Περίεργα

Ρωσία: Έφηβος φυλακίστηκε γιατί σχεδίαζε να εκτινάξει κτίριο στο…Minecraft

Όπως ανέφερε στο Telegram ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ, ο νεαρός κρίθηκε ένοχος για «εκπαίδευση σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικό δικαστήριο της Σιβηρίας καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση έναν 16χρονο που φέρεται να σχεδίαζε να ανατινάξει το εικονικό κτήριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας FSB στο παιδικό βιντεοπαιχνίδι Minecraft.

Σε ένα ακόμα περιστατικό δίωξης νεαρών Ρώσων για υποτιθέμενη ανάμειξη σε βίαιες ενέργειες, το δικαστήριο εξέτασε την περίπτωση του Νικίτα Ουβάροφ κεκλεισμένων των θυρών, αναφέρει ο Guardian.

Όπως ανέφερε στο Telegram ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ, ο νεαρός κρίθηκε ένοχος για «εκπαίδευση σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ένας συγκατηγορούμενος του Ουβάροφ κρίθηκε αθώος και σε έναν δεύτερο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Και οι δύο είχαν συνεργαστεί με τις αρχές, ανέφερε ο Τσίκοφ.

Οι τρεις έφηβοι, κάτοικοι της πόλης Κανσκ στη Σιβηρόια, συνελήφθησαν το καλοκαίρι με την κατηγορία ότι μοίραζαν φυλλάδια υποστήριξης ενός μαθηματικού και αναρχικού ακτιβιστή στη Μόσχα που δικαζόταν για βανδαλισμό.

Άφησαν μάλιστα ένα φυλλάδιο στο κτήριο της FSB, την υπηρεσία που διαδέχθηκε τη διαβόητη σοβιετική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας KGB.

Η αστυνομία κατάσχεσε τα τηλέφωνα των τριών και ανακοίνωσε ότι εντόπισε συνομιλίες που αφορούσαν την ανατίναξη ενός εικονικού κτηρίου της FSB που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι στο Minecraft.

Οι τρεις έφηβοι κατηγορήθηκαν επίσης ότι προσπαθούσαν να μάθουν πώς να κατασκευάζουν εκρηκτικές συσκευές, τις οποίες δοκίμαζαν σε εγκαταλειμμένα κτήρια.

Αρχικά τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αργότερα όμως αποσύρθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta, το τελευταίο πράγμα που δήλωσε ο Ουβάροφ στο δικαστήριο ήταν ότι κατηγορήθηκε άδικα και ότι δέχθηκε πίεση από τις αρχές κατά την ανάκριση.

«Για τελευταία φορά θέλω να πω σε αυτό το δικαστήριο: Δεν είμαι τρομοκράτης» είπε σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που νέοι στη Ρωσία καταδικάζονται για αμφιλεγόμενες κατηγορίες τρομοκρατίας. Τον Αύγουστο του 2020, τρεις νέοι ακτιβιστές φυλακίστηκαν για φερόμενη ανάμειξή τους σε σχέδιο ανατροπής του Πούτιν, κατηγορία που σύμφωνα με άλλους ήταν κατασκευασμένη.

Τον Φεβρουάριο του 2020, επτά νέοι αναρχικοί και αντιφασίστες τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης από 6 έως 17 χρόνια για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειας. Είχαν συλληφθεί το 2017 και 18 και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι βασανίστηκαν με ηλεκτρόδια και ξυλοδαρμούς προκειμένου να ομολογήσουν.

Όλη η επικαιρότητα