Κόσμος

Ρωσικοί «βρυχηθμοί» με στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία

rosikoi_vryhithmoi_me_stratiotikes_askiseis_sta_synora_me_tin_oykrania.jpg
Ακούστε το άρθρο
Με επίδειξη ισχύος στα σύνορα και προειδοποιήσεις ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» απαντά η Ρωσία στη στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου ενάντια στους αυτονομιστές που καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία προχωρά στη διεξαγωγή νέων στρατιωτικών ασκήσεων στη μεθόριο, με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να δηλώνει ότι η Μόσχα «αναγκάστηκε να δράσει» αφότου Ουκρανοί κομάντος κινήθηκαν με τεθωρακισμένα εναντίον των φιλορώσων στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

«Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μία τέτοια εξέλιξη» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός μετά τις πληροφορίες ότι τουλάχιστον δύο φιλορώσοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί από το σημείο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σταματήσει τον «εκβιασμό», διαμηνύοντας ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μπροστά στην «τρομοκρατική απειλή».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι ζητήθηκε από τη Μόσχα να δώσει εντός 48 ωρών εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ασκήσεις, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες ασφαλείας του ΟΑΣΕ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» από τη στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, και λίγο αργότερα το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «οι εγκληματικές ενέργειες» του Κιέβου θέτουν εν αμφιβόλω τη νομιμότητα των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών της 5ης Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και να σταματήσει τον «εκβιασμό».

Το σύντομο διάγγελμά προς το έθνος μετά την ανακοίνωση από την Ρωσία ότι αρχίζει στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα, σε απάντηση στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην «τρομοκρατική απειλή» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «υποστηρίζει ανοιχτά τους τρομοκράτες και τους δολοφόνους».

«Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στην τρομοκρατική απειλή» είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που παραχώρησε μετά τη ανακοίνωση της Ρωσίας για την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων.

Καθώς η ένταση οξύνεται, η Μόσχα -η οποία έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση εάν τα «νόμιμα συμφέροντά» της απειληθούν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία- κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι».

Από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος είχε σκοπό να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

«Μέχρι στιγμής [οι Ρώσοι] δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης» κατήγγειλε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένοπλους […] να καταλαμβάνουν κτίρια, να καταδιώκουν όσους δε συμφωνούν μαζί τους, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν έχουμε δει τη Ρωσία να παρεμβαίνει για να τους αποθαρρύνει» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Και πρόσθεσε πως αν η Μόσχα συνεχίσει να αγνοεί τη συμφωνία της Γενεύης και να μην ενεργεί με «περισσότερη περίσκεψη», θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την «εμπρηστική» ρητορική της ρωσικής ηγεσίας.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα