Categories: Οικονομία

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Το πετρέλαιο ξεπερνά τα 100 δολάρια, αυξάνονται οι τιμές του αερίου, των σιτηρών και των μετάλλων

Share

Οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλά επίπεδα πολλών ετών σήμερα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τις τιμές να αντιδρούν αντανακλαστικά παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.

Στις 12:40 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε αύξηση 8,78% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 8,66% στα 100,10 δολάρια.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.

Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.

Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.

Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών.

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα κράτος προς κάποιο άλλο στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας γίνονται κανονικά και η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ενεργειακές της υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι λαμβάνει κανονικά τις παραδόσεις αερίου.

Τουλάχιστον 10 traders πετρελαίου σε οίκους συναλλαγών και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης είπαν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στις ροές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν μεταφέρουν περίπου 2-3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 2-3% των παγκόσμιων προμηθειών σε αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει το αλουμίνιο στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων ο τόνος, μια αύξηση κατά 21% από τις αρχές του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ