Categories: Κόσμος

Ρωσία: Θραύσματα οβίδας που τον τραυμάτισε έστειλε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν στον Εμανουέλ Μακρόν

Share

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roskosmos, Ντμίτρι Ρoγκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι έστειλε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τα θραύσματα οβίδας από την οποία τραυματίστηκε στην Ουκρανία, που εκτοξεύτηκε σύμφωνα με τον ίδιο από ένα γαλλικό πυροβόλο Caesar το οποίο το Παρίσι παρέδωσε στο Κίεβο.

Ο Ρογκόζιν, ο οποίος σήμερα ηγείται μιας ομάδας στρατιωτικών συμβούλων που παρέχουν βοήθεια σε αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τραυματίστηκε στην πλάτη τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια μιας ουκρανικής επίθεσης σε ένα ξενοδοχείο στο Ντονέτσκ, σε περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο στην ανατολική Ουκρανία. Η επίθεση προκάλεσε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Γιόρταζε τα γενέθλιά του

Ο Ρογκόζιν είχε πει ότι το περιστατικό συνέβη την ώρα μιας «συνάντησης εργασίας» στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossia 24 είχε μεταδώσει ότι το πρώην αφεντικό της Roscosmos γιόρταζε εκεί τα 59α γενέθλιά του, με καλεσμένους και μουσικούς.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την επίθεση χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο επειδή ένα κομμάτι από οβίδα μπήκε πάνω από τη δεξιά ωμοπλάτη του.

Ο Ρογκόζιν, ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εξήγησε ότι έστειλε επιστολή στον Γάλλο πρεσβευτή στη Μόσχα, Πιερ Λεβί.

«Σε αυτόν τον φάκελο, μαζί με την επιστολή μου, βλέπετε ένα θραύσμα από οβίδα που εκτοξεύτηκε από γαλλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο Caesar 155 χιλιοστών», είπε ο Ρογκόζιν στην επιστολή που ανήρτησε στο Telegram.

«Διαπέρασε τον δεξιό μου ώμο και χώθηκε στον πέμπτο αυχενικό σπόνδυλο, με μόλις ένα χιλιοστό διαφορά θα μπορούσε είτε να με είχε σκοτώσει ή να με είχε καταστήσει ανάπηρο», έγραψε.

Η γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει αμέσως.

Ο βομβαρδισμός που τραυμάτισε τον Ρογκόζιν σκότωσε και δύο φίλους του, εξήγησε ο τελευταίος, προσθέτοντας: «Όλα τα θύματά μας βαραίνουν τη συνείδησή σας».

«Σας ζητώ να παραδώσετε το θραύσμα που αφαιρέθηκε από τη σπονδυλική μου στήλη από τους χειρουργούς στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Και πείτε του ότι κανείς δεν θα ξεφύγει από την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: in.gr