Κόσμος

Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ – Ο Πούτιν πρότεινε τον επόμενο πρωθυπουργό

Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία με την κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να υποβάλει την παραίτησή της στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και την έκανε δεκτή.

Η απόφαση ήρθε μετά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία πρότεινε συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα ενίσχυαν τις εξουσίες του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου, εις βάρος της προεδρίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση της εξουσίας, που επί μακρόν εικάζεται στη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Σύμφωνα με το Interfax, το οποίο δεν αναφέρει την πηγή του, ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στην απερχόμενη κυβέρνηση να εκτελεί τα καθήκοντά της έως ότου υπάρξει νέα διοίκηση.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα προσφερθεί στον Μεντβέντεφ. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μεντβέντεφ για το έργο της, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το υπουργικό συμβούλιο της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που πέτυχε η παραιτηθείσα κυβέρνηση.

«Δεν έγιναν όλα, όμως ποτέ δεν λειτουργούν τα πάντα πλήρως», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πρότεινε τον επόμενο πρωθυπουργό

Tον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας Μίκαελ Μισούστιν πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως επόμενο πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της κυβέρνησής του, η οποία και έγινε δεκτή.

Ο 53χρονος Μισούστιν κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά και είχε μακρά σταδιοδρομία ως κυβερνητικός αξιωματούχος με κάποια διαλείμματα για τη λειτουργία της επιχείρησής του πριν από μια δεκαετία. Ήταν επικεφαλής της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας από το 2010.

Όλη η επικαιρότητα