Κόσμος Οικονομία

Ρωσία: Το ρούβλι συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Το ρωσικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε στα 63,32 ρούβλια ανά δολάριο
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο της Μόσχας με την τιμή του να διαμορφώνεται περίπου στα 63 ρούβλια ανά δολάριο ενώ έφτασε σε νέο μέγιστο πενταετίας έναντι του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στις συναλλαγές σήμερα το πρωί, το ρούβλι σταθεροποιήθηκε στα 63,32 ρούβλια ανά δολάριο, αφού προηγουμένως άγγιξε το επίπεδο των 62,6250, το ισχυρότερο από τις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ πιο αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία για την αγορά ρουβλίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρούβλι έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά περισσότερο από 11% από την αρχή του έτους. Στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά περίπου 12%.

Η ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος, οφείλεται στην απόφαση της νομισματικής ρυθμιστικής αρχής ότι οι εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές πρέπει να μετατρέψουν τα συναλλαγματικά κέρδη τους σε εγχώριο νόμισμα, ενώ η ζήτηση για συνάλλαγμα περιορίστηκε καθώς οι εισαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των σκληρών κυρώσεων της Δύσης.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε την ανάπτυξη του ρουβλίου ως παράδειγμα της καλής απόδοσης της Ρωσίας απέναντι τις κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Ertnews

Όλη η επικαιρότητα