Ρωσία-Ουκρανία: Νεκρός Ρώσος στρατιώτης από επίθεση με drone

Share

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς -όπως μετέδωσε το Russia Today και άλλα ρωσικά ΜΜΕ- ουκρανικό drone επιτέθηκε στο Ντονέτσκ, αργά το απόγευμα της Τρίτης (01.02.2022), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ρώσος στρατιώτης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε τετραμερής επικοινωνία για το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολωνίας, Ζμίνιε Ράου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις διπλωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Μόσχας για ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της επιστολής του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της 31ης Ιανουαρίου. Ενώ προετοιμάζονται οι απαντήσεις, επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανάγκη να τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω διμερούς και πολυμερούς δέσμευσης και στενού συντονισμού σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία του ΟΑΣΕ ως της κατάλληλης πλατφόρμας για αυτές τις συζητήσεις. Η Πολωνική Προεδρία του ΟΑΣΕ μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.