση του πεδίου της επέμβασης
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λάθος χειρισμού
  • Βελτιστοποίηση του οπτικού αποτελέσματος, λόγω του μικρού μεγέθους των απαιτούμενων τομών

Πόσο κοστίζει η ρομποτική χειρουργική;

Το ακριβές κόστος μιας επέμβασης εξαρτάται από τον τύπο του χειρουργείου και περιλαμβάνει το κόστος των υλικών, τα έξοδα νοσηλείας και την αμοιβή ιατρού και χειρουργικής ομάδας. Ένας έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός θα σας ενημερώσει αναλυτικά όσον αφορά τον σχεδιασμό της κατάλληλης επέμβασης και των διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν αυτής.

Η συνεχής πρόοδος της ρομποτικής χειρουργικής αποτελεί μια εξέλιξη – τομή για την υγεία. Η επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού με εξειδίκευση στις πάθηση που μας απασχολεί αποτελεί προτεραιότητα για μόνιμη και ασφαλή επίλυση του προβλήματος.

Όλη η επικαιρότητα